Amazon Prime Video met advertenties ondersteunt geen Dolby Atmos en Vision

Het Amazon Prime Video-abonnement met advertenties, dat nog niet in de Benelux beschikbaar is, ondersteunt geen Dolby Atmos-surroundsound en Dolby Vision-hdr. Het duurdere abonnement zonder reclame ondersteunt deze technieken wel.

Afnemers van het betreffende abonnement hebben alleen toegang tot content op basis van Dolby Digital 5.1 en de HDR10-standaard, zo merkte het Duitse 4KFilme op. Intussen bevestigde Amazon tegenover The Verge dat het goedkopere Prime Video-abonnement inderdaad niet de vermelde Dolby-technologieën meer ondersteunt. Gebruikers krijgen standaard content in HDR10 en met Dolby Digital 5.1-geluid te zien.

Tot voor kort was er slechts één Prime Video-abonnement beschikbaar. Afnemers kregen hiermee standaard toegang tot content zonder externe reclame en in sommige gevallen met Dolby Atmos-surroundsound en Dolby Vision-hdr. Overigens werd ook toen lang niet alle content op basis van deze standaarden aangeboden.

Sinds eind januari worden er bij het oorspronkelijke abonnement advertenties getoond, terwijl het nieuwe advertentieloze abonnement in onder meer Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voor grofweg 3 euro per maand extra beschikbaar is. Eind 2023 verhoogde Amazon nog de prijs van wat tot dusver het enige abonnement in de Benelux is. Het is niet duidelijk of en wanneer Amazon het advertentie-abonnement in de Benelux uitbrengt.

Door Yannick Spinner

Redacteur

13-02-2024 • 09:25

98 Linkedin Whatsapp

Reacties (98)

98
98
39
3
0
53
Wijzig sortering
DolbyVision nog niet veel zien passeren op PrimeVideo. Wel regelmatig HDR10+. Netflix biedt DolbyVision voor veel content aan.
Alhoewel ik de meerwaarde van dolby vision tegenover Hdr10+ niet goed kan zien. Ondertussen kopen alle streaming services die dolby licentie op en berekenen dat weer door naar de klant.
Wat RonnnL zegt, je ziet wel enigszins verschil in donker of licht.
Daarnaast als ik bij mijn Oled C9 HDR10 content kijk is het zeker minder vloeiender tegenover DV.

Zelf vindt ik het fijner aan de ogen om DV content te kijken qua kleuren en vloeiendheid dat is wat bij mij het meeste aantrekt.

Daarbij ook gok ik dat niet ieder oog dit zal zien? of de meerwaarde ervan ziet?
Zelf weet ik niet wat HDR10+ verschil is bij HDR10, heb mij daar nog niet in verdiept eerlijk gezegd.
Gok weinig?
HDR10+ en DV zijn eigenlijk 2 standards die hetzelfde doen maar dan 2 implementaties. DV is van.. Dolby, die hem heel hard pust in the film industry, en HDR10+ is van Samsung. Ze doen hetzelfde en dat is het invoeren van dynamische metadata, HDR10 geeft alleen aan wat de hoogste en laagste brihgtnesses zijn in een hele film, HDR10+ en DV doen dit op een scène basis dus kan het veel meer accuraat zijn.

DV is in theory meer future proof omdat de standaard hoger gaat kwa max brightness, maar in practical applicaties doen ze hetzelfde met hetzelfde resultaat. Het verschil is dat HDR10+ een meer open standaard is(nog niet compleet open zoals HDR10), en de kosten van het implementeren/certificeren etc zijn lager. Alleen wat je ziet is dat Dolby veel geld stopt en geeft aan mensen die content maken voor Dolby Vision, of ze geven andere incentives om het te doen.

Jammer genoeg zijn er bedrijven zoals LG en Samsung die maar 1 van de standaarden support, dus dan moet je kiezen. Maar je hebt ook bedrijven die agnostici zijn zoals TCL en allebei de standards supporten. Ik heb zelf een Samsung en dus maak ik gebruik van HDR10+, en ik merk dat het well een aanzienlijk verschil maakt vergeleken met HDR10, maar ik kan zelf niet vergelijken met DV(ik heb well content met HDR10+ en DV, maar heb geen TV die DV support).

Ik zou het eerlijk gezegd well interessant vinden als Tweakers in 1 van hun gebruikers tests dit onder de loep neemt en ze probeeren te vergelijken, om te kijken of het echt een verschil maakt.

[Reactie gewijzigd door Stetsed op 13 februari 2024 10:06]

Mijn TV kan het allemaal (nog wel, wachten tot de ondersteuning stopt…) en DV content ziet er een stuk gebalanceerder uit dan HDR10.

Maar ik zou er geen duurdere abonnement voor nemen.

Ze maken het wel weer complexer voor de consument, was het eerst dat je meerdere streaming diensten had met weinig of geen content overlap, nu moeten we ook nog weer kiezen voor duur (met advertenties of andere irritaties) en nog duurder.
Mijn TV kan het allemaal (nog wel, wachten tot de ondersteuning stopt…) en DV content ziet er een stuk gebalanceerder uit dan HDR10.
Heb je het nu over hdr10 of hdr10+? Want hier zit wel een groot verschil in. Je kan hdr10 niet vergelijken met DV. Je moet hdr10+ vergelijken met DV.
Met welke DV profiel kan je HDR10+ vergelijken? DV heeft namelijk meerdere uitvoeringen. Profile 5 en 8 word alleen bij streaming gebruikt en profile 7 met enhancement layers op UHD BluRays. Profile 7 is in theorie het beste omdat door de dual layer data 12bits kan halen.
Hiervoor zou je moeten kijken naar de speciefieke versie die je hebt. HDR10+ heeft een minimum van 10 bit, maar kan theoretisch tot op 16 bit. DV is ook dat het een maximum van 12 bits heeft, maar het mag DV genoemt worden met 10. De meest voorkomende Profile die ik zie is HDR10+ Profile B, die 10 bit gebruikt. Dus als je het wilt vergelijken zou je daar een Profile 5/8 tegen willen testen.

Maar natuurlijk zou het ook interessant zijn om alle opties te bekijken met dezelfde content. Dus dan zou je bijvoorbeeld Profile 5(10 Bit DV) v. Profile 7(12 Bit DV) v. HDR10+ uit proberen. Eerlijk ik denk dat dit well heel goed zou zijn voor tweakers om hier een test dag van te maken.
Wat jij beschrijft over die verschillende HDR-formaten klinkt als tone mapping. Als je dat per se per scene anders wil toepassen middels dynamische metadata dan lijkt het me geen probleem om dat aan de bestaande HDR10-standaard toe te voegen. Dat dat er niet in zit, heeft Dolby en Samsung automatisch ruimte gegeven om met proprietary technieken te komen. Er hebben dus gewoon mensen zitten slapen bij het standaardiseren van HDR videomateriaal. Of er was sprake van een sterke lobby, wat me waarschijnlijker lijkt. De koppeling van HDR aan de resolutie (minimaal 4K) is ook een kunstmatige ingreep geweest, puur bedoeld om 4K in de huiskamer bestaansrecht te geven. Slechte zaak. 1080p met voldoende bitrate ziet er op een maar meter afstand net zo strak uit en kan technisch uiteraard ook prima gecombineerd worden met HDR. Dan heb je prachtig HDR-beeld met een fractie van de benodigde bitrate. Ik stream vanuit dit principe geen 4K en mis daardoor automatisch HDR. Ik heb wel wat 1080p/HDR materiaal maar dat is door keuzes van de industrie niet op legale wijze verkregen. Their loss.
ik kijk Prime het meeste op mijn MacBook Pro en daar mis ik heel HDR helaas. Netflix en appleTV+ zijn ongelooflijk veel mooier dan prime en disney+
Dolby Vision gaat wel degelijk verder dan HDR10+, bij HDR10+ is de metadata dynamisch en word het beeld aangepast aan het toestel maar het toestel zelf is statisch.
Bij DV is tevens de metadata dynamisch en word het aan het toestel aangepast echter hier is het toestel wel dynamisch.

Dat wilt zeggen dat in DV de helderheid van het toestel zelf aangepast word wat een ambient light sensor vereist. (zoek op Dolby Vision IQ) maar DV zit ook met de kleuren te spelen on the fly van het toestel.

Of simpel gesteld, DV gaat ook reageren op hoeveel licht er in de woonkamer aanwezig is alsook de volledige kleureninstellingen en helderheid van de TV overnemen en dynamisch aanpassen. Je kan dit eenvoudig testen als je DV content afspeelt, alle kleuren en helderheid opties van het toestel staan greyed out, voor het geval je toch iets wilt aanpassen kan je enkel nog kiezen tussen DV bright of DV Vivid.

Echter met HDR10+ blijft de TV staan op de instellingen die de gebruiker geselecteerd heeft. De content word wel dynamisch aangepast maar de TV zelf gaat geen enkele instelling aanpassen. Dit kan je eenvoudig testen doordat je wel de instellingen kan aanpassen als je HDR10+ content bekijkt.

DV is dus zeker een stap hoger dan HDR10+ echter DV is volledig dicht getimmerd met licenties en restricties. Ik heb een laptop die DV ondersteund en ik heb een TV die DV ondersteund. Echter als de laptop DV content wilt spelen op de TV, gaat niet en van wat ik gelezen heb, niemand heeft het werkend gekregen. Ik word dus verplicht DV content rechtstreeks op een device te spelen (echter heb ik het probleem dat de TV hardware niet goed kan volgen als die zelf echte 4k content moet afspelen). Chromecast ondersteund het niet, Fire TV stick zou wel werken van wat ik lees.

En dan zit je nog met het basisprobleem, omdat DV overal geld wilt zien is, dus ook bij de contentmakers, is er bijna geen DV content.

DV is dus superieur maar het komt met zoveel red tape dat je in de praktijk gewoon HDR10+ neemt omdat heel het gedoe het niet waard is.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 13 februari 2024 13:28]

Je hebt hier gelijk in maar je trekt ook dingen door elkaar. Je hebt zeker gelijk dat door DVIQ het beeld zichzelf kan aanpassen, maar dit is niet wat HDR10+ probeert te zijn. HDR10+ probeert niet jou TV aan te passen en gaat er van uit dat jij dit doet of dat de TV dit automatisch doet.

DVIQ is ook een extensie van de Dolby Vision Spec en je kan TV's vinden die well DV supporten maar niet DVIQ, het is niet een enforced deel van de spec dus in mijn mening moet het niet in de comparison van DV v. HDR10+ worden genomen.

Het is ook niet waar dat in de praktijk HDR10+ meer wordt gebruikt, zeker als je kijkt naar Bluray en de soort is het daar bijna exclusief Dolby Vision als er een HDR laag boven de standaard HDR10, wat ook is omdat de UHD Bluray spec alleen support had vor DV tot een redelijk recente revisie die HDR10+ support toevoegde, waardoor je soms well blurays ziet met HDR10+. Ik zie well dat veel Web content well naar HDR10+ overstapt, of dat ze allebei de opties geven wat well fijn is.

[Reactie gewijzigd door Stetsed op 13 februari 2024 13:38]

Dolby Vision is ondersteund op een gewone PC zonder DV support en je kan DV content afspelen.
Je hebt volgende nodig:
https://www.microsoft.com...tivetab=pivot:overviewtab
https://www.microsoft.com...tivetab=pivot:overviewtab

En vervolgens kan je enkel maar ook enkel via Movies en TV DV content afspelen. (er zijn allerhande DV demo video's die je kan downloaden)

Echter, en dat bedoel ik dus met heel het gedoe errond, het kunnen afspelen van DV content is niet gelijk aan daadwerkelijk DV ondersteunen.

Elke DV content die je gaat afspelen gaat 2 dingen doen afhankelijk van welke DV layers profiel er effectief aanwezig is
-in Backward compatibility afspelen (SDR of HDR10)
-Backward compatibility niet ondersteund in het DV layer profiel, je krijgt beeld maar de kleuren zijn totaal verkeerd (kenmerkend is dat heel het beeld paars lijkt uit te slaan)

Ik vermoed dus dat je het hebt op TV's die wel in staat zijn DV content af te spelen in backward compatibility maar niet in staat zijn daadwerkelijk in DV modus te gaan.

Van het moment je daadwerklijk in DV modus zit met gelijk welke DV layer profiel komt er effectief rechtsboven Dolby Vision logo op het scherm en kan je zelf niets meer aanpassen.

Specifiek voor mijn laptop die op het ingebouwde scherm wel degelijk in DV modus gaat maar die doet dat ook slechts enkel als de video fullscreen staat, zo niet is het tevens backward compatibility.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 13 februari 2024 14:18]

Nu zit je verschillende dingen door elkaar te trekken. Er zijn TV's die WELL Dolby Vision, gewoon normale Dolby Vision kunnen spelen, maar geen support hebben voor DVIQ. Ze gebruiken dan niet backwards compatibility ze gebruiken gewoon DV, alleen maken ze geen gebruik van extra info for calibratie etc.

Je hebt gelijk dat elke PC DV kan doen, maar elk PC kan ook HDR10+(er van uit gaan dat de OS support heeft voor HDR10+, zover ik kan zien heeft Windows dat bijv niet) doen. Het enige verschil is dat HDR10+ alleen bovenop HDR10 kan zitten, maar DV kan ook bovenopen SDR zitten met profile 4/8/9. Dus als je HDR10+ content wilt afspelen op een SDR device, zal je gebruik moeten maken van tone-mapping als je wilt dat het er nog steeds goed uit ziet, maar dit zal ook moeten met DV als het een profiel is met een HDR fallback

Of het kan DV, of het kan het niet. Het heeft geen DV support als het alleen de backward compatibility profiles kan afspelen in backwards compatibility. Het is ook niet dat de DV dan iets extra levert, want de DV laag wordt genegeerd.

[Reactie gewijzigd door Stetsed op 13 februari 2024 14:37]

Dan kom ik tot de volgende conclusie

-Als je DV content hebt en je hebt DVIQ in de content en het device en je krijgt het aan de praat = opmerkelijk beter dan HDR10+ uit eigen ervaring
-Heel het DV verhaal is een nog veel grotere soep dan ik eerst dacht.
Hier kan ik niet echt een mening over geven omdat ik alleen met HDR10+ heb gewerkt, maar je zou hier zeker well gelijk in kunnen hebben.

Ik verwacht dat het een groot effect heeft(DVIQ) wanneer je hem in een woonkamer of zo hebt staan waar de lighting etc heel erg verandert tijdens de dag. Bijvoorbeeld een deel staat hij direct onder zon, en een deel is het helemaal donker.

Maar hierom zij ik dat het misschien well interessant is voor Tweakers om een test sessie te doen met verschillende profielen/setups etc. En dan een groep mensen in te brengen tijdens een test sessie om dat te evalueren. En tbh ik denk dat het uiteindelijk toch een groot stuk mening blijft, iedereen vindt andere dingen fijner.
Chromecast met Google TV ondersteunt DV. Met Justplayer en/of Exoplayer (icm Plex) Daarnaast is er nog een app op de pc die DV ondersteunt. Je hebt dan idd hevc en vision extensions nodig. De naam is Energy Media Player. Ik begin nu alleen te twijfelen of het mij wel gelukt is met die app.
Chromecast with Google TV (4K) heeft idd DV maar ook enkel de 4K versie, die had ik blijkbaar gemist.

Wat betreft Energy Media player, ik heb hem net getest hier maar het drama is nog groter dan met de movies & TV, die speelt de meeste DV content af in backward compatibility waarbij het beeld wel klopt. Energy Media player lijkt te weigeren in backward compatibility te gaan, kleuren zijn continu totaal verkeerd en ook lijkt de app te blijven haperen. Let op dat het gebruikte scherm wel degelijk full DV compatibel is maar dus enkel in DV gaat als je de content lokaal afspeelt en niet van een Windows device.

Energy Media player zal dus enkel DV content correct afspelen op een laptop op het interne scherm mits die tevens volledig DV certified is. Echter in dat geval is het gewoon een alternatief op movies & TV die daar ook de "full blown" DV doet.
Naja daarom heb ik persoonlijk niks met de panelen van samsung bijvoorbeeld, puur omdat brightness zo vel is + ik denk dat HDR beter zal zijn voor overdag te kijken dan?

Want ik kijk sowieso overdag geen TV want ben dan gewoon aan het werk, dus voor mij s' avonds veel zachter aan mijn ogen is en komt OLED meer tot zijn recht (persoonlijke mening hoor) dit ook in combi met de DV vind ik gewoon enorm fijn.

Maar ja wat ik zeg HDR+10 daar heb ik weer geen ervaring mee, dus ik kan daar eerlijk gezegd niet een correcte mening geven of het beter is of niet.
MAAR... met HDR10 en DV dan ga ik zelf toch echt voor de DV content.

puntje bij paaltje zal het toch echt altijd gebruikers iets wezen dit, en wat je zegt dat DV in theorie wel future proof is heb ik wel vaker om me heen gelezen en gehoord.

daar heb je inderdaad dikke plus punt int, als tweakers hier goede review / test over kan maken zal ik dat met plezier gaan bekijken.

even ter aanvulling:
Me ouders hebben zelf nog één van de laatste Panasonic plasma tv hangen, ik ben nog steeds enorm verrast met hoe goed die de kleuren kan weergeven, er zit qua kleur echt amper verschil in de oled van mij, maar goed dit is dan offtopic want het is nog een oude tv, dus nog op 1080i/p draait :Y)
Als de opties zijn DV v. HDR10 zou je natuurlijk gaan voor DV, maar dat vergelijken we hier niet. HDR10+ is een hele aparte standaard tegenover HDR10. HDR10 is puur static metadata, terwijl HDR10+ en DV allebei dynamische metadata toe voegen.

Ik moet ook zeggen dat Dolby Vision inderdaad meer future proof is, maar ook niet echt omdat dat is de theoretische max spec. Bijvoorbeeld voor DV is de max brightness 10000 nits, maar voor de mastering displays is maar 1000 cd/m^2. En er zijn ook geen displays die zo hoog kunnen gaan, en zelfs als ze dat zouden kunnen zou de film het probleem worden omdat die niet mastered is op zulke niveaus.
Mad Max fury road is gemasterd op 10k nits. Hisense heeft een scherm die 10k nits heeft.

[Reactie gewijzigd door monkyo op 13 februari 2024 17:54]

Heb je dan wel voor beide standaarden hetzelfde profiel en instellingen geselecteerd? LG kiest voor iedere standaard weer een nieuw profiel. Dus het kan best zijn dat bij bijvoorbeeld DV motion smoothing aan staat en bij HDR10+ niet. Dat kan dus het verschil wat jij ziet verklaren. Want in principe draaien beide standaarden op dezelfde framerates en zou dat geen verschil mogen maken.
Ik heb alles ingesteld op na hoe ik het wil, en of dat aan staat durf ik niet te zeggen zo 123 uit mijn hoofd
De LG die hij referenceerde heeft geen support for HDR10+, maar HDR10+ is backwards compatible(zoals sommige DV profiles), hierdoor zal het terug vallen naar de static HDR10 metadata en dus zal het veel minder zijn dan dolby vision want er is niet diezelfde Dynamische metadata beschikbaar.
Ik merk zelf dat Dolby Vision een stuk consistenter is. Bij HDR10+ heb ik toch regelmatig series gezien waarbij alles té donker oogt of er juist detail mist in heel lichte scenes. Met 'Man in the High Castle' als meest beruchte voorbeeld van een té donkere HDR-implementatie.

Ik weet niet of die betere ervaring komt doordat Dolby Vision als standaard die consistentie afdwingt, of dat het een toevallige samenloop van omstandigheden is (scherm (LG OLED C8) i.c.m. de specifieke streamingdienst.)
Dolby levert de tools om goede en consistente HDR (DV) content te produceren, voor HDR10+ is het toch wat lastiger en zal het meer afhangen van de studio en de tools die ze gebruiken.
De LG C8 support geen HDR10+, dus dan valt het terug op HDR10 base layer en dus heeft het geen dynamische metadata zoals je in DV ziet. Om deze vergelijking te doen moet je eigenlijk een TV hebben met beide standaarden (TCL of Philips bij voorbeeld), en dan kijken of het echt een verschil maakt met content.
Alhoewel ik de meerwaarde van dolby vision tegenover Hdr10+ niet goed kan zien.
HDR10 vs Dolby Vision HDR | Is there a REAL WORLD Picture difference? [4K HDR]
HDR10 is niet hetzelfde als HDR10+
HDR10 != HDR10+, de naming is een beetje raar maar HDR10+ is meer zoals DV dan HDR10. Het zijn allemaal technologieën om HDR toe te voegen tot content, alleen doen ze het op andere manieren.

HDR10 doet het door static metadata toe te voegen, dit zegt eigenlijk tegen de speler “dit is de laagste en hoogste brightness” en dan moet de speler het vanaf daar zelf proberen te balanceren.

HDR10+ en DV doen dit in plaats van dit op een scène bij scène basis, hierdoor hoeft de TV deze interpolatie minder te doen(alleen moeten ze het misschien squashen omdat het mastered is op 4000 nits reference displays die veel TV’s niet kan raken).

Allebei zullen ze zeker een groot verschil maken tegen over HDR10 door dat dynamische metadata, maar HDR10+ is niet hetzelfde als HDR10
Wat @RonnnL en @aloysiussss zeggen klopt, en daar is een reden voor:

Dolby Vision heeft een calibratieproces duidelijke regels waar men met kleurcorrectie rekening mee kan houden, HDR10+ is wat dat betreft vrijer, wat leidt tot inconsistente resultaten. Man in the High Castle heeft bijvoorbeeld pijnlijk felle highlights in donkere scènes in de HDR10+-versie, ik neem aan dat het bij Dolby Vision beter is.

De technische standaard is vrijwel hetzelfde qua wat het kan reproduceren, maar Dolby Vision heeft dus een strakker masteringproces wat tot een duidelijk beter resultaat leidt in veel gevallen.
Als ik heel eerlijk ben is het een hele vreemde vergelijking uiteindelijk.
Want OLED in combi met DV, vind ik toch echt meer in de avond tot zijn recht komen, al moet ik zeggen dat die van mij overdag (wat zelde voorkomt) ook wel goed doet.

En bij DV is het sowieso ongeacht welke film met ondersteuning van DV niet meteen bam in you're face is, maar gewoon zacht aan de ogen.

Je moet natuurlijk niet in een pikke donkere kamer gaan zitten want dan is het alsnog laser show voor je ogen.
Ik heb nu x aantal keer een samsung tv gezien, maar of die nou hdr10+ had geen idee, maar belichting ervan is super fel, je bent bijna geen kamer verlichting meer nodig.

En uiteindelijk blijft het toch een persoonlijk voorkeur zijn (denk ik).
Het zal natuurlijk ook aan je TV liggen of je baat hebt bij Dolby Vision, in mijn ervaring heeft content met DV vaak een veel betere HDR presentatie dan HDR10 content.

Voor een voorbeeld van echt goede HDR kan ik je aanraden om Foundation te kijken op Apple TV+.
Ik heb zelf HDR Monitor, En hdr op netflix heeft nooit gewerkt op me monitor,
Ook al heb ik hogere ab. en settings op best quality staan.
Ben benieuwd of dit soort beperkingen ook spelen bij het Netflix abbo met reclame.

Zo kan je van elk deeltje van je dienst wel een verdienmodel maken.
Dit deed Netflix al jaren natuurlijk?

Instap: SD
Basis: HD
Premium: 4K
Resolutie staat los van Dolby dingetjes?
Goed punt. Ik probeerde aan te geven dat andere diensten al beeld en geluidskwaliteit laten afhangen van hoeveel je betaald.

Ik heb het net ook nog even opgezocht. Bij Netflix is Dolby Atmos alleen beschikbaar bij het premium abonnement: https://help.netflix.com/nl/node/64066
Logisch ook. Dolby leeft van royalties. Ik zie veel liever dat deze diensten gewoon HDR10+ of andere open technologieën omarmen. Al is het misschien ietsje minder goed dan Dolby Vision.
Ook DTS:X (Pro) ipv Atmos. Atmos schijnt veel duurder te zijn door royalties.

Dit artikel is een beetje negatief, maar Prime biedt gewoon voor praktisch alles ongeacht welk abonnement HDR10+. Er is dus eigenlijk weinig aan de hand. Kan Netflix nog wat van leren.

Plus Prime is zó ontzettend goedkoop, al jaren, als je toch per se Dolby wil is de extra bijdrage helemaal niet duur.
Dit artikel is een beetje negatief, maar Prime biedt gewoon voor praktisch alles ongeacht welk abonnement HDR10+.
Dat lijkt maar zo. Er staat wel hdr10+ maar vaak is het sdr. Bij hun eigen producties LotR, de boys etc is het wel aanwezig. Maar bij een film als bijvoorbeeld Gladiator is het toch echt sdr. Ook al staat er bij de filminformatie hdr10+.
Goed punt. Ik probeerde aan te geven dat andere diensten al beeld en geluidskwaliteit laten afhangen van hoeveel je betaald.
Op zich niet helemaal onlogisch omdat je ook meer data verstookt.
En er ongetwijfeld wat afgedragen moet worden aan Dolby.
Volgens mij is de afdracht voor encoding/decoding licenties verwerkt in de software/apparaten (dus zowel de mastering tools als de TV, AV receiver of soundbar die de decodering doet en daarom ook vaak vol met logo's is geplakt). Ik denk dat het onmogelijk is om geld te claimen op het verzenden van content waarvan Dolby geen copyrighthouder is.
Nou ja, dan is het nog zo dat het aanschaffen van Dolby compatible apparaten ergens in verrekend moet worden. Verschil tussen vaste en variabele lasten zeg maar. Ik heb het sterke vermoeden dat de licentie kosten wat hoger liggen voor professionele opname apparatuur. Maar toegegeven, ik ben geen video expert.
Opnames worden meestal niet in Dolby formaten gemaakt, maar als raw video, daarna verder bewerkt, color graded en als laatste stap voor ieder 'device profiel' voor de juiste kleurruimte en dynamiek geschikt gemaakt en gecomprimeerd. Maar ben ook maar een nieuwsgierige amateur ;)
Sowieso vind ik bij netflix dat ze enkel maar zouden mogen differentiëren op het aantal schermen, en dat ze resolutie voor iedereen hetzelfde is.

Oftewel in een soort matrix-model, met aan de ene kant het aantal schermen en de andere kant de resolutie.
Dit is tuurlijk ook expres: heb je een mooie tv dan wil je niet het goedkoopste abo nemen en beperkt worden qua beeldkwaliteit. Dus vrij veel bijbetalen, en dat ook het aantal schermen groter is rechtvaardigt die hogere prijs dan een beetje.
"Dus vrij veel bijbetalen" -> veel meer data gebruiken, en dus bijbetalen.
Zo duur is die data niet hoor :)
De gemiddelde Netflix klant kijkt iets meer dan 3 uur per dag. Met een 4K abonnement (+- 8Gb per uur) is dat 744Gb/maand. Bij een cent per Gb (grootverbruik, AWS rekent mij 5x zoveel voor egress) is dat dik 7 euro dus je halve abonnementsgeld. Dat is best significant al neem ik aan dat Netflix in een heel andere positie zit om bulkrates te onderhandelen en daarnaast ook al cache servers inzet bij internetproviders.

[Reactie gewijzigd door bzzzt op 14 februari 2024 13:44]

Netflix betaalt zeker weten minder dan 0,1 cent per GB. Zeker in Europa en de VS. En dan neem ik nog niet eens hun peering-overeenkomsten mee, waardoor ze in bepaalde ASN's in principe gratis data gebruiken (wel minder kijkers per server op 4K natuurlijk).

Verder is niet alle content beschikbaar in 4K dus vaak zit je alsnog naar HD-content te kijken. Tenslotte is men voor 4K-content én voor HDR-content nu (grotendeels) over op per-shot encoding wat tientallen procenten dataverkeer scheelt alweer. Prime Video maakt nu ook gebruik hiervan (wellicht nog niet voor HDR content).

Ik denk dat de kosten maximaal een paar dubbeltjes zijn. Ik vraag me ook af of de abonnementstypes even veel kijken. Ik haal gemiddeld de 30 minuten per dag nog niet denk ik en ik heb het hoogste abo. De kosten aan dataverkeer die Netflix aan mij kwijt is zijn een paar cent per maand denk ik.
Netflix betaalt zeker weten minder dan 0,1 cent per GB.
Kan je dat ergens onderbouwen? En mag ik je aanbieder weten? :)
Geen enkele schatting komt ook maar bij dat bedrag in de buurt: https://www.quora.com/How...nd-on-bandwidth-each-year
Verder is niet alle content beschikbaar in 4K dus vaak zit je alsnog naar HD-content te kijken. Tenslotte is men voor 4K-content én voor HDR-content nu (grotendeels) over op per-shot encoding wat tientallen procenten dataverkeer scheelt alweer.
Je zit eerst te roepen dat de kosten marginaal zijn maar nu wel dat er zwaar geïnvesteerd wordt in het beperken van de kosten. Waarom zouden ze dat doen als dat toch amper significant is?
Ik vraag me ook af of de abonnementstypes even veel kijken. Ik haal gemiddeld de 30 minuten per dag nog niet denk ik en ik heb het hoogste abo.
Voor jou zijn er genoeg bingewatchers die ongezonde hoeveelheden video kijken of Netflix als 'bewegend behang' gebruiken. 3,2 uur per dag is het gemiddelde uit de Netflix statistieken presentatie van dit jaar.
De kosten per kijker zijn veel leger dan je schetst, zeker in verhouding tot de verschillen in abonnementsprijs.

Maar de totale datakosten zijn wel degelijk hoog als je het over alle abonnees bekijkt. Nog een reden om bandbreedte te beperken is trouwens het voorkomen van buffering e.d.

En bunny.net adverteert publiekelijk al met volumeprijzen van $0.002 per GB dus je kunt je voorstellen dat je als grootverbruiker in de markt nog betere prijzen kunt krijgen, en zeker dat je lager uitkomt als je bedenkt dat providers Netflix gratis servers binnen hun netwerk laten ophangen, met dus gratis traffic binnen dat ISP-netwerk :)
Als je een mooie tv hebt dan zou ik alle streamingdiensten links laten liggen en lekker schijfjes afspelen.
Dat is wel een markt die grondig verziekt is door alle streaming. Beschikbaarheid van series en films op blu ray is echt matig geworden en vooral heel erg duur.
Volgens mij is het altijd Instap: HD, Basis: FHD en premium: 4K geweest? :)

SD is immers 480p, DVD kwaliteit dus en volgens mij heeft Netflix dat hier nooit aangeboden.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 13 februari 2024 10:44]

Pricing & Packaging noemen ze dat. Eenmaal op een subscription model ga je daarna elk onderdeel wat je maar kan verzinnen monetizen.

Paar engelse termen er in, wat zo heet dat in het vakjargon.
En toch zijn er ook gewoon normaal gebruikte economietermen voor:

Dus het had ook dit kunnen zijn:
Bundelprijzen noemen ze dat. Eenmaal op een abonnementsmodel ga je daarna op elk onderdeel wat je maar kunt verzinnen inkomsten genereren.
Maar aangezien er erg veel dominante Engelse spelers op de markt zijn, zien we inderdaad dat de Engelse termen gaan vernederlandsen voor online-gerelateerde zaken. (Monetizen :+ )


Maar goed.
Je hebt uiteraard gewoon gelijk hierin. Omzet (en daarmee) winst maximaliseren op basis van je productonderdelen te bundelen. Juist om te voorkomen dat mensen eigenlijk de 'extra's' anders niet hadden afgenomen. Ook kan het administratief/technisch makkelijker zijn om zaken te bundelen.

Er zijn in z'n algemeen 5 soorten bundels.

- Alles-in-een bundel: Een vast bedrag voor de complete dienstverlening. (Bijvoorbeeld: Adobe Creative Cloud (alle software) of een all-you-can-eat restaurant.)
- Functionele bundels: Verschillende bundels die elk een ander doel voor ogen hebben. (Bijvoorbeeld: Adobe Fotografie (Lightoom en Photoshop) en Adobe Substance 3D Texturing (Substance 3D Sampler, Substance 3D Designer en Substance 3D Painter). Je kunt de producten ook los kopen/afnemen, maar in bundels zijn ze (iets) goedkoper.
- Goed-Beter-Best bundels: Het Netflix model: "SD plus reclame en 1 scherm, HD zonder reclame en 2 schermen, UHD zonder reclame en 4 schermen".
- Basis + extrabundel: Ook weer Netflix. Bij de Beter en Best-versies kun je optioneel een of twee extra scherm(en) bestellen voor iemand buiten je huishouden. Of Microsoft 365. Daar kun je optioneel extra opslag opslag bijbestellen.
- Bouw je eigen bundel: Dit zit je bijvoorbeeld bij verzekeraars. Als je 3 verzekeringen afsluit krijg je X% korting, bij 4 verzekeringen wat meer, bij 5 of meer verzekeringen nog meer korting. Interpolis noemt dit bijvoorbeeld verwarrend genoeg de "Alles-in-een polis" (waar het niet alles is, maar alleen de onderdelen die je zelf gekozen hebt ;) )

Zoals je hierboven ziet heeft Netflix dus een combinatie van Goed-Beter-Best-bundel en een 'Basis+extra bundel'.

Uiteraard zijn er nog andere type bundels te bedenken, maar vaak zijn het dan versies die tussen de bovengenoemde of combinaties hiervan zijn, of ze zijn echt superspecifiek voor een bepaald type product of dienst relevant.

[Reactie gewijzigd door fberg1 op 13 februari 2024 15:43]

Heeft Prime niet altijd al advertenties gehad? In ieder geval wel van hun eigen content. Betekent dit dan dat we straks doodgegooid gaan worden met nog veel meer advertenties, of nog erger… midrolls?

Dan zou ik echt m’n abonnement opzeggen. Het is dat het 3 euro per maand is, want eigenlijk gebruik ik het maar sporadisch. Sinds YouTube Premium en Apple CarPlay krijg ik bar weinig advertenties te zien. Mijn tolerantie is enorm gedaald.
Ja, het idee is dat je tandpasta reclame te zien gaat krijgen.
Klopt, hier in Spanje gebeurt dat al twee jaar. Niet alleen in prime maar ook in de interface van de fire tv stick :(

Maargoed piraterij komt weer helemaal terug en dat is ook een prima oplossing. Graag of niet hoor. Ik heb prime sowieso voor de gratis snelle shipping want ik bestel er een paar keer per week.

Ik merk alleen dat bij de mainstream gebruikers de "knowhow" een beetje verdwenen is. 10-15 jaar geleden wist iedereen wel spotnet en popcorntime te vinden. Door een lange periode van eerlijk aanbod van streamingdiensten (zoals Spotify nog steeds doet voor muziek) zijn veel mensen van piraterij afgestapt. Maar dit komt wel weer terug als ze het zo extreem blijven uitmelken.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 13 februari 2024 10:41]

Juist daarom. Voor 50 euro per jaar run je natuurlijk geen gezonde streamingdienst.
Als dat ineens 3 euro meer wordt per maand hoor je mij echt niet klagen hoor.
Sterker nog, die 50 euro per jaar is ook al na een prijsverhoging. ;)
Oef bizar eigenlijk..
Ik heb ook HBO lifetime deal voor 3 of 4 euro per maand.. ben benieuwd hoe lang nog. Met lifetime bedoelen ze waarschijnlijk de levensduur van HBO Max, die eigenlijk al is doodverklaard in de meeste landen en vervangen door Max..
Ik vind de prijsverhoging ook niet per se een probleem. Als ondernemer begrijp ik zeker dat er geld verdiend moet worden. Tegelijkertijd heb ik een aversie tegen reclame ontwikkeld, zeker aangezien reclame steeds meer verstorend is geworden.

Mijn conclusie is echter wel dat ik niet meer ga betalen voor een ervaring die niet reclamevrij is, relatief slecht geoptimaliseerde apps gebruikt en een aanbod heeft dat mij niet goed aanspreekt.
Ik ga er van uit dat er licentie kosten voor deze technieken zijn. Niet raar dus om ze achterwegen te laten om de kosten te verlagen.
Ze verlagen de kosten door advertenties toe te voegen, maar schijnbaar slikken mensen dit gewoon weer als zoete koek. De streaming diensten gaan net zo lang door met mensen uitknijpen tot dat het plafond bereikt is, ik houd het lekker bij UHD's en betaal voor geen enkele streamingdienst meer, als je het allemaal bij elkaar op telt zijn we het "maar een tv abonnement is duur en streaming is goedkoper" al lang voorbij.

[Reactie gewijzigd door Mixpower op 13 februari 2024 09:52]

Ik denk dat de klant geen kostenverlaging gaat zien, enkel opgezadeld gaat worden met meer rompslomp waar ze niet om gevragen te hebben en mensen te sturen naar duurdere abonnementen. Ze proberen je eerst te lokken met lage prijzen en allerlei voordeeltjes om je daarna zowat proberen te vender locken omdat je niet zonder meer zou willen, en dan kan het uitknijpen van de klant beginnen want genoeg markt penetratie gecreërd, en zo gaat het met bedrijven als Amazon. Mensen zouden er op zo'n moment gewoon massaal er goed aan doen het volledig te laten vallen en alles op te zeggen, de maat is op een gegeven moment vol.
Inderdaad, het is ook het gevoel creëren dat mensen goedkoper uit zijn om vervolgens de boel weer te verhogen. En dat net zolang totdat mensen het niet meer willen betalen, maar dat lijkt een hele lange adem te zijn gezien mensen nog steeds niet massaal afhaken terwijl de producties alleen maar slechter en goedkoper worden.
Fear of missing out en de massa spelen hier ook heel erg in mee... het is nu zo dat je niet 'erbij' hoort als je niet over random serie X kan meepraten en die acceptatie is voor velen toch wel een dingetje...dus het heeft zich ontwikkelt tot een verslaving oftewel een behoefte om content te consumeren zodat je sociaal relevent blijft/lijkt...
Het is natuurlijk niet leuk om de prijzen te zien stijgen, maar toen Netflix begon waren diensten zo gebrand op marktaandeel dat ze service voor onder kostprijs aanboden. Als je de cijfers van de streaming bedrijven nu ziet moeten ze allemaal veel moeite doen om het hoofd boven water te houden. Ergens zal toch geld vandaan moeten komen, anders gaat of het aanbod of de kwaliteit naar beneden.
Ach ja dan niet, kijk deze bedrijven beginnen steeds meer de piratenrij aan te drijven. Sony met die eerst zijn film afdeling afstoot en daardoor mensen de vinger geven zelfs als ze de films gekocht hebben. Nu hetzelfde doet met funamation. Zonde, om te zien dat men niet wat beter met hun klanten om gaat. Het is geen extraatje ofzo en hiermee stelselmatig hun eigen betalende klanten uitkleden op elke manier mogelijk.
Want Dolby Vision of Dolby Atmos is een must om te hebben om film en serie te kijken? Als je het dus wel wílt, dan neem je toch het betaalde abonnement af? Heb je het niet nodig, of wil je er niet extra voor betalen, dan neem je dus de ad supported variant en heb je deze features niet. An sich vind ik het geen gemis, het zijn wat mij betreft geen must haves.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 13 februari 2024 13:24]

Want Dolby Vision of Dolby Atmos is een must om te hebben om film en serie te kijken?
Het geeft wel een compleet andere ervaring, maar het ligt ook aan de film, voor Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium zal het niet veel uitmaken, maar voor een film met mooie beelden en geluid maakt kan het enorm veel verschil maken.

Het beste voorbeeld wat ik ken is de Lord of the Rings trilogie. Deze is beschikbaar op Blu-Ray, 1080p SDR, DTS-HD, op zich niets mis mee maar het is gewoon een film op TV. Er is echter ook een UHD Blu-Ray in 4k Dolby Vision met Dolby TrueHD+Atmos, dat is een haast religieuze ervaring. Dit is het soort film waar je andere plannen had toen je 'm binnen kreeg maar je 'm even aanzet "om even te kijken hoe mooi ie is in 4k/DoVi" en 12 uur later heb je de hele extended edition boxset gebinged.
Tja, (adaptive) cruise control en airco zijn ook opties op een auto waar jijzelf of de werkgever extra voor betaald op een auto, dat is mijn punt. Dat de ervaring kan verschillen staat buiten kijf wat mij betreft. Er wordt gedaan alsof Dolby Vision en Atmos standaard maar bijgeleverd moet worden, ook bij het goedkoopste abonnement.

Bij de goedkoopste auto krijg je ook geen (adaptive) cruise control of zelfs airco. Als je dus minder betaald voor een dienst, krijg je dus ook minder goede ervaring, precies zoals bij auto's ook gebeurd. Maar vervolgens wordt er wel gedaan alsof het levensveranderend is wanneer deze opties (Dolby Vision en Atmos) niet meegeleverd worden. Prima, maar betaal dan ook wat meer, want om beiden weer te kunnen geven, heb je sowieso ook geschikt apparatuur nodig en die hoeven ook niet per se goedkoop te zijn.
Heel simpel als je de apparatuur thuis hebt en je bent het gewend merk je dit.
Dat zal, heb daar zelf geen ervaring mee nog en mis het eigenlijk ook totaal niet. Daarnaast heb je dus de keuze: je betaald minder, maar je kunt dan ook minder, of je betaald meer en kunt meer. Voor extra opties op een auto betaal je (of de werkgever) toch ook extra? :)
Gezien het marktaandeel van Samsung zal een groot deel van de Prime Video klanten het Dolby Vision verlies niet eens opmerken.
Bij The Boys heb ik gezien dat automatisch op HDR10+ schakelt als een tv zowel Dolby Vision als HDR10+ ondersteund (dat was een TCL mini-led tv).
Je kreeg sowieso alleen 4K en HDR bij eigen producties van Amazon. Wat heel misleidend is is dat er bij films en series (zoals bijv. Godzilla 2014) UHD + HDR staat maar je die alleen krijgt als je het koopt, via het prime abbonement krijg je alleen HD.
Toevallig gister uit zitten zoeken omdat ik dacht dat er iets fout was.
Sowieso enorm veel op Prime dat uitgebreid aangeprezen wordt, terwijl je het alleen kunt huren/kopen door meer te betalen voor die ene film als wat Prime per maand kost. Zelfs de algemene TV reclames over Prime prijzen de Barbie film aan, terwijl die helemaal niet onder Prime valt.

Het is niet erg duur, maar ook niet erg goed...
Wordt steeds moeilijker om iets te vinden dat je kan kijken zonder te kopen. Ik heb nu al het gevoel naar één groot reclame scherm te kijken, als ze straks nog meer reclame toevoegen dan wijk ik wel uit naar alternatieve bronnnen.
Worden series of films beter met die mogelijkheden? Nee hè!
Ik vind dat het wel zeker iets doet met de ervaring.

Een scifi film of serie met HDR is toch wel indrukwekkend met HDR, als je je ogen eigenlijk moet dichtknijpen als je naar de zon kijkt die vanachter een asteroïde vandaan komt.
Beetje een slecht voorbeeld is dat wel, ik zet dat soort dingen in games ook meteen uit want pijn in mijn ogen krijgen is net de verkeerde soort realisme. Bloom, motion blur, lens flares... gewoon nee.
Op TPB krijg ik dit wel gratis, het enige is dat je een 'handig' frontje mist - maar ook daar bestaan oplossingen voor.

Begrijpen de streamingdiensten niet dat ze mensen weer deze kant opduwen?

Edit: @monkyo fixed

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 13 februari 2024 18:57]

Toen Amazon dit bekend maakte dat ze reclames gingen schakelen heb ik mijn prime abo gecanceld. Zou iedereen moeten doen.
Maar dat is niet voor nederland, voorlopig, dus waarom nu dan al stoppen?
Omdat ze net al een verhoging van 50% hebben doorgevoerd. Dat was voor mij het punt om op te zeggen.
Ik woon niet in Nederland

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee