Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

NSC en deel VVD werpen blokkade op tegen premierschap Wilders

  •  
12-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5493 keer bekeken
  •  
wilders

Een meerderheidskabinet met PVV, VVD, BBB en NSC zit er niet meer in, nadat Pieter Omtzigt vorige week besloot om de informatiegesprekken af te breken. NSC staat nog wel open voor gedoogsteun aan een ultrarechts minderheidskabinet, maar stelt daarbij wel als eis dat de racist Geert Wilders geen premier wordt.

Ook een deel van de VVD ziet een premierschap voor Wilders niet zitten. Zo schrijven Kevin de Vries en Mauk Bresser van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, in dagblad Trouw dat hun partij Wilders uit het Torentje moet weren.

Wilders als premier is voor de JOVD onacceptabel. (…) Samenwerken met de PVV kan alleen met een premier die de rechtsstaat omarmt. (…) Een intolerante houding van een premier tast de rechtsstaat aan. Het polariseren en creëren van vijandbeelden tegenover wetenschappers, journalisten, rechters, minderheden en allerlei instituties heeft een ondermijnende werking. De normalisatie van dit gedrag leidt tot een hellend vlak en op termijn mogelijk tot de aantasting van de klassieke grondrechten die onze democratie beschermen.

Voormalig EW-hoofdredacteur Arendo Joustra zei zondag bij WNL dat bronnen “uit de omgeving van de informateur” hem hadden verteld dat er vier weken geleden al werd gesproken over een premierschap voor Ronald Plasterk. Na de openlijke ruzie tussen Omtzigt en Plasterk vorige week lijken de premierskansen echter verkeken voor de ijdele professor.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.