Na 'zorgwekkend signaal'

Orde van Advocaten verdenkt Roethof van lekken informatie

3 maanden geleden / Aangepast: 3 maanden geleden / Beeld © ANP
Orde van Advocaten verdenkt Roethof van lekken informatie

Na 'zorgwekkend signaal'

Orde van Advocaten verdenkt Roethof van lekken informatie

3 maanden geleden / Aangepast: 3 maanden geleden / Beeld © ANPGeschreven door RTL Nieuws
Geschreven door RTL Nieuws

Volgens de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, de toezichthouder op de advocatuur, heeft advocaat Gerald Roethof de regels voor advocaten ernstig geschonden. Dat meldt het AD. Roethof zou volgens de deken informatie uit een strafdossier hebben gelekt, terwijl hem en zijn cliënt beperkingen waren opgelegd.

Roethof ontkent de beschuldiging in een reactie aan RTL Nieuws. "Het is niet gebeurd. Vanaf het moment dat mij bekend was dat er beperkingen waren opgelegd, heb ik mij onthouden van het delen van inhoudelijke informatie met derden. Daarvoor stond het mij vrij die informatie te delen." 

Vandaag werden de ernstige beschuldigingen besproken tijdens een zitting in het gebouw van de Amsterdamse rechtbank. Het Openbaar Ministerie (OM) begon het onderzoek naar Roethof naar aanleiding van 'een signaal' over de advocaat dat was binnengekomen bij de Orde van Advocaten. 

"Dat was een serieus en zorgwekkend signaal", zegt Jacqueline Schaap, de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten. Zij lichtte toe dat de verdenkingen zijn gerezen uit berichten die zijn verstuurd met de versleutelde berichtendienst Encrochat.

De zaak gaat om een cliënt van Roethof die in de zomer van 2020 werd opgepakt. Daarop volgde een huiszoeking waarbij een groot geldbedrag in cash werd gevonden. 

Onderzoek

De cliënt van Roethof kreeg vervolgens beperkingen opgelegd, waardoor hij geen contact mocht hebben met de buitenwereld. Dat gold ook voor Roethof. Toch is daarna informatie uit het lopende onderzoek naar buiten gekomen. 

De Raad van Discipline doet op 25 maart uitspraak.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

RTL Nieuws / ANP