Parentale burn-out: wat is het en hoe herken je het?

06.02.2024 19:00

Als moeders willen we teveel ballen tegelijkertijd hoog houden: een perfect sociaal leven, succes op het werk en dan ook nog eens de constante zorg voor onze kinderen, die 24/7 aandacht nodig hebben. Al die verantwoordelijkheden stapelen zich snel op, en voor we het weten voelen we ons opgebrand, gestrest en lusteloos.

Soms is dit gevoel zo heftig dat er sprake is van een parentale burn-out: simpelweg een gigantische uitputtingsslag voor ouders. Het komt door die eindeloze stress van het opvoeden en gebeurt vaak als je jezelf compleet vergeet in de drukte van het ouderschap.

Picture perfect

Sociale media kunnen hieraan bijdragen. Het ‘perfecte plaatje’ waarmee we geconfronteerd worden en de digitale meningen van anderen over hoe het zou moeten, zorgen voor het gevoel dat we verantwoording moeten afleggen over hoe goed je het doet als moeder. Het kan ook zijn dat je het beslist anders wil doen dan jouw ouders in hun opvoeding, waardoor je de lat extra hoog legt. Iedereen wil een goede ouder zijn, en daar is niks mis mee. Het gaat echter mis als je tekortschiet in het zorgen voor jezelf.

Lees ook – ‘Mama heeft een burn-out: ‘Ik was in een leven beland dat me leeg slurpte’’

Tijd voor jezelf

Het is essentieel om af en toe tijd voor jezelf te nemen, zelfs al is het maar een uurtje per dag. Door eerst je eigen energie op te laden, blijft er genoeg over om een betere moeder te zijn. Je kinderen hebben uiteindelijk meer aan een ouder die af en toe tijd neemt voor zelfzorg dan aan een ouder die al zijn tijd in hen steekt. Als je de bomen door het bos niet meer ziet en écht geen lol meer beleeft aan het ouderschap, kan er sprake zijn van een parentale burn-out.

De signalen van een parentale burn-out

  1. Het gevoel van falen als ouder: Constant vergelijken met andere ouders kan leiden tot een gevoel van tekortschieten.
  2. Niet meer de efficiënte alleskunner: Waar je voorheen het gezin runde als een generaal, lijkt het nu meer op een circus zonder duidelijke regie.
  3. Altijd moe: Zelfs na uitslapen of een vrije dag lijkt de energieboost van vroeger spoorloos.
  4. Overspannen: Het dagelijkse geregel voelt als een militaire operatie, en als je dat gejaagde gevoel niet loslaat, stapelt de stress zich op.
  5. Last: De liefdevolle ouder lijkt steeds minder aanwezig, en de zorg voor je kind voelt eerder als een last dan een lust.
  6. Prikkelbaarheid: Van onverschilligheid naar kort lontje. Sneller boos worden en minder geduld hebben zijn tekenen om even stil te staan.
  7. Geen voldoening uit het ouderschap: Wat eerst genot gaf, brengt nu vermoeidheid, irritatie en frustratie.

Herken je jezelf hierin?

Rustig aan! Het betekent niet direct een burn-out. Als je bijvoorbeeld altijd last hebt gehad van een depressie, kun je niet duidelijk spreken van een parentale burn-out. Ook als het om een burn-out door werk zou gaan, kun je nog wel plezier beleven aan het zorgen voor je kinderen. Maar als deze gevoelens aanhouden en zelfs anderen ze opmerken, is het tijd om aan de bel te trekken. Je bent een topouder, maar je kunt niet alles in je eentje managen. Tijd om hulp te vragen!

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.