Gaat elk pondje door het mondje, zoals de uitdrukking beweert? Zo simpel ligt het niet. Je hoeveelheid lichaamsvet ontstaat door een ingewikkeld samenspel van leefstijl, genetische aanleg en talloze hormonen. Hieronder vier hormonen die invloed uitoefenen.

1. Geslachtshormonen

        Mannen verzamelen dankzij testosteron sneller vet in de buik, vrouwen dankzij hun oestrogeen vaker rondom de billen en heupen. In de overgang verandert de hormoonbalans, waardoor ook bij vrouwen vaak een buikje verschijnt.

        2. Groeihormonen

        Als we ouder worden maken we steeds minder groeihormonen aan, waardoor spiermassa afneemt en vetmassa toeneemt.

        3. Stresshormoon cortisol

        Cortisol geeft de hersenen onder andere het signaal om calorierijk te eten. Dit is de reden dat langdurige stress zich kan uiten in het cijfer op de weegschaal. Verder kan vet zich door cortisol verplaatsen van armen en benen naar de buik.

        4. Leptine

        Dit hormoon houdt de vetvoorraad in de gaten, en geeft aan wanneer te stoppen met eten en de vetverbranding aan te zwengelen. Bij ernstig overgewicht (obesitas) is de hormoonbalans verstoord en geeft leptine geen juiste signalen meer door. Zonder medische begeleiding is het daardoor heel moeilijk dit evenwicht (blijvend) te herstellen.

        Ook interessant: Waarom BMI een misleidend middel is om overgewicht te meten.