Reddit hoeft IP-adressen gebruikers die over piraterij praten niet vrij te geven

Reddit hoeft de IP-adressen van gebruikers die piraterij bespreken, niet te delen met filmbedrijven. Dat heeft een Amerikaanse rechtbank beslist. De rechtbank oordeelde dat deze gebruikers beschermd worden door het eerste amendement van de Amerikaanse Grondwet.

Dit amendement beschermt het recht van elke Amerikaan om zich vrij en anoniem uit te drukken en dat recht geldt volgens de rechtbank uit Los Angeles ook op het internet. De rechtbank vermeldt dat er in sommige gevallen uitzonderingen op deze bescherming bestaan, maar dat die in deze zaak niet van toepassing zijn.

De zaak werd aangespannen door enkele Amerikaanse filmbedrijven, waaronder Voltage Holdings en Screen Media Ventures. Zij wilden zeven jaar aan logbestanden met IP-adressen van zes Reddit-gebruikers in handen krijgen. De filmbedrijven wilden deze logbestanden aanwenden om bewijslast te kunnen leveren in een andere rechtszaak tegen lokale Amerikaanse internetproviders die volgens de filmbedrijven te weinig actie ondernemen tegen piraterij.

In 2023 hebben er soortgelijke rechtszaken plaatsgevonden: Reddit I en Reddit II. Toen oordeelde het Amerikaanse gerecht ook al dat de informatie over Reddit-gebruikers die piraterij bespraken, niet zomaar vrijgegeven mocht worden en dat de gebruikers beschermd werden door het eerste amendement. De filmbedrijven eisten toen niet enkel IP-adressen, maar ook dat persoonsgegevens van de Reddit-gebruikers vrijgegeven zouden worden.

Door Jay Stout

Redacteur

11-02-2024 • 13:21

170 Linkedin Whatsapp

Reacties (170)

170
164
74
5
0
48
Wijzig sortering
De strekking van deze zaak is anders dan je misschien zou verwachten. Het ging er niet om individuele gebruikers aan te kunnen spreken op piraterij. Wat de filmbedrijven wilden aantonen is dat providers geen goed beleid hebben om veelplegers af te sluiten, en hun abonnees vrijelijk kunnen downloaden zonder gevolgen. Daarvoor hadden ze een paar Redditgebruikers gevonden die als getuigen konden dienen. Een gebruiker zei bijvoorbeeld op Reddit dat hij al 44 brieven van zijn provider had gehad dat hij Torrents had gebruikt en kon worden afgesloten. Een andere gebruiker zei ook regelmatige zulke brieven te ontvangen en vroeg zich af of iemand ooit was afgesloten.
In deze zaak oordeelde de rechter dat deze gebruikers anoniem mochten blijven omdat filmbedrijven deze specifieke gebruikers niet nodig hebben om hun punt te maken, bijvoorbeeld door statistieken of abonneegegevens direct bij de provider op te vragen.
Volgens mij hebben die filmbedrijven sowieso helemaal geen punt. Internet providers bieden een algemene service aan voor toegang tot internet en zijn niet verantwoordelijk voor wat de gebruikers daar mee doen. Je kunt dus niet een provider aanklagen omdat een gebruiker torrents heeft gedownload, net zoals je een messenfabrikant niet aan kunt klagen als er iemand wordt neergestoken of een wegenbouwer als er iemand dood wordt gereden.
De content maffia is wanhopig op zoek naar manieren om anderen voor hun karretje te spannen. Ik mag hopen dat deze maatschappij nog niet zo ver is afgegleden dat zoiets echt kans van slagen heeft.
Kijk eens naar Duitsland. Juristen zoeken actief naar overtreders, informeren de content eigenaar dat ze tegen provisie hiertegen kunnen optreden en schrijven de overtreder aan voor een schikking/boete. Het is een lucratieve business.

https://www.eccnederland....g-germany-what-can-you-do
Diverse malen is een media bedrijf waar ik in Nederland voor werk benaderd door een louche advocatenkantoor dat niet geeigende gebruikers van beeldmateriaal wil opsporen (tegen een provisie) en ze dan bedreigen met rechtzaken als ze niet een vergoeding voor gebruik zouden betalen.
Par jaar geleden een huisje in Duitsland gehuurd. Er werdt benadrukt dat we geen Netflix en andere streamingdiensten diensten mochten gebruiken.

Bij navraag worden BnB e.d. benaderd door advocaten omdat hun huurders op niet Duitse abbo’s films en series kijken.

Ik vind het wel ver gaan betaal een abonnement weliswaar niet in het land verblijf. En dat zou dus niet mogen volgens die advocaten.

Klonk mij eerder als bang makerij en slaatje er uitslaan. Dat worden altijd schikkingen. Want anders!!!
IANAL, maar zou dit niet onder vrijheid van diensten binnen de EU moeten vallen?
Artikel 2
Werkingssfeer
1. Deze richtlijn is van toepassing op de diensten van dienstverrichters die in een lidstaat zijn gevestigd.
2. Deze richtlijn is niet van toepassing op de volgende activiteiten:

g) audiovisuele diensten, met inbegrip van cinematografische diensten, ongeacht hun wijze van productie, distributie en doorgifte, en radio-omroep;
Is de streamingdienst in de EU gevestigd (juridisch gesproken)?
Valt de streamingdienst onder "audiovisuele diensten" ?
Ik ben zeer benieuwd hoe dit juridisch ligt.
Ik dacht ook dat je overal in de EU van je abonnement gebruik kan maken...
Dat zoiets wettelijk mag is de andere zijde van de bangmakerij van dat soort kantoren. Die verdienen aan schikkingen op basis van onzekerheid en angst, daar zullen ze graag genoeg aan bijdragen...
Dit idd bangmakerij, als 1 op de 10 reageert. Halen ze zo 2000 euro binnen. Dat is snel verdienen met een standaard brief die je naar verschillende b&b e.d. kan sturen.

Zolang beide partijen willen schikken. Zal er geen rechter aan de pas komen.
Ik denk dat dit zelfs buiten de EU mogelijk is. Als ik waar dan ook ter wereld Netflix wil kijken, waarvoor ik in Nederland een abo heb en ik een vpn gebruik in Nederland, dan wil ik nog weleens zien dat Netflix mij dat gaat verbieden.
In het verleden blokkeerde de Belgische provider Telenet het TV-kijken via een web-app vanuit het buitenland. Europa heeft hier een einde aan gemaakt.
Het bestond dus wel degelijk.
Technisch is veel mogelijk, maar zoals je zelf al schreef was de EU het daar niet mee eens.
Het erge is is dat het een verdienmodel is, en helemaal niet bedoeld is om mensen niet meer illegaal te laten downloaden.

Deze mensen zouden hoogstwaarschijnlijk toch al niet voor de dienst betalen, dus verliezen ze er niks aan. Sterker nog, keer op keer is gebleken dat piraterij juist geld oplevert, dat is zelfs gebleken uit een groot EU-onderzoek. Op deze manier kunnen ze alsnog geld aftroggelen van mensen die helemaal niet zouden betalen.

Ik vind het een vies kutspelletje dat die juristen spelen. Ze doen helemaal niks voor de maatschappij en willen alleen maar geld verdienen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 12 februari 2024 02:31]

En met geld verdienen is iets verkeerd?
Nee, maar niet op deze manier. Het is letterlijk hun business om consumenten af te persen, waarvan ze al weten dat ze daar al geld op verdienen. Als u dat een ethische praktijk vindt moet u zelf weten.
Op deze manier wel ja. Is dat zo verbazingwekkend?
Zolang het wettelijk allemaal ok is dan zie ik er geen graten in
Wettelijk staat niet gelijk aan ethisch. Ik denk dat ik de evidente voorbeelden niet hoef aan te halen?
Weet ik, zolang het wettelijk mag is er geen probleem. Waarom het niet doen? Dan zal het iemand anders het wel doen, het is aan de beleidsmakers om er voor te zorgen dat het niet meer wettelijk is
Als je een beetje rondkijkt, o.a. op Tweakers, dan vrees ik het ergste. Veel Tweakers zijn van mening dat de contentbedrijven groot gelijk hebben en dat downloaders prima mogen worden aangepakt.

Ik ben het daar niet mee eens. Natuurlijk mogen contentbedrijven geld (proberen te) verdienen met de content die ze uitbrengen. Maar zoals je zelf al zegt, hebben internetproviders daarin geen rol. De contentbedrijven moeten zelf op zoek naar manieren om hun content zo aantrekkelijk te maken dat consumenten het willen afnemen. Die mogelijkheden hebben ze wel degelijk. Kijk maar eens hoe lastig het is om films met Nederlandse ondertitels illegaal te krijgen. De meeste releases hebben deze niet. Je kunt ze er dan wel apart bij zoeken via gespecialiseerde sites, maar dan heb je weer kans dat ze niet gelijk lopen of storende OCR-fouten bevatten.

Veel consumenten hebben geld zat en hebben daar helemaal geen zin in, die willen prima legale content afnemen. Zolang de voorwaarden maar gunstig zijn. Daarmee heb ik het over welke afspeelapparatuur, welke formaten en de prijs. Op dit moment zijn de content providers weer bezig om mensen naar torrents te jagen, door het versnipperde aanbod van eigen diensten en het abonnementmodel. Lekker makkelijk verdienen voor de providers, maar irritant voor een consument die even een bepaalde film wil zien.

Verkrijgbaarheid is een ander argument. Ik ben zelf liefhebber van wat minder bekende films. Deze zijn vaak lastig te krijgen via torrents, maar veel titels zijn ook niet meer officieel leverbaar. Ik vind dat een contentprovider niet kan mopperen over het illegaal verspreiden van content die niet meer officieel te koop is. Als hij eraan wil verdienen, dan moet hij het maar uitbrengen.

Maar talloze Tweakers die dan zeggen 'als het niet wordt uitgebracht, heb je pech gehad, elke aanbieder mag zelf kiezen wat hij aanbiedt'. Juridisch klopt dat wel, maar het slaat natuurlijk nergens op. Als ik een bepaalde film wil zien, dan interesseert het me niet welke aanbieder 'm aanbiedt. Ik wil 'm gewoon zien. Als dat niet legaal kan, dan maar illegaal. De moraalridders mogen dan ergens anders gaan jammeren.
Als je bsplayer gebruikt, download deze automatisch de ondertitels in jouw geselecteerde taal. Best handig hoor.

Bij VLC zit er ook zo iets ingebouwd, maar daar moet je door enkele menuutjes klikken voor die functionaliteit.
Dat is leuk als je films kijkt op je computer. Maar hoeveel mensen doen dat? De meesten hangen gewoon op de bank voor de TV. Is vele malen relaxter. Hij heeft wel degelijk een goed punt. Kijk maar naar de populariteit van bv Spotify. Mensen zijn best bereid te betalen voor iets wat ze handig vinden. Maar de videosector is het spoor kwijt en probeert zoveel mogelijk te versnipperen. Niemand gaat 10 streaming diensten nemen.
Dat dus. Het begon goed met Netflix, maar nu neemt de gretigheid het weer over en beginnen consumenten het zat te worden.

Zeker in deze financieel lastige tijd gaan mensen geen tig abonnementen afsluiten bij streamingproviders. Zeker nu ze ook nog accountsharing actief tegenwerken.

Dus tja, downloaden is dan weer een logische stap idd.
ik hang lekker relaxed op de bank voor mijn tv. Bij mijn tv staat een minipc, lekker makkelijk te bedienen met mijn draadloze toetsenbord op mijn buik. de zg. Smart tv wordt slechts gebruikt als monitor. ik heb alleen Amazon prime maar niet voor de films en series.
Met Plex of Kodi als mediaplayer zijn ondertitels op het grote scherm poepsimpel. Vaak zijn ondertitels reeds aanwezig in de download. Ook aan de beeld en geluidskwaliteit kan geen enkele streamingdienst typen.
Versnippering van het aanbod over teveel verschillende streamingdiensten is ergerlijk. Niemand wil 4 abo's betalen om toch maar over het volledige aanbod te beschikken.
De ondertitels waren een voorbeeld van wat contentaanbieders kunnen doen om hun dienst aantrekkelijk te maken. Beeldkwaliteit en consolidatie van het aanbod zijn andere dingen die ze kunnen doen.

Overigens ervaar ik het helemaal niet simpel om ondertitels te krijgen op Kodi. Je moet extra accounts aanmaken (bij een ondertiteldienst) en configureren in Kodi, en dan moet je meestal nog maar afwachten of het werkt. Vaak zijn de ondertitels van slechte kwaliteit of lopen ze niet gelijk. Vooral de aanwezigheid van bv een Director's Cut is rampzalig: dan lijkt de ondertitel in eerste instantie goed, maar halverwege de film (bij de eerste director's cut) klopt er geen flikker meer van en ben je de rest van de avond aan het kutten om die ondertitels weer goed te krijgen. Ik vind het een ramp.
Die synchronisatie is inderdaad een poosje problematisch geweest. Maar lijkt me dat het foute aanbod ondertussen is opgekuist. Dus dat probleem is van de baan. Wel werkt de gratis API van opensubtitels.org niet meer. Maar er is perfect werkend alternatief opensubtitles.com.
Niet te onderschatten voordeel van Kodi is wel dat je de ondertitel kunt afstemmen aan je voorkeur. Je kan de grootte en positie bepalen alsook de intensiteit/transparantie. Less in your face en met minder beeldvervuiling tot gevolg.
Kan bevestigen; Ik betaal graag voor content (in mijn geval games) die mij als gebruiker respecteren. Mijn tijd, mijn gemak, mijn aankoop- en gebruikerservaring.

Ik zal nooit geld uitgeven aan een game/uitgever die mij bij voorbaat ziet als een vijand/prooi, zoals EA of Ubisoft dat doet.
De DMCA wet heeft daar bepalingen over voor de V.S.
Die zegt dat je als provider niet verantwoordelijk bent, zolang je geschikt reageert op klachten op inbreuk.
Dus als de provider niet adequaat reageert (volgens hun) hebben ze wettelijk misschien wel een punt.
Vraag is wat ‘adequaat’ is. De provider én de klant zijn beiden private partijen. Je kan hooguit ‘foei’ zeggen (hebben de providers gedaan), maar veel verder en het wordt eigenrichting, en dat mag, ook in de VS, niet.
Hooguit mag een provider een klant afsluiten, maar niet zomaar ‘omdat een derde partij ‘dat wil
Ik speel hier even advocaat van de duivel.
Dat kan best, maar de belanghebbenden van auteursrechtelijk materiaal moeten zich niks aantrekken van wat de provider kan of mag doen. Die kijken enkel naar hun rechten die de DMCA hun geeft.

Daarom dat een rechter er zich moet over uitspreken. En de belanghebbenden proberen extra belastend bewijs te verzamelen om aan te tonen dat de providers (naar hun mening) niet genoeg aan hun plichten volgens de DMCA voldoen.

Het is niet de eerste keer en zal niet de laatste keer zijn dat bepaalde wetten gericht ten voordele van de bedrijfswereld haaks staan op de wetten ter bescherming van de burger. Meestal wegen die laatste bij de rechters meer door, maar in de V.S. is dat m.i. wat complexer dan hier.
Context verandert wel een beetje als die messenbouwer messen blijft verkopen aan een massa-moordenaar of de wegenbouwer geen signalisatie aanbrengt wanneer hij wegen bouwt. Ik bedoel maar, er wordt van elk bedrijf verwacht dat ze hun steentje bijdragen aan het volgen van de wet, want we zijn een maatschappij.

Dat gezegd zijnde, de monsterwinsten van die filmbedrijven vind ik crimineler dan piraterij. Is misschien geen wet, maar wel deel van het probleem. Piraterij had al lang weg kunnen zijn als de filmbedrijven dat echt zouden willen.
Ik weet niet hoor...maar je reageert op een post die begint met deze woorden:
De strekking van deze zaak is anders dan je misschien zou verwachten. Het ging er niet om individuele gebruikers aan te kunnen spreken op piraterij.
En dan zeg jij:
Je kunt dus niet een provider aanklagen omdat een gebruiker torrents heeft gedownload, net zoals je een messenfabrikant niet aan kunt klagen als er iemand wordt neergestoken of een wegenbouwer als er iemand dood wordt gereden.
Vraag van mij: heb je gelezen waarop je reageert?
Volgens mij heb je dan de rest van zijn post niet gelezen. Die bestaat uit meer dan 1 zin. Zijn volgende opmerking is
Wat de filmbedrijven wilden aantonen is dat providers geen goed beleid hebben om veelplegers af te sluiten
En mijn punt was juist dat ze dat helemaal niet nodig hebben omdat ze daar niet verantwoordelijk voor zijn.
Je kunt dus niet een provider aanklagen omdat een gebruiker torrents heeft gedownload, net zoals je een messenfabrikant niet aan kunt klagen als er iemand wordt neergestoken of een wegenbouwer als er iemand dood wordt gereden.
Nou;
Wat zijn uw rechten als weggebruiker?
Als weggebruiker heeft u recht op veilige wegen. De wegbeheerder is verplicht om ervoor te zorgen dat de wegen in goede staat verkeren en dat er voldoende verkeerssignalering aanwezig is. Als dit niet het geval is en u raakt betrokken bij een ongeval, dan heeft u recht op vergoeding van de geleden schade. Dit kan bijvoorbeeld zijn materiële schade aan de auto, medische kosten of inkomensverlies door tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid.

Het is wel belangrijk om te weten dat u als weggebruiker ook een eigen verantwoordelijkheid heeft. U moet zich bijvoorbeeld aan de verkeersregels houden en opletten in het verkeer. Als u bijvoorbeeld door rood rijdt en betrokken raakt bij een ongeval, dan is de wegbeheerder niet aansprakelijk voor de geleden schade.
De reden dat Nederland redelijk uniforme wegen heeft schijnt juist in die hoek te zitten. De wegbeheer is aansprakelijk. Vervolgens schijnen die de partijen die het bedenken/aanleggen weer aansprakelijk te kunnen stellen. Zo worden in theorie best practises overal geïmplementeerd zonder dat er specifieke wetten zijn hoe een kruising met een fietspad er precies uit moet zien.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 12 februari 2024 02:26]

Dat jij dat van mening bent, is niet zo relevant in een Amerikaanse rechtbank. Daar gelden immers juridische kaders.
Dat is ook hier in Nederland en de rest van de westerse wereld. Een rechter toetst tegen wetten en niet tegen regels die partijen onderling afstemmen.

Daarom indien dispuut op een contract kan je nog zo netjes een document samen ondertekenen. Maar staat er iets in wat wettelijk niet is toegestaan. Dan kan een rechter het deel van het contract als niet rechtsgeldig verklaren. Of in sommige gevallen het volledige contract verscheuren.
Hij zit volgens mij niet in een Amerikaanse rechtbank maar op een nieuwssite waar je je mening mag geven. Dus wat jij hierboven zegt is hierin ook niet relevant.
Commentaar geven zonder enige juridische kennis van nb een ander land, voegt zoals gezegd niet zoveel toe.
Wat is verschil volgens jou tussen het hosten en verspreiden van films en het hosten van een cyber black market? Zijn in allebei de gevallen de hostingbedrijven niet aansprakelijk?
Een host is natuurlijk iets heel anders dan een internetlijn. ISP's hosten geen diensten voor hun klanten. Die bieden alleen een infrastructuur, vergelijkbaar met ons wegennet. De wegbeheerder is ook niet verantwoordelijk als je er een pakhuis met gestolen spullen naast bouwt en hun wegen gebruikt om de spullen daarheen te vervoeren.
Even wat context:

Het gaat idd deels over een gebruikers die 44brieven in 1week had gekregen van RCN. ter info, Het is een verhaal van 2015 btw.

Nog belangrijk: These lawsuits don’t target individual pirates. Instead, the film companies have sued Internet providers including RCN, Grande, and Frontier, for failing to disconnect ‘repeat infringer’ customers….
… These people all made piracy-related claims in comments on Reddit, with several indicating that their ISP did little to stop this activity.

Ze zijn rechtszaken aan het aanspannen tegen providers zoals de RCN case.

In addition, they want RCN to disconnect all subscribers for which it receives three unique infringement notices within 72 hours.

Ze zijn dus van mening dat ISP’s te weinig doen om klanten te blokkeren bij herhaaldelijke copyright inbreuken.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 12 februari 2024 05:53]

Hoe graag je wel niet zou getuigen als ze op deze manier je gegevens achterhalen 8)7

Kans dat ze worden vervolgt als ze niet getuigen zal ook wel reëel zijn.

[Reactie gewijzigd door kuurtjes op 11 februari 2024 18:54]

Terecht, pas wanneer je daadwerkelijk iets doet wat volgens de wet niet mag *DAN* hebben ze een zaak.

Bespreken van iets illegaals is never nooit zelf illegaal.
Maar als je de achtergrond van deze zaak even bekijkt is het ook helemaal niet de bedoeling om de mensen achter deze IP-adressen te vervolgen maar om ze op te roepen als getuige. De rechthebbenden beweren namelijk dat internetproviders te weinig doen tegen inbreuk op auteursrechten. De mensen achter deze IP-adressen hebben aangegeven dat ze wel brieven hebben gekregen, maar dat daar nooit een vervolg op komt als je er niet op reageert. Hiermee willen de rechthebbenden aantonen dat de maatregelen die de providers treffen een wassen neus zijn.
Ze kunnen dat ook gewoon aan die mensen vragen middels een berichtje op reddit.

Er is hier ook de mogelijkheid dat de reddit gebruikers de boel hebben verzonnen om fake internet points te scoren. Of dat de posts geplaatst zijn door medewerkers van de filmbedrijven om een presedent te scheppen.
Men wil dat ze getuigen. Dan moet je ze officieel kunnen benaderen en niet via een internetplatform.
Volgens mij kan en mag je ten allertijden onderzoeken wie en waar een persoon zich bevind. Indien deze persoon een toevoeging is op je zaak.

Daarbij kan je vragen aan derde om deze gegevens te overhandigen. Doen ze dit niet om welke reden dan ook. Dan mag je proberen deze af te dwingen. Via bv een rechter.

Deze rechter kan dan beoordelen ja je moet de gegevens afstaan. Of nee dat hoeft niet.

Uiteindelijk zijn er meer manieren. Dit is er nu een van. Terug naar de teken tafel omdat ze nu een andere moeilijkere manier moeten uitzoeken om bij deze mensen te komen.
Dat snap ik maar lees de subdiscussie even terug. Ik reageerde op iemand die dacht dat de gegevens van deze mensen opgevraagd werden omdat ze discussieerden over iets dat tegen de wet is terwijl het daar in deze zaak helemaal niet om ging.
Je kan mensen ook om hun adres of telefoonnummer vragen. Of het adres en telefoonnummer van jouw organisatie geven met de vraag of ze zelf contact op willen nemen.

De kans is groot dat deze mensen helemaal niet willen getuigen. En dat de film maatschappijen ze wilden dwingen.
In een juridische procedure ga je niet op een forum als Reddit mogelijke getuigen om hun adres en telefoonnummer vragen.
Mogelijk heb je gelijk, maar toch vind ik het wel naief om deze bedrijven op hun blauwe ogen te geloven wanneer ze hun beweegredenen kenbaar maken. Bedrijven van dat formaat en type hebben geen van allen een goede "track record" in dat soort zaken.
Dat is dus aan de rechter. Als de gegevens later voor andere zaken gebruikt worden zal de rechter daar ook korte metten mee maken.
Zo zou het in de ideale wereld moeten zijn, en hoewel ik niet in staat ben specifieke voorbeelden uit mijn hoofd op te noemen, zie ik dat ook te vaak misgaan.
Het werkt over het algemeen prima. Advocaten weten ook heel goed wanneer het kansloos is om oneigenlijk verkregen bewijsmateriaal in te brengen. Zeker in een civiele zaak sta je dan al met 1:0 achter. Je maakt je meteen onbetrouwbaar als partij.
Bespreken dat "ik 100 films heb gedownload" is natuurlijk wel een vorm van (wel vrij zwak) bewijs. In deze zaak ging het trouwens om iets anders.
Het zal niet de eerste keer zijn dat een anonieme gebruiker wat grootspraak op een internetforum plaatst. Ik heb vorig jaar 5 miljoen in belasting betaald, moet dit nou echt worden gebruikt voor het opsporen van downloaders? ;)
Nee, die moet gebruikt worden on te kijken hoe het kan dat jij maar zo weinig hebt betaald... daar moet haast wel nog een stuk belasting ontweken zijn, maar misschien heb je het daadwerkelijk op illegale wijze ontdoken. Dus graag de onderste steen boven, want de dikste betalers zoeken ook de meeste geitenpaadjes om maar niet te hoeven betalen. :+
Bespreken van iets illegaals is never nooit zelf illegaal.
Dat kan als samenspanning gezien worden en dan is het zeker wel illegaal en strafbaar
Artikel 80 Wetboek van Strafrecht
De enige logische uitspraak van de rechter. Immers iets onwettige bespreken wil nog niet zeggen dat je ook iets onwettige doet.
Afhankelijk van wat er gezegd wordt zou het als 'voorbereidende handeling' of 'aanzetten tot' gezien kunnen worden.
aanzetten tot en de strafbare voorbereiding gelden echter niet voor zomaar elk strafbare feit. zo kun je bijvoorbeeld niet worden vooroordeeld voor de strafbare voorbereiding op 'te hard rijden' of een strafbare voorbereiding op een winkeldiefstal.

je moet dan echt een zwaar misdrijf aan het voorbereiden zijn zoals een bomaanslag, een moord ontvoering etc. het 'stelen' van een paar films (voor zover torrenting uberhaubt diefstal zou zijn is verre van ernstig genoeg om een voorbereiding of poging strafbaar te stellen.
op het opzettelijk vervaardigen van inbreuken op het auteursrecht staat dacht ik maar een jaar
De auteurwet is onderdeel van het burgelijke recht. Dat kent geen gevangenisstraf.
Zeker wel. Maximaal 4 jaar en maximale boete van 103.000. een verdere duiding is te vinden op BvdW1978 in 'Reddit hoeft IP-adressen gebruikers die over piraterij praten niet vrij te geven'
Ware het niet dat er een groot verschil is tussen strafrecht en civiel recht. Auteursrecht schenden is dan ook geen diefstal. Diefstal = diefstal en valt onder strafrecht. Alleen zit je dan wel met het probleem dat het origineel nog in handen is van de rechthebbenden. Dus is het geen diefstal.
ik denk dat je mijn reactie verkeerd hebt begrepen

ik bedoelde dus al te zeggen dat zelfs voor zo ver illegaal downloaden of het verspreiden van warez strafbaar is, (in een bepaalde schaalgrootte is strafvervolging wel mogelijk) dan nóg is het geen vergrijp dat in aanmerking komt voor de regels van

strafbare poging
of strafbare voorbereiding

overigens stelt de auteurswet opzettelijk schending van IE wel strafbaar wat eigenlijk best gek is omdat zo'n artikel eigenlijk in het wetboek van strafrecht thuishoort
In de PDF bij de eerste link in het artikel staat op pagina 3 en 4 beschreven wat ze hebben geschreven op Reddit. Kort samengevat bekennen ze in die posts dat ze op regelmatige basis torrents met copyrighted materiaal downloaden. Sommigen hebben daarvoor ook al meermaals DMCA notices ontvangen. Anderen weer niet. Het lijkt me dus een discussie of je met illegaal downloaden al dan niet in de problemen kan komen.
Daar zitten natuurlijk wel grenzen aan... Als je uitgebreid zit te bespreken hoe je iemand gaat vermoorden dan vind ik het wel geoorloofd dat je identiteit vrijgegeven wordt. Maar (praten over) piracy acht ik niet als een groot genoeg kwaad om je privacy voor te schenden.

Overigens mis ik in de informatie ook een beetje wat voor gebruikers dit zijn. Gaat het om mensen die een beetje met elkaar bespreken wat tegenwoordig de beste methodes zijn om te downloaden, of zijn het leden van een releasegroep die actief via reddit promoten wat ze gaan verspreiden? In beide gevallen denk ik dat het correct is dat de rechter het er over praten niet als genoeg aanleiding ziet om Reddit te sommeren de identiteit prijs te geven, maar in het tweede geval (lid van releasegroep) zou ik het wel al beter te verdedigen vinden als ze het toch doen dan in het eerste.
@Finraziel - Dan moet je je voorbeeld natuurlijk wel accuraat maken;

ten eerste bespreken hoe je het beste een torrent kunt downloaden is nog wel even anders dan bespreken hoe je gifgas maakt.

ten 2e zelfs ALS je al over iemands executie wilt praten is er nog steeds een verschil tussen, theoretiseren tussen hoe zo iets mogelijk zou kunnen zijn en het daadwerkelijk plannen ervan.

rechtspraak heeft ons geleerd dat het zuiver bespreken van een potentiele moord niet genoeg is voor een strafbare poging of zoals de rechter dat destijds noemde, er moet sprake zijn van een 'jetz geht loss' -moment. waarin als het ware een punt kunt zetten achter denken een daadwerkelijk begin hebt gemaakt. denk aan: daadwerkelijk op weg gaan, of iemand huis binnengaan met je pistool in de hand.

dit soort rethoriek is niet uitsluitend binnen het nederlandse (straf)recht.
Auteursrecht valt onder civiel recht, niet strafrecht. Bij strafrecht heb je te maken met misdaden zoals moord en gifgasaanvallen en ook met andere instanties. Het grote verschil met strafrecht is dat er geen politie of justitie achter je aan gaat maar een organisatie waar de rechthebbenden bij zijn aangesloten. De benadeelden moeten zelf de boel voor de rechter brengen.
Daarom zitten we met stichting BREIN en Buma/Stemra.

Er is dus een levensgroot verschil tussen het bespreken van strafrechtelijke misdaden en zaken zoals auteursrecht. Als BREIN dan bijvoorbeeld stelt dat ze zich inzetten tegen diefstal, dan laten ze meteen zien dat ze geen idee hebben waar ze eigenlijk voor staan.
Brein doet dit niet toevallig en weet zeker wat ze doen. Ze zijn uiteindelijk een juridisch verlengstuk van belanghebbende. Ze maken echter gebruik van dergelijke taal om enerzijds partijen angst aan te jagen en tegelijkertijd richting diegene die hun facturen betalen hun waarde verhogen.

Vergeet niet dat dit uiteindelijk hun werk is, ze hakken dagelijks met het bijltje en ze weten dat ze doorgaans van doen hebben met partijen die niet zo sophisticated zijn. Als je dreigt met grote woorden dat iemand diefstal doet, en hij weet niet precies waar hij staat, zal hij eerder geneigd zijn om "schuld" af te kopen.
Kan best zijn, maar door dit soort uitlatingen (vooral op legaal gekochte DVD's) neem ik hen totaal niet meer serieus.
Dan ben ik benieuwd of bij civiel recht een privé organisatie dezelfde rechten heeft als een overheidsorganisatie (zoals politie/OM) qua het opvragen van prive informatie of dat die lat hoger (of lager) ligt? Even in acht nemend dat de VS en de NL wetgeving hier waarschijnlijk anders mee omgaat...
Die hebben zeker niet dezelfde rechten. Dat is ook al vaker gebleken bij processen van Brein tegen bijv. Ziggo.
Hier in Nederland en Europa heeft een private organisatie/persoon veel minder toegang tot bronnen dan politie en justitie. Neemt niet weg dat ze zich veel meer kunnen richten op dat bepaalde gebied waar ze voor zijn aangenomen. Een PI kan zich helemaal richten op die ene vermissingszaak terwijl de recherche er tientallen heeft. Het is een beetje lastig te vergelijken.
Auteursrecht heeft ook een strafrechtelijke component. Het Openbaar Ministerie heeft de mogelijkheid om bij opzettelijke inbreuken over te gaan tot strafrechtelijke vervolging. Sommige inbreuken worden zelfs als misdrijf beschouwd. Naast een geldboete van maximaal € 103.000,- kan de rechter een gevangenisstraf opleggen van ten hoogste vier jaar.

De opsporingsdienst voor inbreuk op Auteursrechten valt onder de FIOD-ECD. Strafrechtelijke vervolging kan worden ingesteld na aangifte van de auteursrechtinbreuk. Er moet dan wel sprake zijn van bedrijfsmatige, grootschalige inbreuken waarmee een maatschappelijk belang is gemoeid. Over het algemeen worden de makers van auteursrechtelijk beschermd werk en hun rechtverkrijgenden geacht zelf via de civiele rechter hun rechten te handhaven.
https://www.elferinkkorti...srecht-leidt-tot-celstraf

Auteursrecht is weldegelijk opgenomen in het strafrecht. Alleen zijn het teveel mensen die het doen en de politie/OM daar geen tijd/mankracht voor hebben(tenzij je te groot bent) en dus lekker aan brein overlaten.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 11 februari 2024 18:22]

dat is niet helemaal waar.

er staat wél een gevangenisstraf of een boete op het opzettelijk beschikbaar maken van auteursrechtelijk beschermd materiaal. ook al wordt er in de praktijk nagenoeg nooit gehandhaafd... pro tip: zodra er sprake is van gevangenisstraf is het by definition strafrecht

want in civiele zaken kijk je alleen naar schade en herstel van onrechtmatige situaties niet van bestraffing
Het artikel gaat dan ook niet over Nederland.
vergeet niet dat er een verschil is tussen een overheidsinstelling die je ip adres wilt weten omdat je mogelijk een strafbaar feit begaat of wilt begaan, of een commerciële instelling die je ip adres wilt weten om je aan te kunnen klagen voor iets dat nog niet bewezen is. Het zou van de zotte zijn als een commerciële instelling deze macht had.
Je kunt beter 'civiel' zeggen dan commercieel, want stichting Brein is technisch gesproken een stichting.
In dienst van commerciële partijen.
Er zit een groot verschil tussen Juridisch Strafrecht en Juridisch Consumentenrecht, want daar “hoort” een filmrechthebbende bij.

Als je via een justitiële procedure gegevens laat opvragen dan is meestal al wel een onderzoek gaande, anders kom je niet op YoMasterHitman.

Filmstudio’s moeten eens goed in de spiegel gaan kijken en bedenken dat een ping binnen een paar milliseconden van Hawaii naar de Noordpool en Zuidpool en terug is. Daarna gewoon samen 1 groot “Netflix” uitbrengen en stoppen met huilen dat er “zwarte markt” is. In begindagen van Netflix zakte die in en die markt groeit nu weer omdat ze weer geen zak om de filmliefhebber geven alleen om de box office resultaten.

Er zal echt wel iets te bouwen moeten zijn zodat elke studio krijgt waar die “recht” op heeft. Alleen de wil/dwang ontbreekt hier al jaren.
Maar (praten over) piracy acht ik niet als een groot genoeg kwaad om je privacy voor te schenden.
Er zijn landen waar praten over privacy al voldoende groot genoeg kwaad is om je privacy te schenden.
Ja, maar het artikel gaat over de USA en wij wonen in Nederland, geen enkele reden om een Noord Korea (om maar iets te noemen) in de discussie te betrekken.
Precies. De VS. Een land waar een aantal staten boeken over homoseksualiteit en transgendergerelateerde zaken worden verboden in (school)bibliotheken, en mogen er geen colleges worden gegeven over die onderwerpen.

In Nederland was ook ‘Mijn Kampf’ tot een paar jaar terug verboden.
Zoiets probeerden ze hier ook, geloof ik. Er zou een 'fout' boek op scholen liggen, totdat mensen naar een boektitel en een naam van een school gingen vragen. Ook niks meer van gehoord. In de VS maakt dat niet uit. Die zijn al zo ver over de top dat de massa allerlei dingen gelooft die met amper moeite ontkracht kunnen worden. Als er iemand zegt dat een bepaald boek op scholen ligt dan is dat gewoon zo.
Zeker. Maar ik doelde op dat ' wat jij acht ' niet in hetzelfde is als ' wat het land acht '.
En ik maar denken dat vrijheid van meningsuiting stopt bij het oproepen tot geweld.
Los van het feit dat ik het niet met je eens ben, vind ik het onterecht dat je hiervoor negatief wordt gemodereerd. Je neemt een stelling in over vrije meningsuiting, wat m.i. on-topic is.
De moderatie dient niet om zaken waar je niet mee akkoord gaat, af te keuren.
Natuurlijk zijn er strafbare feiten mogelijk door er enkel over te praten. "How to catch a predator" zou anders maar een kort programma geweest zijn :)
Nee, dat klopt.
Of dat ook in Amerikaanse zo was, had ik niet geweten. Blijkbaar geldt dat daar ook.

De rechter heeft dan ook geen mening als zodanig. Die toetst op de wet.
Op zich prima, alleen hoe lang zal zich dit volhouden? Uiteindelijk zitten dit soort filmbedrijven achter een speciale bedrijf wat voor hun vecht.

Hier in Nederland heb je brein bijvoorbeeld.
Maar in Nederland heb je toch ook recht op anoniem te zijn op het internet
Daarom mag @Waterbeesje hier gewoon vertellen over dat thepiratebay er nog is en dat ze illegaal content aanbieden. Als het niet tegen het beleid van Tweakers in zou gaan, zouden we ook vrij mogen spreken over welke films en series de beste seeds hebben. Ook de wet houdt ons dat niet tegen.
Pas als @Waterbeesje daadwerkelijk iets gaat downloaden dat niet mag, is het strafbaar en heeft Brein of gelijke een poot om op te staan om tot een civiele procedure over te gaan (of tot allerlei pressiemiddellen overgaan).

Dus m.i. doet de rechter hier niets verkeerds en zijn de civiele (!) maatschappijen hier fout bezig (wettelijk, maar m.i. ook maatschappelijk verwerpelijk. Ondermijnen van de vrijheid, dus de rechtsstaat).
Dus m.i. doet de rechter hier niets verkeerds en zijn de civiele (!) maatschappijen hier fout bezig (wettelijk, maar m.i. ook maatschappelijk verwerpelijk. Ondermijnen van de vrijheid, dus de rechtsstaat).
Hoewel ik het eens ben dat ik het ook verwerpelijk vind, ben ik het niet met je eens dat de maatschappijen hier wettelijk fout bezig zijn. Ze kunnen vragen naar IP-adressen, en ze probeerde het via de rechtgevende macht af te dwingen, maar dat is niet per se wettelijk verboden.
Zegt wie ?
Zolang er geen internationale digitale wetboek van strafrecht bestaat wat door de leden van de VN is geratificeerd...heb ik daar een hard hoofd en heb je ook grote kans dat n.a.v. het gebrek hiervan (grote) incidenten in de toekomst kunnen plaatsvinden omdat er simpelweg geen regels zijn gedefinieerd. Het internet is per slot geen nationaal netwerk maar internationaal.... dus met alle problemen van dien.
Er is helemaal geen recht om anoniem te zijn op het internet. Je verwart privacy met anonimiteit. Sterker nog, het is enorm lastig om echt anoniem te zijn op het internet.
Ik blijf het vreemd vinden dat er voor games andere regels bestaan dan voor films. Een film delen mag niet, maar wat je veel ziet met games, is dat er volledige speel sessies op of nog voor release online staan. Zit daar niet net zo goed copyright op? Maar als je bijvoorbeeld als streamer een film gaat kijken of een film op YouTube zet mag het ineens niet.
Voor games wordt het streamen aangemoedigd, want gratis marketing. Als Nintendo wilt dat YouTube alle Pokémon filmpjes hebben ze daar goed recht op. Maar dan heb je hele boze fans.

Bij films is het ook zo dat het audiovisuele het hele product is, in tegenstelling tot spelletjes, waarbij de interactiviteit toedoet.
Er zijn een paar developers die historisch gezien heel krampachtig doen op het streamen van games. Het grootste voorbeeld dat ik mij kan heugen is bijvoorbeeld SEGA die jarenlang (misschien nog steeds) heel agressief alle gameplay streams van Yakuza games van YouTube trokken.

De mentaliteit bij SEGA bestond(/bestaat?) dat de zogehete 'Let's Plays' aanzienlijke kostenderving veroorzaakte, omdat men de hele game konden uitkijken i.p.v. hem zelf te kopen en te spelen.

Natuurlijk slaat dat argument grotendeels nergens op (er zijn vast wel mensen die 'full story videos' zoeken om een game niet te kopen), want de niche van een LP kijken is echt wel anders dan een game kopen en spelen, en bij LPs gaat het ook vooral om de persoonlijkheden die het spel spelen, en het hun eigen draai kunnen geven met hun commentaar. Maarja, met hoe trigger happy YouTube is, werden er alsnog heel veel LPs verwijderd. In sommige situaties werden zelfs accounts geband door YT, omdat die

[Reactie gewijzigd door deknegt op 11 februari 2024 18:08]

Ik kijk nog wel eens een LP van een game omdat het vervolg er van mij interessant lijkt en geen tijd heb om het vorige deel te spelen. Zoals nu met ff7rebirth. Nu is dat wel dubbel omdat ze inkomsten mislopen van het vorige deel maar inkomsten krijgen omdat ik het nieuwe deel ga kopen door zon LP.
Speelsessies zijn geen producten waarmee een rechthebbende normaal geld verdient. Dat is toch echt iets heel anders dan een film die onder auteursrecht valt.
Denk dat hij bedoelt dat je bijvoorbeeld een lets play of een game movie op youtube kan kijken dat dan er voor kan zorgen dat je de game niet meer gaat kopen en daardoor inkomsten mis lopen. Daar zit wel wat in.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 11 februari 2024 22:00]

Bij een spel gaat het toch vooral om spelplezier. Mogelijk voorziet de wetgeving hier ook niet in.
Nee gelukkig niet inderdaad.
Ik vraag mij altijd af hoeveel dit soort data nou daadwerkelijk waard is in een dergelijke rechtszaak.
IP adressen zijn toch helemaal niet zo interessant, wat willen ze daarmee doen? Beweren dat de afnemer van de IP adressen in de desbetreffende logs aan illegaal autersrechtelijk materiaal downloaden of verspreiden doet?
Even los van of het klopt of niet, zoiets kun je toch simpelweg ontkennen dat a: de logs überhaupt kloppen en b: jouw netwerk is gebruikt en c: jij degene bent die de illegale content hebt gedownload of verspreid.
De zaak gaat om de internet provider en niet om de gene die het IP gebruikt.
Er hoeft dus niks ontkend te worden. Als uit die logs blijkt dat deze 6 personen grootverspreiders zijn op de IP range van die provider dan kunnen ze dit als extra bewijs aanvoeren, om aan te geven dat de provider echt te weinig doet. Want dat was waar het om ging.
Want dat was waar het om ging.
Voor nu. Want we weten allemaal wel dat diezelfde maatschappijen de regels misbruiken en nog verder proberen te gaan met hun angst zaaien techniek. Nee, dit is goed gezien van de rechter!
Vanuit de techniek ... Jouw IP nummer wordt keurig door jouw provider vastgelegd sinds wanneer die bij jou zit. Krijg je een nieuw IP nummer van je provider, dan wordt ook dat tot op de seconde gelogd met kloppende (NTP) tijd. Dat is dan ook waterdicht. Of jouw netwerk gebruikt/gehackt is zal ook niet ter zake doen aangezien ze op zoek waren naar een patroon, niet op een éénmalige gebeurtenis. Kortom, jouw IP nummer en timestamp samen is precies hetzelfde bewijs als jij te hard rijdt en wordt geflitst. Daar krijgt ook de tenaamgestelde op het kenteken de bekeuring, of jij nu achter het stuur zat of niet. Ontkennen heeft ook daar niet zoveel zin.
Dat met een bekeuring lijkt me net wat anders in elkaar te zitten, want dat gaat om de overheid en vaak worden dit soort vergrijpen ook door ambtenaren vastgelegd.
Hierbij gaat het toch om (commerciële) bedrijven en is het toch in principe wie eist bewijst.
Uiteraard kunnen IP adressen met timestamps e.d. als bewijs dienen, tótdat de andere partij dit gaat ontkennen.
Tenminste, dan wordt het enorm lastig lijkt me.
In Nederland gaan om die reden veel civiele rechtszaken tenonder; niet omdat aan het bewijs zelf wordt getwijfeld, maar doordat de gedaagde partij beweert het niet te zijn geweest kan niet met zekerheid worden aangenomen dat de gedaagde partij degene is die verantwoordelijk is.
In Nederland gaan om die reden veel civiele rechtszaken tenonder
Ik heb niet het idee dat er in Nederland veel civiele rechtszaken worden aangespannen tegen particulieren.
Bedrijven of stichtingen zouden daarvoor persoonlijke informatie moeten kunnen bemachtigen die ze normaal niet krijgen van providers. En daarnaast lijkt het uitgangspunt vaker (want lucratiever) de 'dader' een 'afkoopsom' te laten betalen voor er überhaupt aangifte wordt gedaan of er een rechter aan te pas komt.
Dat heeft meer weg van chantage dan iets anders, maar zo'n Brein krijgt het ook niet voor elkaar om 'de gemiddelde downloader' aan te pakken en beperkt zich daarom wijselijk tot de grote boosdoeners die echt wel weten dat ze fout bezig zijn en geen zin hebben in een jarenlange procedure met dure advocaten.
Onder de aftapwet is dat allemaal keurig geregeld. Dat de bekeuring net wat anders is snap ik, maar het ging dan ook over het vastlegging op een manier die omweerlegbaar is. En die is met IP nummers en timestamps glashard. Daar is niets lastigs aan, dat is aantoonbaar bewijs. Ik heb niet het gevoel dat er veel rechtszaken ten onder gaan (iemand een link?) maar dat er meer op schikkingen wordt aangestuurd.
"Zij wilden zeven jaar aan logbestanden met ip-adressen van zes Reddit-gebruikers in handen krijgen. De filmbedrijven wilden deze logbestanden aanwenden om bewijslast op te bouwen voor een andere rechtszaak"

7 jaar aan logbestanden?
Wie bewaart die bestanden zo lang? Daar is verder ook geen wettelijke verplichting voor.
AVG zegt juist vaak dat gegevens al veel eerder vernietigd moeten worden.
Maar dit gaat over de VS, waar privacyregels veel minder goed zijn geregeld. Het zou goed kunnen dat die bedrijven die logs inderdaad nog hebben.
Zou ook een beetje eng worden als enkel het praten over piraterij zou leiden tot een schipbreuk binnen je privacy rechten. Ergens ook wel ironisch dat deze bedrijven willen dat je van de digitale plank moet springen. Heel fijn dat de rechtbank korte metten maakt met deze muiterij.
Lijkt me ook niet meer als normaal. Over iets praten dat illegaal is is niet illegaal. Als je links gaat delen dan nog deel je alleen openbare informatie is dat nog steeds niet illegaal. Pas als je gaat downloaden/uploaden dan ben je illegaal bezig. Bizar dat dit überhaupt een rechtszaak geworden is.

Maarja Amerika...
Hoe zit het met de Nederlandse wetgeving dan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee