11 februari 2024 - 5 min. lezen
29 reacties 29

Vorige week lieten de weermodellen nog kansen op enkele winterse perikelen in februari zien, maar de afgelopen dagen wordt elke poging van Koning Winter tenietgedaan. Meer nog, het ziet er zelfs naar uit dat we in februari geen winterweer mogen verwachten. De komende dagen blijft het dan ook zacht en wisselvallig met temperaturen ruim boven het langjarig gemiddelde.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Huidig weer in Europa

Een grootschalige trog ligt over een groot deel van Europa. Daarin zitten verschillende lagedrukgebieden en (restanten van) storingen verscholen die zorgen voor wisselvallig weer. Zowel het Azorgenhoog als het hoog boven Rusland kunnen op dit moment geen invloed uitoefenen op ons weerbeeld.

Wisselvalligheid troef met allerlei regenzones in de buurt

Niet alleen bij ons is het zacht, maar ook in een groot deel van het Europese vasteland is Koning Winter verdreven. De aangevoerde lucht komt immers van over de Atlantische Oceaan. Dit levert temperaturen op van om en bij de 10 graden. In het noordoosten van Europa weet de koude lucht wel nog te handhaven, maar er zijn geen tekenen aan de muur dat deze koude lucht zou opschuiven naar het westen.

Maxima op 11 februari in Europa

Weersverwachting komende dagen

Maandag start met wolkenvelden en opklaringen. Af en toe kan een buitje vallen. In de loop van de dag worden de opklaringen breder vanuit het westen en neemt de buienkans geleidelijk af. Tegen de avond verlaten de laatste buien de Benelux via het oosten. De maxima schommelen tussen 6 en 10 graden. De wind waait matig, aan zee soms vrij krachtig, uit het westen.

Maxima op maandag 12 februari

Dinsdag zorgt een tijdelijke rug van hogedruk voor een droge dag. De dag start met brede opklaringen en hier en daar wat laaghangende bewolking of mist. In de loop van de dag neemt vanuit Frankrijk de bewolking geleidelijk verder toe, maar er blijft nog ruimte voor de zon. Dit is vooral hoge en middelhoge bewolking. Het is niet uitgesloten dat op het einde van de dag reeds een druppel valt in het uiterste westen. De maxima blijven tussen 5 en 10 graden schommelen met een matige wind uit het zuidwesten.

Maxima op dinsdag 13 februari

Woensdagochtend trekt een warmtefront vanuit het zuidwesten over de Benelux. Tijdelijk volgt een drogere periode, maar in de namiddag nadert opnieuw regen vanuit het westen. De meeste neerslag zou bestemd zijn voor Nederland, maar de precieze positie van de neerslagzone is nog onzeker. De zon komt er niet of nauwelijks aan te pas. Achter het warmtefront zit gevoelig zachtere lucht. De maxima stijgen dus in de loop van de dag en worden op het einde van de dag bereikt. Deze schommelen tussen 10 en 14 graden. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten.

Maxima op woensdag 14 februari

Donderdagochtend regent het eerst, maar geleidelijk verlaat de neerslagzone de Benelux en wordt het tijdelijk overal droog. Zelfs enkele opklaringen zijn mogelijk. In de namiddag en avond neemt de bewolking opnieuw toe vanuit het zuidwesten, gevolgd door regen. De aangevoerde lucht wordt nog iets zachter met maxima rond 15 graden. Lokaal is zelfs 16 graden niet uitgesloten. De wind waait zwak tot matig uit zuidelijke richtingen.

Uitzonderlijke maxima op 15 februari!

De adempauze is maar van korte duur, want op vrijdag zorgt een nieuw lagedrukgebied voor een wisselvallig en winderig weerbeeld. Het weekend zou droger kunnen verlopen door een uitloper van het hogedrukgebied van de Azoren, maar er heerst nog veel onzekerheid. De bewolking blijft wel overheersen door de aanvoer van vochtige zeelucht. Ook aan de maxima verandert niet veel, die blijven rond 10 graden schommelen.

Tijdelijk droger intermezzo in het weekend?

Lange termijn?

In de laatste decade van februari ziet het er ook niet naar uit dat Koning Winter nog eens een prikje uitdeelt. De afgelopen dagen zijn de signalen van oranje (kans op wat winterse perikelen) naar rood gegaan. Dit betekent dat de aanvoer van zachte oceaanlucht de meest waarschijnlijke optie blijft. Het ensemblegemiddelde (alle verstoorde leden) van het Europese weermodel laten een duidelijk Azorenhoog zien en lagedrukgebieden rond IJsland. Boven het Europese vasteland is er echter grote onduidelijkheid. Sommige leden laten ook daar hogedrukgebieden zien met droger weer, maar andere laten de oceaanlucht doorstoten met een natter weertype. Eén ding is wel zeker: winters weer is niet aan de orde.

Ensemblegemiddelde van het Europese weermodel

Ook de weerpluimen van het Europese en Amerikaanse weermodel zijn het met elkaar eens over de laatste decade van februari. De maxima zouden blijven schommelen rond 10 graden en van tijd tot tijd zouden enkele regenzones overtrekken. Er zijn enkele leden die een koeler weertype berekenen met een zuidelijke straalstroom, maar deze zijn sterk in de minderheid.

Weerpluim Amerikaanse weermodel

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken