Afstand houden, thuiswerken, scholen dicht: waren de Nederlandse coronamaatregelen effectief?

Nieuws
De coronamaatregelen hebben gewerkt, blijkt uit een rapport dat demissionair minister Pia Dijkstra vrijdag naar de Kamer stuurde. Maar harde cijfers zijn moeilijk te geven: daarvoor verschilde de situatie te veel per moment. Drie bevindingen op een rij.
Maarten Keulemans / vk
maandag 12 februari 2024 om 06:38 aangepast 08:55
In deze kerk in de Betuwe waren verschillende voorzorgsmaatregelen en adviezen zichtbaar om het risico op besmetting met het corona virus te voorkomen.
In deze kerk in de Betuwe waren verschillende voorzorgsmaatregelen en adviezen zichtbaar om het risico op besmetting met het corona virus te voorkomen. beeld anp / Flip Franssen

1. Effect coronamaatregelen niet goed in cijfers te vangen

In essentie is het spel dat Nederland vanaf 2020 met het coronavirus speelde simpel. Zorg dat mensen minder contact met elkaar hebben, en het virus zal ook minder van mens tot mens gaan. Met als gevolg: minder besmettingen, een lager ‘R-getal’ (maat voor verspreiding van het virus), en uiteindelijk ook minder ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

Die logica klopte, blijkt uit een nieuw rapport dat het RIVM op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opstelde. Waar eerdere rapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid met name evalueerden hoe de politiek te werk was gegaan, maakte het RIVM vooral een technische analyse van het beleid.

‘Het beeld is heel consisten..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een ree zwemt door het hoge water van de Maas.

'Opvang dieren bij ramp is ook van belang voor mens'

Wanneer er zich in Nederland een ramp voltrekt, staan hulpverleners paraat om slachtoffers op te vangen. Maar met de hulp aan dieren is het pover gesteld. Stichting Dieren in Rampen wil dat veranderen. 'Laat personeel van dierenambulances meedoen aan rampenoefeningen.'

‘De jeugdarts is een belangrijke samenwerkingspartner voor de huisarts.’

Jeugdartsen willen taken van overbelaste huisartsen overnemen: 'We doen nu dingen dubbel'

Om overbelaste huisartsen en kinderartsen werk te besparen, maar ook om serieuzer te worden genomen als beroepsgroep, willen jeugdartsen meer medische taken overnemen van de huisarts.

Angelique en Mario ­Geraeds thuis in Breda op de bank met hun zwangere schoondochter Kimberly Roovers en zoon Stefano.

Kimberly en Stefano wonen straks met hun baby bij zijn ouders: 'Huren was voor mij geen optie'

Werkende jongeren wonen vanwege de krapte op de woningmarkt langer bij hun ouders. Sommigen stellen daarom het krijgen van kinderen uit. Ook voor Kimberly en Stefano is een eigen huis ‘gewoon niet te doen’.

De Amsterdamse Jordaan loopt vol met mensen die Koningsnacht vieren.

Ondanks kou en regen drukke Koningsnacht in de grote steden, weer op Koningsdag wisselvallig

Ondanks de frisse temperaturen en de regen stroomden meerdere steden vrijdagavond vol voor Koningsnacht. De gemeente Utrecht riep tegen 23.00 uur op niet meer naar de stad te komen.

Prinses Amalia en Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag in Emmen.

Lees het liveblog over Koningsdag terug • Amalia: in Spanje meer vrijheid van in Nederland • Bezoek aan Emmen ten einde • A10 weer open

Rommelmarkten, familiebezoek en barbecueën in de achtertuin: Nederland viert Koningsdag. De koninklijke familie deed dat in Emmen. In dit liveblog hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws.

Rients Boiten, Johan en Froukje Poelarends-Pouwels en Cieka Galenkamp. Allen kregen zij vrijdag een koninklijke onderscheiding.

Rients, Froukje, Johan en Cieka kregen een lintje. 'De Bijbel zegt: niet oordelen, maar helpen'

Achter elk 'lintje' schuilt een verhaal. Dit zijn vier van die verhalen: gewone Nederlanders die zich inzetten voor hun medemens en daarvoor vrijdag koninklijk onderscheiden werden. 'Ik had dit nooit alleen kunnen doen.'