RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Life

'Klimaatdoel 2030 voor veel Nederlandse bedrijven binnen handbereik'

Bij bedrijven die veel energie gebruiken daalt de uitstoot van broeikasgassen nog maar langzaam. Beeld © ANP / Koen van Weel

Nederlandse bedrijven, die goed zijn voor ruim 80 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen in Nederland, kunnen ervoor zorgen dat veel klimaatdoelen voor 2030 worden gehaald. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro.

Volgens de onderzoekers van ABN Amro moeten bedrijven, om de doelen te halen, wel koolstofarme technologieën gaan omarmen die nu al beschikbaar zijn. Daarmee kunnen ze volgens de bank op korte termijn al succes behalen.

Het gaat dan onder meer om de bouwmaterialen-, papier- en chemische industrie. In die sectoren kunnen bedrijven het energieverbruik volgens ABN Amro verminderen en productieprocessen koolstofarmer maken, waardoor ze minder van het broeikasgas CO2 gaan uitstoten.

Bouwmaterialen

Fabrikanten van bouwmaterialen hebben volgens de onderzoekers al veel vooruitgang geboekt. Zo is de uitstoot van die sector tussen 1990 en 2022 met 53 procent gedaald. "Niet veel sectoren in de Nederlandse economie is dit gelukt", zegt ABN Amro.

Een
Lees ook:
Een thuisbatterij verdien je onmogelijk terug

Het doel voor 2030 van 55 procent reductie lijkt daarmee te worden gehaald. Volgens de bank is het nu zaak dat de bouwmaterialenindustrie inzet op alternatieve energiebronnen voor gas, zoals warmtepompen, restwarmte en zonne-energie. Zo kan de sector toewerken naar het volgende doel: CO2-neutraal in 2050.

Obstakels

Om de klimaatdoelen te halen, ziet ABN Amro nog wel enkele obstakels voor veel sectoren. Niet alleen is de beschikbare tijd nog relatief kort, ook is er een tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel om koolstofarme technologieën te installeren. 

Ook is de transitie relatief duur. "Op technologisch gebied is al veel mogelijk, maar in de praktijk komen technieken soms nog onvoldoende van de grond omdat de kosten simpelweg niet op te brengen zijn en niet in verhouding staan tot de opbrengsten", aldus de bank.

Oliesector blijft achter

In meer energie-intensieve sectoren, zoals de aardolie- en de basismetaalindustrie, blijft de uitdaging bovendien relatief groot. Volgens de onderzoekers gaat de uitstoot van broeikasgassen daar nog maar langzaam omlaag.

Aardoliebedrijven hebben tussen 1990 en 2022 hun broeikasgasuitstoot slechts met zo'n 5 procent verminderd. Dat betekent dat de sector de uitstoot tot 2030 jaarlijks nog met minimaal 6 procent zal moeten terugdringen.

"Met de emissiereductie-ervaringen van de sector uit het verleden, is dat een erg grote opgave", concluderen de onderzoekers. ABN Amro merkt wel op dat veel van de bedrijven in deze sector vallen onder het Europese emissiehandelssysteem ETS. Zij moeten daardoor steeds meer betalen voor hun CO2-uitstoot, waardoor ze in zekere zin worden gedwongen om meer te doen.

Deze schimmel is het nieuwe piepschuim: 'Wel vier keer zo duur'

01:22