Terug naar de krant

Vaccin tegen vogelgriep eerst goed onderzoeken

Leeslijst brief Brieven
Leeslijst

In het artikel Kan de vogelgriep de volgende pandemie veroorzaken?(30/1) wordt afgesloten met de bewering dat het uitrollen van vaccinatie op pluimveebedrijven om economische redenen niet zou gebeuren. Volgens mij is dit een frame dat niet helpt bij het nemen van de juiste besluiten. Alhoewel de vaccins die nu worden getest in experimenten tot goede resultaten leiden, is in het verleden gebleken dat de werking van vaccins veel minder kan zijn bij toepassing in de praktijk, waardoor spreiding van het virus nog steeds plaats vindt. Geen economische reden dus.

Gebaseerd op gegevens uit vaccinexperimenten toont een recente studie in opdracht van het ministerie van LNV dat vaccinatie van pluimvee de blootstelling aan vogelgriep kan verlagen voor mensen. Maar deze doorrekening berust op enkele aannames. Voordat vaccinatie grootschalig wordt uitgerold, is het van belang om deze aannames te toetsen in veldonderzoek. Immers, wanneer vaccinatie in het veld wel zou beschermen tegen verschijnselen, maar de verspreiding onvoldoende beperkt, kan vogelgriep onder de radar gaan. Dit kan tot een latere detectie en een verhoogde blootstelling leiden van mens en dier.

Utrecht
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 9 februari 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in