Pas maar op met corona: een op de tien zwangere vrouwen loopt na besmetting long covid op

In coronatijd vreesden veel zwangere vrouwen het vaccin. Toen al werd gezegd dat ze beter het virus konden vrezen. Dat blijkt opnieuw heel waar te zijn. Onderzoek toont aan dat een op de tien zwangere vrouwen long covid krijgt na een coronabesmetting tijdens de zwangerschap. 

De Amerikaanse onderzoekers volgden een groep zwangere vrouwen uit de hele VS, die corona opliepen tijdens hun zwangerschap. Hoeveel zouden er long covid krijgen en welke factoren vormden dan een risico, waren de vragen van de studie die deel uitmaakt van een groter onderzoek naar de langetermijneffecten van corona bij volwassenen en kinderen.

Compleet uitgeput
Van de ruim 1500 zwangere vrouwen was iets meer dan de helft volledig gevaccineerd voordat ze het virus opliepen. Er is gekeken naar andere aanwezige ziektes, sociaaleconomische status en de ernst van de coronabesmetting tijdens de zwangerschap.

De uitkomst was behoorlijk opvallend: bijna 9,5 procent van de zwangere vrouwen ontwikkelde long covid, zo bleek minstens zes maanden na hun besmetting. De vrouwen voelden zich compleet uitgeput na de minste fysieke of mentale inspanning. Ook waren ze in het algemeen vaak moe en duizelig.

Obesitas en depressie
Zwangere vrouwen met obesitas liepen een nog groter risico op long covid, net als mensen met een depressie of chronische angst. Ook wie zware corona had en aan de beademing moest, had meer kans op long covid.

“Het belangrijkste resultaat voor artsen, die voor zwangere patiënten zorgen, is dat bijna een op de tien mensen die corona oploopt tijdens de zwangerschap een half jaar later nog steeds ernstige klachten heeft”, zegt hoofdonderzoeker Torri Metz van de University of Utah. “Het trimester waarin de infectie plaatsvond, hield geen verband met het ontstaan van long covid dus het lijkt niet uit te maken wanneer mensen tijdens hun zwangerschap besmet raakten”, aldus Metz.

Long covid in het bloed
Werd long covid eerst nog weleens afgedaan als iets wat tussen de oren zat, tegenwoordig wordt het uiterst serieus genomen, zeker sinds recent onderzoek heeft aangetoond dat de ziekte terug te vinden is in het bloed. “In de spieren van de longcovid-patiënten zagen we verschillende afwijkingen, waaronder spierweefsel dat kapot gaat, maar ook mitochondriën die minder goed functioneren”, vertelde onderzoeker Brent Appelman van het Amsterdam UMC eerder aan Scientias.nl.

Minder bij zwangere vrouwen
De onderzoekers vergeleken hun resultaten met de rest van de studie waar dus ook niet-zwangere mensen aan meededen. Daaruit bleek iets opmerkelijks: long covid kwam minder voor onder zwangere vrouwen dan onder de rest van de mensen. “Dat kan een groot aantal oorzaken hebben en moeten we verder onderzoeken”, stelt de wetenschapper. Want het verschil is groot: volgens het algemene onderzoek kreeg 23 procent long covid.

Dit verschil kan komen door een andere immuunreactie tijdens de zwangerschap, schrijven de onderzoekers. Maar ook doordat zwangere vrouwen minder andere aandoeningen hebben, zoals obesitas. Je kunt je voorstellen dat zwangere vrouwen een relatief gezonde groep zijn. Gemiddeld genomen zijn mensen met long covid waarschijnlijk (veel) ouder, hebben ze vaker overgewicht en onderliggende aandoeningen. Het is onduidelijk of daar voldoende voor gecorrigeerd is.

Een belangrijke volgende stap waar de onderzoekers al mee bezig zijn, is om te kijken naar de kinderen van de zwangere vrouwen die long covid opliepen. De vraag is of zij ook schade hebben ondervonden van de coronabesmetting of de long covid van de moeder.

Long covid in Nederland
Een op de acht Nederlanders houdt langdurig klachten na een coronabesmetting, blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en het UMC Groningen. De onderzoekers vergeleken de klachten van 13.000 mensen voor- en nadat ze een coronabesmetting opliepen en legden die naast de gegevens van mensen die in de onderzoeksperiode niet ziek werden. Zo ontdekten ze dat bepaalde klachten meer voorkomen in de drie tot vijf maanden na een coronabesmetting. Denk aan benauwdheid, vermoeidheid, pijn op de borst, verlies van reuk en smaak en spierpijn. De onderzoekers gebruikten de bekende Lifelines Biobank waarin al sinds 2006 gegevens worden verzameld over de gezondheid van 167.000 mensen in Noord-Nederland.

Bronmateriaal

"LB01 Development of post-acute sequelae of SARS-CoV-2 (PASC) after infection in pregnancy: NIH RECOVER-Pregnancy Cohort" - American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Afbeelding bovenaan dit artikel: FotoDigital Munioz / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd