Het Capitool in Washington, zetel van de Senaat

Amerikaanse Senaat keurt steunpakket voor Oekraïne goed, héél onwaarschijnlijk dat ook het Huis instemt

Na lange nachtelijke debatten heeft de Amerikaanse Senaat een groot steunpakket ter waarde van 95,34 miljard dollar goedgekeurd, met  onder meer 60 miljard voor Oekraïne. Het is echter heel onwaarschijnlijk dat het pakket ook door het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd zal raken.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar na lange nachtelijke onderhandelingen en debatten is het dan toch gelukt. De Amerikaanse Senaat heeft het licht op groen gezet voor een aanzienlijk steunpakket van 95 miljard dollar (88 miljard euro). 70 leden stemden voor, 29 tegen.

Concreet wordt het pakket onderverdeeld in 4: een eerste deel gaat naar Oekraïne, ter waarde van 55 miljard euro, deel 2 gaat naar Israël en is goed voor 13 miljard euro. Taiwan krijgt 7,4 miljard euro en iets meer dan 8 miljard euro is humanitaire steun voor Gaza.

Het is vooral het eerste pakket voor Oekraïne dat bij sommige leden van de Republikeinse partij gevoelig lag. Er werden de afgelopen weken en maanden vraagtekens gesteld bij de continue steun van de VS aan Oekraïne.

Democraat Chuck Schumer, de leider van de Senaat, spreekt over een grote overwinning. "Het is jaren, misschien wel decennia, geleden dat de Senaat een voorstel heeft aangenomen dat niet enkel een grote invloed heeft op onze nationale veiligheid en op de veiligheid van onze bondgenoten, maar ook op de veiligheid van de westerse democratie."

Chuck Schumer, leider van de Democraten in de Senaat
2024 Getty Images

Stemming in het Huis

Nu moet het voorstel nog goedgekeurd worden door het Huis van Afgevaardigden, de andere kamer van het Amerikaanse Congres, en dat wordt een ander paar mouwen. Daar hebben bepaalde Republikeinen zich namelijk geschaard achter de visie van voormalig president Donald Trump, die enorm kritisch is voor de steun van de VS aan Oekraïne.

De voorzitter van het Huis, de Republikein Mike Johnson, zei gisterenavond al dat het weken tot maanden kan duren voordat het voorstel op het bureau van president Joe Biden zal liggen.

Hulp voor Oekraïne? Joe Biden wacht er al vier maanden op en ik vrees dat hij er nog een tijd op zal moeten wachten

Correspondent Björn Soenens

Het Huis wilde het pakket namelijk alleen maar goedkeuren als er ook overeenstemming was over de verstrenging van het Amerikaanse migratiebeleid.  Vorige week werd daarover een compromis bereikt in de Senaat, tussen de Republikeinen en de Democraten.

Maar dat was dus buiten Donald Trump gerekend. Hij zei dat hij geen deal wilde over de grenspolitiek, omdat dat als een politieke overwinning van president Joe Biden zou kunnen worden gezien.

Vandaar dat het steunpakket nu zonder die deal ter stemming komt in het Huis. Amerika-correspondent Björn Soenens acht de kans dan ook zeer klein dat het steunpakket daar goedgekeurd raakt. “Hulp voor Oekraïne? Joe Biden wacht er al vier maanden op en ik vrees dat hij er nog een tijd op zal moeten wachten."

BEKIJK - Correspondent Björn Soenens legt uit waarom het steunpakket weinig kans heeft om goedgekeurd te worden door het Huis:

Videospeler inladen...

Zelenski tevreden

Intussen laat de Oekraïense president Volodimir Zelenski weten dat hij tevreden is met deze eerste stap. "Voor ons in Oekraïne helpt voortdurende Amerikaanse hulp om mensenlevens te redden van de Russische terreur. Het betekent dat het leven in onze steden doorgaat en dat we de oorlog kunnen overwinnen", schrijft hij op X.

"Amerikaanse hulp brengt rechtvaardige vrede in Oekraïne dichterbij en herstelt de stabiliteit in de wereld, wat leidt tot meer veiligheid en welvaart voor alle Amerikanen en de hele vrije wereld."

Meest gelezen