Dit zijn de populairste caravantrekkers in Nederland (en Duitsland)

Samenleving
maandag, 12 februari 2024 om 9:45
anp 421655671
Bijna alle caravaneigenaren in Nederland rijden in een SUV, blijkt uit onderzoek van campingspecialist ACSI. Het aandeel elektrische auto's wordt snel groter, terwijl bijna niemand meer op diesel rijdt. De verschillen met Duitsland zijn groot. De Mazda CX-5 is al voor het zesde jaar op rij de populairste trekauto.
“De trekauto moet natuurlijk sterk én zwaar genoeg zijn om de caravan probleemloos door heel Europa te trekken. Daar komt bij dat de gemiddelde caravaneigenaar wat ouder is en die doelgroep prefereert een hoge instap, hetgeen de populariteit van de SUV verklaart”, legt ACSI-directeur Ramon van Reine uit in het AD.
Nieuwe SUV's
Op één na zijn alle trekauto's in de top tien SUV's; grote, maar relatief jonge en dus schonere auto's. “De gemiddelde leeftijd van het totale Nederlandse wagenpark is bijna twaalf jaar, terwijl sowieso al de helft van de caravanbezitters een veel modernere auto heeft van hooguit vijf jaar oud. Een kleinere en lichtere auto zou bovendien harder moeten werken en relatief meer brandstof verbruiken met een caravan erachter”, vertelt Van Reine.
“Maar liefst twee derde was een (plug-in) hybride en dat maakt bij elkaar dat bijna driekwart van de nieuw aangeschafte trekauto’s een vorm van elektrische aandrijving aan boord heeft. De rol van diesel lijkt bij de nieuwverkoop met 1,6 procent uitgespeeld.”
Duitsers doen het anders
ACSI voert jaarlijks hetzelfde onderzoek ook in Duitsland uit, en de verschillen zijn opmerkelijk. “Daar zijn Mercedes, Skoda en BMW bijvoorbeeld wél populaire merken onder caravanners. En het is bij de Oosterburen ook lang niet alles SUV wat de klok slaat. ‘Gewone’ sedans en stationwagons prijken daar in de top-10, evenals VW-busjes. Bovendien zijn 4 op de 5 caravantrekkers daar nog altijd dieselauto’s”, besluit de campingspecialist.
De top tien populairste automodellen van caravanbezitters in Nederland:
1. Mazda CX-5 9,1 procent
2. Volkswagen Tiguan 5,0 procent
3. Ford Kuga 4,5 procent
4. Volvo XC60 3,5 procent
5. Toyota RAV4 3,3 procent
6. Nissan Qashqai 2,9 procent
7. Hyundai Tucson 2,7 procent
8. Volvo XC40 2,7 procent
9. Subaru Forester 2,6 procent
10. Citroën C4 2,0 procent