Trump wil schoondochter in top Republikeinse Partij

Samenleving
door anp
dinsdag, 13 februari 2024 om 12:21
bijgewerkt om dinsdag, 13 februari 2024 om 12:24
anp130224108 1
LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft een loyalist en zijn schoondochter naar voren geschoven om de Republikeinse Partij te gaan leiden. Hij nomineerde de Republikein Michael Whatley en zijn "zeer getalenteerde schoondochter" Lara Trump, berichten Amerikaanse media.
Trump heeft er geen geheim van gemaakt af te willen van de huidige topvrouw van het Republikeins Nationaal Comité, Ronna McDaniel. Die ligt onder vuur vanwege tegenvallende verkiezingsresultaten in de afgelopen jaren.
De oud-president heeft nu ook duidelijk gemaakt wie hij na haar vertrek in de partijtop wil zien: schoondochter Lara en zijn "vriend" Whatley. Die schaarde zich achter de onbewezen beschuldigingen van Trump over verkiezingsfraude en staat momenteel aan het hoofd van de Republikeinse Partij in North Carolina.
Gestemd
Het Republikeins Nationaal Comité, de landelijke partijtop, liet dinsdag weten dat McDaniel in elk geval niet zal opstappen voor de voorverkiezingen in de staat South Carolina op 24 februari. Als ze daarna vertrekt, moet worden gestemd over haar opvolging.
De steun van Trump garandeert niet dat Whatley en Lara Trump ook daadwerkelijk het partijleiderschap kunnen overnemen. De oud-president steunde Whatley vorig jaar ook bij een poging een plek in de landelijke partijtop te bemachtigen. Hij verloor toen.