Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Gevaren van vitaminepillen en voedingssupplementen worden vaak onderschat

  •  
10-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
261320 keer bekeken
  •  

Veel mensen slikken zogeheten voedingssupplementen, vitaminepillen of andersoortige capsules. Ze doen dat omdat ze streven naar een gezond lichaam of een makkelijke compensatie zoeken voor de ongezondheid van het gemaksvoer dat de voedingsindustrie consumenten voorschotelt. Het slikken van de tabletten die veelal gewoon in de supermarkt verkrijgbaar zijn is echter niet zonder gevaar.

In België overleed vorige maand een oudere persoon nadat hij twee maanden lang een veel te hoge dosis vitamine D slikte. En nu is er een zaak in Australië waarbij een gezonde, sportieve man de controle over zijn spieren verloor. De oorzaak bleek te liggen in een te hoge dosis vitamine B6.

Een op de twee Australiërs slikt voedingssupplementen, blijkt uit onderzoek. Het is dan ook een miljardenindustrie. Voedingsexpert Joanna Harnett legt in het ochtendprogramma van de publieke omroep ABC uit dat het land een van de beste reguleringen van dergelijke supplementen ter wereld heeft. Maar dat neemt niet weg dat mensen goed op maximale doseringen moeten letten. Ze noemt als voorbeelden ijzer en zink-tabletten die zware gezondheidsschade kunnen veroorzaken.

Het voorkomen van dergelijke problemen is heel eenvoudig. Wie voldoende groente en fruit eet krijgt alle voedingsstoffen binnen die voor veel geld in de potjes verkocht worden. Het kost misschien iets meer moeite, maar als je voor gezond eten geen tijd neemt dan is er misschien meer mis met je leven dan alleen de gezondheid.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.