Monique moet CZ bijna 8300 euro terugbetalen voor haar nieuwe gebit

8 februari om 19:30 • Aangepast 23 februari om 02:03
nl
Monique Smolders uit Breda heeft al jaren een slecht gebit. Ze liet dat anderhalf jaar geleden maken en declareerde de rekening bij CZ. Niks aan de hand dacht ze, tot ze afgelopen zomer een telefoontje van de verzekeraar kreeg dat ze bijna 8300 euro terug moest betalen. Er was een foutje gemaakt. “Ik betaal nu 650 euro per maand terug, terwijl CZ het heeft over tientjeswerk. Sinds wanneer is zo'n bedrag tientjeswerk?"
Profielfoto van Arnold Tankus
Geschreven door

Ze is erg blij met haar nieuwe gebit, want er moest nogal wat aan gebeuren, vertelt de 55-jarige gastouder. “Ik had een klikgebit en dat brak iedere keer. Ik zat om de twee weken bij de tandarts. Door mijn slechte gebit was ik zelfs 25 kilo afgevallen”, vertelt ze.

“Ze hebben toen een heel frame gemaakt met porseleinen kronen in combinatie met mijn originele tanden.” Het was een flinke, maar ook dure ingreep in het Amphia Ziekenhuis in Breda: ruim 8500 euro. Had ze dan geen idee dat dit niet vergoed werd? “Daar heb ik eerlijk gezegd niet bij stilgestaan. Ik heb de declaratie ingediend en die werd goedgekeurd, dus ik dacht dat het goed was.”

Tot CZ afgelopen juni belde. Volgens de zorgverzekeraar was haar vergoeding uitbetaald omdat het systeem van CZ aannam dat het om ‘schade door een ongeval’ ging. Toen het bedrijf ontdekte dat dat niet zo was, liet CZ haar afgelopen zomer weten dat ze het geld moest terugbetalen.

"Ze wilden eerst een termijn van acht maanden: duizend euro per maand."

“Ik liep op straat toen ik werd gebeld. Ik was echt boos, in shock en ik heb ook gehuild”, zegt Monique. Eerst stelde CZ een betalingsregeling voor van acht maanden. “Dat betekende dat ik meer dan duizend euro per maand moest gaan betalen.” Later kwam ze met CZ een betalingstermijn van 15 maanden overeen.

Monique werkt als zzp'er als gastouder. Omdat ze in juli en augustus minder inkomsten heeft, mocht ze de eerste maanden 200 euro betalen. Sinds oktober betaalt ze 650 euro per maand terug. Dat blijkt uit de briefwisselingen tussen Monique en CZ die Omroep Brabant mocht inzien.

“Ik betaal altijd netjes mijn rekeningen, nu ook."

Ze werkt nu extra om alle rekeningen en die van CZ te kunnen betalen: zo’n zestig uur per week. Ook denkt ze dat het een flinke aderlating kan zijn voor de mensen waarbij het wel om tientjeswerk gaat. “Ik heb zelf in een uitkering gezeten en ik weet dat ieder tientje er dan een is.”

Monique denkt dat er mogelijk meer mensen zoveel moeten terugbetalen aan CZ, maar dat lang niet iedereen daarvoor durft uit te komen. “Dat is toch een taboe. Ik hoop dat mijn verhaal daarbij helpt”, zegt ze. “Ik betaal altijd netjes mijn rekeningen, nu ook, al valt het zwaar."

Of ze de hele ingreep had gedaan als ze had geweten dat ze zelf ruim 8000 euro moest betalen, vindt ze moeilijk te beantwoorden. “Dat durf ik echt niet te zeggen. Ik ben er nu zo blij mee, maar dat is achteraf. Het is wel veel geld.”

DIT SCHREVEN WE EERDER OVER DEZE ZAAK:

Computer maakt fout, zorgverzekeraar CZ wil miljoenen terug

Dit ging mis bij tienduizenden CZ-klanten die te hoge vergoeding kregen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!