Adriatische Zee: Golf van Triëst bedekt met ijs – media zwijgen

2

De Middellandse Zee in Italië is bedekt met een laag ijs. Omdat de opnames van het natuurspektakel helemaal niet in het klimaatverhaal passen, worden ze volledig onderdrukt door de media, schrijft Kai Rebmann.

De klimaatmedia bevinden zich nog steeds in een winterslaap, in de ware zin van het woord. Uiteraard is het koude seizoen nauwelijks bevorderlijk voor het fantaseren over welk temperatuurrecord dan ook. De superlatieven lijken jaar na jaar toe te nemen. Al in oktober, enkele weken voor het einde van het jaar, werd aangekondigd dat het jaar 2023 het warmste jaar sinds mensenheugenis zou zijn , met name in de afgelopen 125.000 jaar.

Het is geenszins zo dat er aan de andere kant van de thermometer geen gebeurtenissen zijn die de moeite waard zijn om over te rapporteren. Maar ze worden simpelweg genegeerd door de usual suspects in het medialandschap – niet dat iemand begint te twijfelen aan het klimaatverhaal.

Of heeft u de afgelopen dagen via een groot Duits mediakanaal gehoord dat de Adriatische Zee gedeeltelijk bevroren was? Meer specifiek, in de Golf van Triëst bij Miramare in Italië? Nee? Dit is niet verwonderlijk, want zoals uit kort onderzoek is gebleken, werd deze ijzige gebeurtenis van de eeuw slechts opgepikt door een paar collega’s uit Oostenrijk, zoals de “Kleine Zeitung”, de “Exxpress” of de plaatselijke zender “Antenne Kärnten”. .

‘Dunne sluier van oppervlakte-ijs’

Ja, ‘gebeurtenis van de eeuw’ is ook een van die superlatieven waar je normaal gesproken heel spaarzaam mee moet omgaan. Maar in dit geval lijkt het waar te zijn. Volgens rapporten werd 25 jaar geleden, vóór de millenniumwisseling, voor het laatst een gedeeltelijk bevroren Adriatische Zee waargenomen in de Baai van Triëst.

De meteorologen ter plaatse omschrijven hun indrukken van het natuurspektakel via Facebook vorige week als volgt: “Een dunne sluier van oppervlakte-ijs bedekt vanochtend het water bij Miramare en biedt onze medewerkers, die samen met onderzoekers van het National Institute of Oceanography and Experimental Geofysica (OGS) betrokken zijn bij surveillanceactiviteiten in de Golf, een schouwspel van indrukwekkende lichtbrekingen.”

Nu kun je het draaien en keren zoals je wilt, maar het feit blijft: kou blijft een van de essentiële basisvoorwaarden voor de vorming van ijs. Het feit dat in dit specifieke geval waarschijnlijk een fase van kalm weer en dichte mist een rol heeft gespeeld in de ijslaag aan de Adriatische Zee, doet daar niets aan af.

Meteoroloog Alexander Hedenig van GeoSphere Austria legt dit uiterst zeldzame natuurverschijnsel als volgt uit aan de “Kleine Zeitung”: “Er was geen wind en de zee was volkomen kalm, waardoor zich een dunne laag ijs van zoet water kon vormen op het oppervlak van het zoute water.” Blijkbaar was er ook een mistbank waar het zonlicht moeilijk doorheen kon dringen, waardoor de toch al lage temperaturen nog lager bleven.

Advertisement

Weer versus klimaat

Het is waar dat er geen algemene uitspraken kunnen worden gedaan over het klimaat op basis van individuele gebeurtenissen – noch in de ene richting, noch in de andere. En dus is er een wetenschappelijke verklaring voor de ijslaag aan de Adriatische Zee, zij het een zeer complexe verklaring die alleen volledig door experts kan worden begrepen.

Wat echter opmerkelijk is, is wat de Alpino-Adriatico Meteorological Society (zie link hierboven) onlangs zei over de gebeurtenis op de 24e/25e. Het schreef in januari 1999, toen de Adriatische Zee voor de laatste keer en voor het eerst tot nu toe bevroren was:

“Er zijn echter geen herinneringen of schriftelijk bewijs van een fenomeen dat zo wijdverspreid en hardnekkig is als dat wat plaatsvond op 24 en 25 januari 1999, en om deze reden wordt het zeker beschouwd als een gebeurtenis van uitzonderlijk belang voor de Golf van Triëst om naar te kijken.”

Maar blijkbaar niet ongebruikelijk genoeg dat de lokale media erover willen berichten. Het gevaar lijkt te groot dat de combinatie van trefwoorden als ‘Adriatische Zee’, ‘ijs’ en ‘bevroren’ ongewenste beelden en/of conclusies in de hoofden van gebruikers zal creëren.

Dus zelfs een ‘gebeurtenis van uitzonderlijke betekenis’ kan beter volledig onder de tafel blijven. In totaal daarentegen worden in de zomer alle wapens uit de kast gehaald om zelfs de meest transparante horrorscenario’s te ontwikkelen, bijvoorbeeld wanneer bodemtemperaturen simpelweg worden omgezet in luchttemperaturen.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan om onze gratis dagelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws direct in je mailbox te ontvangen:

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Vergeet niet de bevestigingsmail te openen om de nieuwsbrief te activeren (check je spambox als je hem niet ziet)


Arctisch zee-ijs zet zijn herstel voort

Er wordt vooraf gemodereerd dus het kan even duren voor je comment verschijnt.

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pjotr
Pjotr
2 maanden geleden

In de golf van Triëste is het deze weel tussen 6 en 14 graden celcius geweest, op dit moment is de minimumtemperatuur 8 graden, max 12 graden. (zondag 11 feb 2024, 20:56 uur.

Petra
Petra
2 maanden geleden

Daar het klimaatsprookje achterblijft bij de verwachtingen moeten ze met steeds grotere leugens komen.

Dat begint op te vallen.