Waarom de tramverbinding tussen Rotterdam-Zuid en Hellevoetsluis het moordenaartje werd genoemd

Achtergrond
Toen een auto nog een luxe was, lag er een dicht netwerk van tramwegen over Nederland. Bij gevaarlijke kruisingen waarschuwde een bijrijder het verkeer met een vlag of een lamp. Toch ging het vaak fout.
Willem Bouwman Willem Bouwman
dinsdag 13 februari 2024 om 02:46 aangepast 07:50
Botsing tussen autobus en de tram naar Hellevoetsluis op de Putselaan in Rotterdam in 1962.
Botsing tussen autobus en de tram naar Hellevoetsluis op de Putselaan in Rotterdam in 1962. beeld stadsarchief rotterdam / Ary Groeneveld (cc by 0.0)

In de rubriek Hier gebeurde het vertelt Willem Bouwman over plekken waar ooit iets boeiends of belangrijks gebeurde, vaak met een knipoog naar de actualiteit.

Tussen 2018 en 2023 verdwenen er meer dan 1500 bushaltes in Nederland, vooral in Groningen en Drenthe. Vele tientallen buslijnen zijn opgeheven. Vroeger vormden de busverbindingen een dicht vertakt netwerk, nu wordt het netwerk dunner en vallen er open plekken op de kaart.

Het lijkt erop dat de interlokale busverbindingen dezelfde weg gaan als de interlokale tramlijn of tramweg, met als eindbestemming: opheffing.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Heresingel 13 in Groningen, waar Ite Boerema onderzoek deed naar de medische gevolgen van de oorlog.

In het begin van de Duitse bezetting werden er veel meer winden gelaten. Deze arts wist wel waarom

De Duitse bezetting leidde tot veel lichamelijk ongemak, merkte Ite Boerema, arts te Groningen. Zo nam het aantal tandbreuken en het aantal geslachtsziekten toe.

Een ree zwemt door het hoge water van de Maas.

'Goede opvang dieren bij ramp is ook van belang voor mensen. Die willen anders niet mee bij een evacuatie'

Wanneer er zich in Nederland een ramp voltrekt, staan hulpverleners paraat om slachtoffers op te vangen. Maar met de hulp aan dieren is het pover gesteld. Stichting Dieren in Rampen wil dat veranderen.

Prinses Amalia en Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag in Emmen.

Ontspanning troef bij vrolijke Koningsdag in Emmen. 'Hee, koning! Alles goed?'

Na jaren van dalende populariteit kon de koninklijke familie wel een boost gebruiken. In Emmen werden de koning en zijn familie warm ontvangen. ‘Het kon minder, het kon veel minder!’

‘De jeugdarts is een belangrijke samenwerkingspartner voor de huisarts.’

Jeugdartsen willen taken van overbelaste huisartsen overnemen: 'We doen nu dingen dubbel'

Om overbelaste huisartsen en kinderartsen werk te besparen, maar ook om serieuzer te worden genomen als beroepsgroep, willen jeugdartsen meer medische taken overnemen van de huisarts.

Angelique en Mario ­Geraeds thuis in Breda op de bank met hun zwangere schoondochter Kimberly Roovers en zoon Stefano.

Kimberly en Stefano wonen straks met hun baby bij zijn ouders: 'Huren was voor mij geen optie'

Werkende jongeren wonen vanwege de krapte op de woningmarkt langer bij hun ouders. Sommigen stellen daarom het krijgen van kinderen uit. Ook voor Kimberly en Stefano is een eigen huis ‘gewoon niet te doen’.

De Amsterdamse Jordaan loopt vol met mensen die Koningsnacht vieren.

Ondanks kou en regen drukke Koningsnacht in de grote steden, weer op Koningsdag wisselvallig

Ondanks de frisse temperaturen en de regen stroomden meerdere steden vrijdagavond vol voor Koningsnacht. De gemeente Utrecht riep tegen 23.00 uur op niet meer naar de stad te komen.