Minister van Defensie Ludivine Dedonder lanceert oproep om zich als reservist te melden bij het leger

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) lanceert een oproep aan de bevolking om zich te melden als reservist. Gisteren is de wet voor de hervorming van de reserve voor het leger goedgekeurd, waardoor oud-militairen en voormalige reservisten meer mogelijkheden krijgen om zich weer aan te melden. Zo zullen ze hun aanvraag niet meer jaarlijks moeten hernieuwen. Dedonder wil 1.050 reservisten aantrekken. Ze richt haar oproep niet alleen tot oud-militairen, maar ook aan gewone burgers.

Volgens Dedonder hebben steeds meer mensen interesse in het leger. "Met de rekruteringscampagne van 2024 bieden wij 2.500 openstaande plaatsen aan voor militairen, maar ook 460 plaatsen voor burgerpersoneel en 1.050 voor reservisten, inclusief plaatsen voor studenten-reservisten", zegt ze.

Haar oproep komt niet zomaar uit de lucht vallen. Sinds de oorlog in OekraĆÆne, die intussen bijna 2 jaar aan de gang is, is de veiligheidssituatie in Europa niet meer stabiel.

De Russische president Vladimir Poetin spreekt geregeld dreigende taal in de richting van Europa en onder meer stafchef Michel Hofman heeft al gewaarschuwd voor een mogelijke aanval op de Baltische staten.Ā Ā 

Daarom heeft Dedonder de wet op de Reserve hervormd. Hieronder vind je de belangrijkste maatregelen:

  • Gepensioneerde beroepsmilitairen zullen op eigen vraag in het reservekader kunnen worden opgenomen.
  • Beroepsmilitairen die het leger verlaten, zullen voor een periode van 10 jaar in het reservekader kunnen worden opgenomen.
  • De duur van de herintrede als reservist kan worden verlengd tot de reservist 60 jaar oud is.

"Met deze wet maken we het voor reservisten gemakkelijker om zich bij het departement aan te sluiten, in functie van hun individueel carriĆØretraject", zegt Dedonder. "De reserve is een pijler van het departement die ik wil blijven versterken." Haar oproep is gericht tot oud-militairen Ć©n burgers.

Meest gelezen