Joe Biden maakt (opvallend) debuut op TikTok en antwoordt op complottheorie 

De Amerikaanse president Joe Biden heeft voor de eerste keer een filmpje gepost op media-app TikTok. Het ging om een video van 26 seconden waarin hij eenvoudige vragen beantwoordt, van American football tot politiek. 

Op TikTok zit een jong publiek. Biden hoopt jongeren zo te bereiken in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van begin november.

Toch is dit opvallend, want de Amerikaanse regering had de afgelopen jaren bijzonder veel kritiek op TikTok. China zou de data van gebruikers stelen. De VS verbiedt sinds december 2022 de app  op alle apparaten van de federale overheid, uit vrees voor mogelijke spionage.

Hoe het ook zij: de 81-jarige Biden debuteert op TikTok. Als aanleiding nemen de president en zijn communicatieteam de populaire Super Bowl. Biden beantwoordt de vragen in huiselijke kring, met de handen losjes in zijn broekzakken en poserend voor een tv-scherm (met American football op).

BEKIJK - De Amerikaanse president wil jonge kiezers winnen:

Videospeler inladen...

Daar is Dark Brandon

Biden verwijst ook "subtiel" naar de samenzweringstheorie dat de Kansas Chiefs sowieso de finale zouden winnen, zodat Travis Kelce en zijn vriendin - popidool en influencer - Taylor Swift hun steun aan Biden zouden kunnen betuigen. De Chiefs wonnen inderdaad de Super Bowl. Maar Swift repte met geen woord over de Democratische presidentskandidaat.

"Manipulatie of zijn de Chiefs gewoon een goed team", luidt de vraag. "Ik kan in de problemen raken als ik je dat vertel", reageert Biden. Waarop de Dark Brandon-meme tevoorschijn komt in de video. (Een meme is een grappig bedoelde afbeelding die massaal wordt gedeeld op het internet, red.)

Dark Brandon is een reactie op de "let's go Brandon" van Bidens tegenstanders waarmee ze hem proberen belachelijk te maken. Dark Brandon is het alter ego van Biden, de superheld die rode laserstralen uit zijn ogen schiet.

Dat het TikTok-debuut te linken valt aan de komende presidentsverkiezingen verraadt de laatste vraag aan Biden: hij moet kiezen tussen Trump en zichzelf. "Neem je me in de maling", zegt Biden veelzeggend.

De president kan best wat positieve aandacht gebruiken. Vorige vrijdag verscheen een verwoestend rapport dat melding maakt van geheugenproblemen bij Biden. In het TikTok-filmpje is van die problemen - deze keer - niets te merken. 

Meest gelezen