Hasko van Dalen

Columns

Column • Ergernissen

Van de redactie

Sinds kort erger ik me kapot aan Studio Sport Eredivisie op zondagavond. De NOS is hard bezig dit iconische programma kapot te maken. Ook een betoog van gemeenteraadslid Serkan Soytekin van DENK wekte ergernis bij mij op. 

Het was altijd zo handig: zondagavond zeven uur met bord op schoot in een uurtje achter elkaar alle samenvattingen van die dag gespeelde wedstrijden en op het eind de goals van eerder dat weekend, de stand op de ranglijst en de topscorers. Helaas is het niet meer zo. Begin september vorig jaar werd Gert-Jaap Hoekman aangesteld als nieuwe hoofdredacteur van NOS Sport. Hij moest een oplossing vinden voor het wegvallen van boegbeeld Tom Egberts. In plaats van gewoon een nieuw gezicht te selecteren die het programma kan dragen heeft hij er een puinhoop van gemaakt. 

Opeens krijgen we na de samenvatting van een wedstrijd niet alleen meer een reactie van spelers of trainers, maar ook een analyse. Geen kijker die daarop zit te wachten. Als dat door een oud-voetballer zou worden gedaan was de kritiek niet van de lucht geweest. Maar in de woke cultuur die Hilversum overheerst moest het zo nodig een vrouw zijn. Nu is de kritiek onder voetbalsupporters meedogenloos. Die arme Leonne Stentler is het slachtoffer. Niet omdat ze geen verstand van voetbal zou hebben. In het vrijdagavondprogramma doet ze het best goed aan tafel. Maar die zondagavond-onderbrekingen zijn nutteloos en hinderlijk. Zeker als het van de autocue voorgelezen stukjes zijn. 

Bovendien misten we een paar weken lang veel van de eerder in het weekend gescoorde goals, behalve die van een Amsterdamse club. Toen ik afgelopen zondag na de gewonnen stadsderby thuis kwam en de herhaling van het programma bekeek zag ik dat er zelfs geen volledig overzicht van de ranglijst meer wordt getoond en de vermelding van de topscorers verdwenen is. 

De commentaren op sociale media liegen er niet om. Hoekman heeft echter geen bord op schoot maar een bord voor zijn kop. In Voetbal International durfde hij zelfs te beweren dat hij best tevreden was. Daarmee heeft hij aangetoond ongeschikt te zijn voor deze functie. Van een televisiemaker mag je verwachten dat hij programma’s maakt die bij het publiek in de smaak vallen. Niet dat hij wanproducten levert die alleen hemzelf bevallen. Dat hij Leonie Stentler verplicht elke zondagavond voor schut te staan en de hoon van het voetbalpubliek over zich heen te krijgen is eigenlijk een vorm van grensoverschrijdend gedrag van deze hoofddirecteur. Als ooit de bezem door de NOS gaat, zoals sommige politieke partijen schijnen te willen, kunnen ze wat mij betreft bij hem beginnen. 

Gemeenteraad
Die teloorgang van Studio Sport Eredivisie was dus niet mijn enige ergernis. Ik heb me ook vreselijk gestoord aan het betoog van gemeenteraadslid Serkan Soytekin van DENK. Het is bekend dat de bewoners van de wijken Hillesluis, Vreeswijk, Sportdorp  en Kreekhuizen op wedstrijddagen last hebben wildplassen, openbaar dronkenschap, rondslingerend afval, schots- en scheef parkeren en andere overtredingen van bezoekers aan De Kuip. Die wijkbewoners zijn het inmiddels spuugzat. Zeer begrijpelijk. Maar het gaat wat ver om al die die bezoekers opeens aan te duiden als Feyenoord-hooligans. 

Het past wel in beeld dat de gemeente Rotterdam de laatste tijd oproept.  Burgemeester en wethouders plus wat gemeenteraadsleden schijnen nog steeds zo pissig te zijn over het mislukken van het fata morgana project Feyenoord City dat zij elke gelegenheid aangrijpen om Feyenoord en haar supporters in een kwaad daglicht te stellen. Bovendien wordt alles uit de kast gehaald om het bezoek aan het stadion zo onaangenaam mogelijk te maken. Zo willen ze supporters en sportclubs in de buurt het leven zuur maken door betaald parkeren in te voeren in de straten rondom het stadion en de sportcomplexen. Robert Simons van Leefbaar klaagde over mensen die afval op de straat gooien. 

Aan dat soort prietpraat erger ik me mateloos. Misschien moet de gemeente eens kijken naar de faciliteiten bij wedstrijden in de Kuip. Neem alleen al de verkeerschaos na afloop van de wedstrijden. Die nog wordt verergerd als de verkeerspolitie besluit bepaalde wegen af te sluiten. Dan sta je zolang met je auto vast dat je wel ergens een plek moet vinden om je blaas te legen. Maar nergens zijn urinoirs te vinden. Prullenbakken kom je ook bijna niet tegen. Er liggen meer los slingerende deelscooters dan er afvalbakken staan op de Olympiaweg. Sommige gemeenteraadsleden willen nu een serieus gesprek met de directie van Feyenoord en de supportersvereniging om het gedrag te veranderen. Alsof alle mensen die komen lid zijn van die supportersverenigingen. Alsof de brave burgervaders met hun jonge kinderen die noodgedwongen op grote afstand van De Kuip moeten parkeren allemaal hooligans zijn. Alsof die problemen er niet zijn als het Nederland elftal weer eens in Rotterdam mag spelen. Misschien kan de gemeente ook eens de hand in eigen boezem steken. 

Delen

Reacties

"Aan dat soort prietpraat erger ik me mateloos" , is de opening van de laatste alinea. Dat had ik met het lezen van deze column.
Gejank over een tv programma, gejank over politici die Feyenoord misbruiken en overal aannames zonder onderbouwing. Noem de aartsrivaal gewoon bij de naam. Je bent toch geen twaalf meer? Behalve op zondag in de kuip dan.
'Misschien moet de gemeente eens kijken naar de faciliteiten bij wedstrijden in de Kuip.'

Ja, hadden we maar een plan om de voorzieningen in en rond het stadion integraal te verbeteren en aan te pakken. Oh wacht, toen dat op tafel lag had je weer allerlei schreeuwlelijkerds die vonden dat de verouderde voorzieningen en de pisbakken bij de echte Kuipervaring hoorde. En toen de gemeente daar geld in wilde steken stak de club de stekker eruit.
Vind je? Ik heb wel echt moeite met dat eerste verhaal. Het was totaal niet nodig om Leonne Stentler te betrekken bij de column (met woke en grensoverschrijdend gedrag).

Ik weet ook niet of je je voor dit soort dingen moet baseren op uitingen op sociale media. Mensen laten daar vooral van zich horen als ze het ergens niet mee eens zijn. Je kan veel beter naar de kijkcijfers kijken.