Broodje aap of echt waar: Is festivalbier aangelengd?

Samenleving
zaterdag, 10 februari 2024 om 13:35
anp 490631961
Het carnaval is aangebroken en dus is de polonaise onder de rivieren, in het oosten en in andere katholieke enclaves in Nederland al volop ingezet. Het hoofdingrediënt op het menu is bier, veelal getapt op straat. Het gerucht gaat dat festivalbier aangelengd is met water en minder alcohol bevat. Is dit echt waar?
Het bestaan van waterig festivalbier is een van de hardnekkigste geruchten in de evenementenbranche. Je zou er meer van moeten drinken om dronken te worden en het zou slap smaken, omdat het verdund zou zijn met water.
Hier is niks van waar, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) tegen consumentenplatform Radar: “Dat er op evenementen festivalpils wordt geschonken wat aangelengd is met water is een fabel. Merken controleren regelmatig de kwaliteit van hun pils en zijn er heel waakzaam op dat er altijd goede kwaliteit pils wordt geschonken.”
Biermerken willen het risico niet lopen op imagoschade. Bovendien is het niet mogelijk om water toe te voegen aan een bierfust. Maar toch blijven mensen in dit broodje aap-verhaal geloven. Dit komt onder andere omdat de smaakbeleving bij het drinken uit een plastic beker anders is. Ook komt de alcohol in het bier minder hard binnen, wanneer je aan het hossen bent in een warm café.