Omtzigt blokkeert verandering waar kiezers naar snakken

Toch sterkere band met establishment dan met protestpartijen

Tot verbijstering van informateur Plasterk en de partijleiders van PVV, VVD en BBB is Pieter Omtzigt op dinsdag 6 februari 2024 uit de formatiegesprekken gestapt. Los van de botte manier waarop Omtzigt dit heeft aangepakt, overtuigt zijn verklaring niet. Dit gaat over een gebrek aan bereidheid bij de oud-CDA’er om echt te onderhandelen en om aan een rechts kabinet deel te nemen , schrijft Maaike van Charante.

Op 22 november 2023 stemden de kiezers de oude orde weg, het verlangen naar een fundamentele koerswijziging was helder. Degenen die echt een andere koers wilden, stemden onder andere op PVV, BBB en NSC, de partijen van Wilders, Van der Plas en Omtzigt. De logische partner voor dit drietal was de VVD, niet op basis van eerder gedrag, maar op basis van VVD-verkiezingsbeloftes.

Na de verkiezingen bleek dan ook uit peilingen dat maar liefst twee derde van alle kiezers een coalitie van deze vier partijen wilde. Uit de peilingen bleek verder dat de steun voor deze combinatie onder de kiezers van de vier gewenste partijen overweldigend was, ook onder de kiezers van Nieuw Sociaal Contract (NSC).

 

Omtzigt wilde niet met de PVV

En toch nam Pieter Omtzigt met duidelijke tegenzin deel aan de formatiegesprekken. Hij kon niet anders, maar eigenlijk wilde hij helemaal niet met de PVV regeren. Die weerstand is niet nieuw. Omtzigt had in 2010 als CDA-lid al grote moeite met de PVV als gedoogpartner in het VVD/CDA-kabinet Rutte I.

 

Wilders kwam Omtzigt ver tegemoet

Geert Wilders wist natuurlijk wat de bezwaren van Omtzigt waren en probeerde al voor de verkiezingen obstakels uit de weg te ruimen. Hij benadrukte keer op keer het belang van rechtsstatelijkheid. Ook na de verkiezingen herhaalde hij dat telkens weer, en trok zelfs wetsvoorstellen in waar Omtzigt moeite mee zou hebben.

Los van de inhoud van deze wetsvoorstellen maakte het intrekken hiervan duidelijk, dat Geert Wilders bereid was door veel hoepels te springen om Omtzigt tegemoet te komen. Een ander voorbeeld daarvan was de plotselinge bereidheid van de PVV-leider om geen premier te worden, iets waar hij zich voor de verkiezingen nog op leek te verheugen.

Ook in de keuze van oud-PvdA-minister Ronald Plasterk als verkenner en later informateur liet Wilders zien, dat hij een gematigde koers wil varen. De PvdA’er is voor veel Nederlanders zo acceptabel dat hij zelfs hoog scoorde in de peilingen als eventuele premier van een PVV/VVD/NSC/BBB-kabinet.

Maar dit alles bleek niet genoeg om een onwillige Pieter Omtzigt binnenboord te houden.

 

De financiën

In een brief aan de NSC-leden schreef de NSC-fractie dinsdag: “NSC stelt vast dat we sinds vandaag met andere financiële verwachtingen voor de komende jaren zitten. NSC wil onder geen enkel beding beloftes maken aan Nederlanders, waarvan zij van tevoren weet dat dit loze beloftes zijn die de komende kabinetsperiode niet waargemaakt kunnen worden. Bestaanszekerheid bouw je niet met luchtkastelen.”

Omtzigt stelt dus dat hij uit de formatie stapt vanwege de slechte staat van de Rijksfinanciën, maar het is tamelijk vreemd dat hij hier zo door verrast is. Hij is financieel goed onderlegd en heeft het beleid al jaren zeer kritisch gevolgd. Iedereen heeft kunnen zien hoe de kabinetten Rutte omsprongen met belastinggeld, en zeker Omtzigt had zijn conclusies al lang kunnen trekken.

Dat Omtzigt hier nu zo’n punt van maakt is dan ook ongeloofwaardig; het lijkt meer op een smoes om uit de formatie te kunnen stappen.

 

Water bij de wijn

Het probleem van een kabinetsformatie is natuurlijk, dat alle partijen water bij de wijn moeten doen. Wilders beseft dat en heeft geprobeerd Omtzigt tegemoet te komen, maar hij kan zichzelf moeilijk onzichtbaar maken. Caroline van der Plas heeft vanaf het begin constructief in de gesprekken gezeten, al maakte ze af en toe haar impulsieve blunders. Yeşilgöz heeft veel te stellen met de intern verdeelde VVD, maar bleef aan tafel.

Maar Omtzigt lijkt als uitgangspunt te hebben dat hij alleen regeringsverantwoordelijkheid wil nemen als hij tot zeven cijfers achter de komma zijn zin krijgt. Wie met die instelling aan tafel gaat zitten, kan net zo goed wegblijven. Wie toch aan tafel komt zitten, zou alsnog die bocht moeten maken. Maar de enige flexibiliteit die Omtzigt op lijkt te kunnen brengen, is ‘constructieve steun aan een minderheidskabinet of een breed extraparlementair kabinet’.

In wezen houdt dat in dat Omtzigt een kabinet wil steunen, voor zover hij het eens is met het beleid. Zodra hij het er niet mee eens is, kan het kabinet de steun wel vergeten. Wouter de Winther schreef: “Iemand anders mag kennelijk de rotzooi opruimen, terwijl het Nieuw Sociaal Contract vanaf de zijlijn de partijen die wel hun nek durven uit te steken de maat mag nemen over wat ze allemaal niet goed doen.” Dat beeld is pijnlijk herkenbaar.

 

Behandeling van Plasterk

Dan nog heeft Pieter Omtzigt natuurlijk het volste recht om deze positie in te nemen. Hij mag precies zo onmogelijk zijn als hij zelf wil en bij de volgende verkiezingen zal wel blijken hoeveel kiezers dat waarderen. Maar er waren een paar zaken die nogal wrang waren in het licht van eerdere uitspraken van de NSC-voorman. Om te beginnen zijn behandeling van Plasterk.

Dinsdagmorgen zaten de partijleiders en hun secondanten nog bij Plasterk en had die voorgesteld, dat de vier partijleiders eens zonder hem bij elkaar zouden moeten komen. Dinsdagmiddag stuurde NSC een brief naar de leden met suggestieve verwijten over Plasterk, zonder dat Omtzigt Plasterk zelf op de hoogte had gebracht. Hij had de informateur een appje gestuurd, dat was alles.

En zo werd Plasterk ineens door journalisten geconfronteerd met de beschuldiging van Omtzigt, dat hij informatie over de Rijksfinanciën achtergehouden zou hebben. In wat voor onmogelijke positie breng je de informateur dan? Los daarvan was de brief van NSC zo warrig, dat Plasterk geen zinnig antwoord kon geven op vragen over wat nu eigenlijk de positie van Omtzigt was.

Ook uit de reacties van de andere drie partijleiders bleek, dat zij overvallen waren door deze plotselinge breuk. Wilders: “Ik begrijp er helemaal niets van.” Yeşilgöz: “Ben zeer verbaasd.” Van der Plas: “Het is voor ons een totale verrassing dat @PieterOmtzigt (NSC) besloten heeft van tafel te gaan en niet meer te praten. (…) Verbijsterend dit.”

 

Communiceren via de media

Zelf vond ik deze actie van Omtzigt niet alleen verbijsterend, maar zelfs onbeschoft. En daar kwam nog iets bij. In het verleden heeft Pieter Omtzigt zich vaak beklaagd over politici die communiceerden via de media. Maar wat deed hij nu zelf? Hij ging niet praten met de informateur en de andere partijleiders, nee, hij ging in de talkshow van Humberto zijn standpunten toelichten.

Wie zich nog de principiële Omtzigt van 2021 herinnert, krijgt hier toch een vieze smaak van in de mond. Bovendien bleek zijn verhaal bij Humberto erg dun. Hij deed alsof Plasterk die stukken weken achter had gehouden, terwijl hij zelf noemde dat de laatste stukken pas op 31 januari binnen waren. Was een week wachten op de stukken nu ineens een breekpunt?

De kritiek op Omtzigt is niet mals. Dat is al begrijpelijk vanwege de nare manier waarop hij suggereerde dat Plasterk achterbaks zou zijn geweest en vanwege zijn communicatie ‘via de media’, maar het is ook vanwege de claim die NSC denkt te hebben op fatsoen en zorgvuldigheid. De brief aan de leden straalt die claim ook weer uit. Maar dit is niet fatsoenlijk en niet zorgvuldig.

 

Werd de druk te groot?

Tegelijkertijd was er een tijd dat Omtzigt wel degelijk de belichaming leek van fatsoen en zorgvuldigheid. Denk aan zijn oprechte strijd voor de slachtoffers van het toeslagenschandaal. Denk aan zijn rake analyses van de gebreken in onze democratische rechtsstaat en van de ondermijning van die rechtsstaat door de geitenpaadjes van Mark Rutte. Pieter Omtzigt heeft veel goeds gedaan voor Nederland.

Is de druk op hem te groot geworden? De schandalige behandeling door het CDA – dat beruchte ‘sensibiliseren’ door Hoekstra en De Jonge – heeft hem bijna kapot gemaakt. Hij kwam met een burn-out thuis te zitten. Toen hij tegen zijn zin die partij verliet, was de sympathie groot. Nog voordat hij besloten had of hij een eigen partij op zou richten, stond hij al op 47 zetels in de peilingen.

Hij haalde met NSC in één klap twintig zetels en werd meteen voor het blok gezet: iemand die zoveel zetels wint, komt in aanmerking voor regeringsdeelname. Maar… de andere winnaars waren PVV en BBB. Aangezien deze partijen alle drie groot geworden zijn dankzij hun systeemkritiek, zijn we geneigd ze als vergelijkbaar te zien, maar er zijn grote verschillen.

 

De kloof tussen PVV, BBB en NSC

PVV en BBB willen werkelijk verandering. Zij zijn bereid verdragen te herzien, de confrontatie met Brussel aan te gaan en wetten te veranderen. Omtzigt is geen revolutionair, hij is een man van het midden. Hij wil verandering in die zin, dat hij wil dat het systeem dat we al hebben beter werkt. Hij wil de gaten dichten, niet het schip een andere kant op sturen.

In wezen wil Omtzigt wat het establishment zegt te willen. Het is alleen omdat het establishment niet doet wat het zegt dat Omtzigt een tegenstander werd, eigenlijk is hij een rebel tegen wil en dank. Dus ondanks zijn felle kritiek op de oude gevestigde orde, voelt hij zich meer thuis bij het establishment dan bij de echte protestpartijen, en die verscheurdheid zit in de hele NSC-fractie.

 

De weg naar hervormingen

Maar als NSC werkelijk de gaten in het schip wil dichten, zou de partij moeten beseffen dat een pragmatische koers noodzakelijk is. Denkt NSC de vurig gewenste hervormingen voor elkaar te krijgen vanuit de oppositie? Of denkt men dat de mastodonten van D66 en PvdA zullen helpen bij het creëren van een ‘nieuwe bestuurscultuur’? NSC schreef over luchtkastelen, maar dit zijn pas echt luchtkastelen.

Alle ideeën die nu geopperd worden over alternatieve constructies kunnen niet verhullen, dat Pieter Omtzigt hier een gouden kans laat lopen. Met de PVV en BBB – en zelfs de opportunisten van de VVD – zou hij een reële kans hebben om werkelijk te hervormen. Als hij het onderste uit de kan wil hebben, zal hij het lid op de neus krijgen.

En de kiezers hebben weer eens het nakijken.

 

Vond je dit artikel goed? Steun Maaike van Charante via repelsteeltje.backme.org

Over de auteur

Maaike van Charante
Houdt van feiten, haat hypocrisie.
Schreef het boek: Het verdriet van de Schilderswijk

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
124 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Vóór de verkiezingen wil NSC ‘vernieuwing’. Uiteraard houdt dat in dat de uitgaven van de overheid op een andere manier ingericht worden.
Na de verkiezingen is Omtzigt plotseling verrast door een tekort van 17 mrd, terwijl hij al 15 jaar in de kamer zit. Hij had moeten weten dat met plotseling ingevoegde uitgaven als 2,6 miljard voor migranten en 2 miljard voor Oekraïne, de tekorten uiteraard zijn gegroeid.
Ook zou hij moeten weten dat een tekort niet kleiner wordt door ervoor weg te lopen.
Dit was een gouden kans voor hem om te laten zien welke kant hij op wil.
Omtzigt lijkt mij iemand die goed is in analyses, maar slecht in conclusies en veranderprocessen. Omtzigt is iemand die altijd onderdeel van het probleem wil zijn, niet van de oplossing.

Mieke Lubbers
Mieke Lubbers
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een plausibele analyse, mevrouw Van Charante, maar ik kan er niets aan doen en vraag me stiekum toch af of het geen doorgestoken kaart is van Omtzigt”s spindoctors. Zijn in-de-haast-bijeengeraapte leden hebben duidelijke voorkeur voor Timmermans. Van Timmermans is bekend dat hij liegt en chanteert zo het hem uit komt (EU parlement chantages) en het zou me niets verbazen als hier PvdA/GL achter zitten. De vlucht naar Enschede is wel heel plotseling. Het appje naar de collega’s en aanschuiven bij Tan vind ik ronduit een schoftenstreek en zou ik niet achter de persoon Omtzigt hebben gezocht. Kortom: Dat Timmermans ineens zo braaf in de bankjes ging zitten met zijn verleden, is me steeds bijgebleven. Dit zou wel eens kunnen zijn waarom.

Dee
Dee
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Mieke Lubbers

Mocht er een PVDA/GL kabinet komen dan vraag ik mij af hoe zij gaan regeren met zo’n stevig rechts blok in de kamer en natuurlijk niet te vergeten met een groot deel van de kiezers die zich geschoffeerd zullen voelen. Er zal veel onrust zijn vrees ik.
Ik zie het al moties regenen die voor een groot deel gesteund gaan worden.
Met een tandloos kabinet Timmermans krijgen wij weer snel nieuwe verkiezingen vermoed ik.

Realist1966
Realist1966
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dee

Vvd en nsc zijn behoorlijk links. Wilders zal linkse standpunten die de autochtone achterban tegemoet komen, wel moeten steunen, ook in de oppositie. Dat het volk rechts heeft gestemd en bij vvd verrmoedelijk vooral vanwege het in hun programma vermelde rechtse immigratiebeleid, wil niet zeggen dat er in de kamer een stevig rechts blok zit.
Ik vrees dat we straks op de oude voet verder gaan, vvd, nsc (oftewel het oude cda), d66 en in plaats van de cu dan dus pvda/gl. Timmermans rekent hier ook op, heeft zijn wachtgeld uit Brussel stopgezet zodat hem dit als premier niet meer kan worden nagedragen. En het premiersalaris zal niet zoveel schelen met het gestopte wachtgeld vermoed ik. Allemaal voorgekookt. Timmermans premier, Wilders gecordonneerd, Pieter geslachtofferd en het volk de dupe.

Dee
Dee
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Tja, het progamma van de PVV is op veel punten ook behoorlijk ‘links’. De PVV en de SP kunnen het op best veel punten goed met elkaar vinden.
Als de politiek dan zo’n grijze worst is geworden waarin links en rechts helemaal vervagen, dan komt bij mij de vraag op of ik de volgende keer nog wel ga stemmen.

Realist1966
Realist1966
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dee

Of het nu links of rechts wordt genoemd, ik stem op de partij met standpunten die ik het belangrijkste vind. En hoewel de politiek roept het wenselijk te vinden dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen, heb ik toch de indruk dat het links van ‘hoe meer asiel, hoe beter’, ‘minder minder minder boeren’ en ‘meer, meer, meer windmolens en biomassa’ het prima vindt dat steeds meer stemmers afhaken.
Laat u niet ontmoedigen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

Daar sluit ik me van harte bij aan. Niets mooier voor de globalisten dan een teleurgesteld en afhakend realistisch NL. Als vrijwel alleen zij nog gaan stemmen, die globalisten, is het kat in het bakkie. Ze rekenen daar op.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Realist1966

ik ga altijd stemmen en ik stem al jaren op Wilders om zijn anti immigratiewensen, want dat heeft ondertussen belachelijke vormen aangenomen in aantallen en voortrekkerij en culturele aanpassingen onzerzijds en het gebrek er aan van de kant van de nieuwe inwoners. Omgekeerde wereld. En dan ook nog de minachtende houding die veel m.n moslims jegens de westerse samenleving echt wel hebben. Dan is het toch raar dat je dat als geminachte normaal moet vinden?

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dee

1) Dat een groot deel van de kiezers zich geschoffeerd zal voelen: dat boeit het kartel voor geen meter en voor Timmermans-1 is geïnstalleerd zal er een massieve communicatie volgen waarmee wordt ingeprent dat dit echt het beste is voor Nederland, voor de verhoudingen met de EU, enz. enz.
2) De onrust hebben we nu al en door de komst van Timmermans-1 zal men snel inzien dat verder tegenstribbelen geen zin heeft, doodgewoon omdat links doet wat het wil.
3) moties regenen: kartel plus PvdD-D66-Volt-NSC heeft een riante meerderheid in de TK. Bovendien is geen enkele regering verplicht een motie uit te voeren (‘de minister neemt de motie over’ heet dat dan in het jargon. We hebben al enkele keren gezien dat Rutte en zijn trawanten lachend de motie naar de prullenbak verwijzen.
Dit wordt geen tandeloos kabinet Timmermans-1, integendeel, een kabinet dat lekker zijn gang kan gaan dankzij de gecontroleerde oppositie en de goedgelovige kiezer die niet verder kijkt dan de toneelstukjes in de TK.

Els
Els
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Mieke Lubbers

Zijn respectloos (en achterbaks) gedrag alvast een voorproefje voor aansluiting bij idem gedrag van links?

Ron
Ron
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zielig persoon die Pieter Omtzigt. Als dit werkelijk allemaal zo’n probleem is om weg te lopen, en er zelfs niet over te willen praten, dan heeft hij in de politiek niets te zoeken.
Komt op mij sowieso al over alsof hij ieder moment in kan storten.
Er zijn nog veel grotere misstanden dan het toeslagenschandaal.

Maaike schrijft: “Hij mag precies zo onmogelijk zijn als hij zelf wil…”.
Dat weet ik niet. Hij gaat wel met beloftes de verkiezingen in. Nu frustreert hij het landsbestuur.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Ron

ja, daar hebben de Engelsen een uitdrukking voor: If you cannot stand the heat, stay out of the kitchen. Dus Omtzigt overschat zichzelf kennelijk in stress bestendigheid, maar daar hebben wij als burgers helemaal niets aan.
Er moeten verdragen worden opgezegd die niet meer van deze tijd zijn of die zeer nadelig uitpakken voor Nederland. Als hij dat al een probleem vindt, dan hoort ‘ie in de gemeenteraad van Enschede thuis hoogstens, maar niet in de landelijke politiek.

Dee
Dee
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Onbeschoft is dit zeker wel, maar vebaasd? Kom op zeg! Dit kon iedereen al van mijlenver zien aankomen. En dan vraag ik mij af of ik nou zo slim ben of zij zo dom. Nou ja, toch ook weer niet want ik weet het antwoord al.
Ik heb weken terug al vermeld dat, of Judas Omtzigt laat de formatie klappen, of hij trekt de stekker uit het kabinet.
En nu zit hij overwerkt thuis. Kun je voorstellen als hij het tot minister president had geschopt zoals veel stemmers wilden. Dan zie je hem helemaal nooit meer want dan lijd hij aan chronische overspannenheid. Een permanente burn out.
Wat een sof!

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dee

Omtzigt wilde vanaf het begin nooit minister president worden.
Dat heeft hij uitdrukkelijk gezegd.

Dee
Dee
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Maar velen hadden dit wel graag gezien.

Eric
Eric
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Dee

ik zeker niet!

Dee
Dee
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Ik zei velen. Niet allen.

Netty meelen
Netty meelen
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Omtzigt heeft ook daarover vaak onduidelijke info verstrekt. Gedrag wat hij momenteel wéér vertoont.
Omtzigt is nog steeds een CDA’er in hart en nieren.
Omtzigt hoort eigenlijk niet in de politiek thuis.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Netty meelen

Zeker hoort hij in de politiek thuis. Alleen in een controlerende functie, in de kamer dus. Zulke kamerleden hebben we juist meer nodig. Welk kabinet er ook zit. Want macht corrumpeert, altijd. Vaak niet omdat ze daarop uit zijn, maar wel omdat ze in de fuiken en valstrikken gelokt worden door de powers that be.

Bernardo A.
Bernardo A.
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Nieuwe partijtjes komen en gaan de laatste tijd aan lopende band. Dan is er een goede dossiertijger, maar verder een zwakke figuur. Die wordt overspannen, twijfelt daarna een tijd twee tijden en een halve tijd, om dan vrij kort voor de 2e kamer verkiezingen een partij op te richten die de wereld wel eens even zal veranderen….?

Al die kiezers die zo graag verandering willen zijn zo onnozel geweest om op NSC te stemmen. Geen track-record, alleen beloften. Dan vraag je er gewoon om, om teleurgesteld te raken.
Als je snakt naar verandering stem je PVV. Niet de ideale partij, maar wel de partij die inmiddels geloofwaardig is als het gaat om verandering. BBB kan nog en FvD. Voor elk wat wils.

En in ‘s-hemelsnaam, laat dit dan de les zijn die leert dat je al die nieuwe zelfbenoemde messiassen gewoon moet negeren.

Zafod
Zafod
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mij verbaast het niet. Ik vrees dat Pieter Omtzigt bij de globalisten hoort en waarschijnlijk BBB ook. Zij gaan niet samen met de PVV en al helemaal niet met het FvD een agenda steunen die de globalistische plannen ondermijnt. Mogelijk zijn ze bereid mee te gaan in een vertraging van die plannen, maar ze steunen geen radicaal andere koers.
Politiek gezien is het briljant om het CDA nieuwe stijl te introduceren via NSC en BBB en mensen hiermee een redelijk alternatief te bieden. Dat heeft uitstekend gewerkt voor de globalisten en ze mogen nu de vruchten plukken met het a.s. kabinet Timmermans. Ik denk niet dat er veel andere opties zijn als het NSC niet verder wil met de PVV en de VVD ook al tijden stuitert over de PVV. De planners achter de schermen hebben goed ingeschat dat mensen niet graag radicaal stemmen als het nog te goed gaat. In Argentinië hebben ze dat wel gedaan, maar daar is de situatie vele malen nijpender.
Nu zouden we ook wel die richting uit kunnen bewegen met het kabinet Timmermans 1. In Duitsland wordt de alarmbel al geluid door het bedrijfsleven. Het gaat zo niet langer. Het ligt in de lijn der verwachting dat we Duitsland gaan volgen. We zullen zien hoe zich dat verder ontwikkelt. Er is ook nog een kleinigheidje boerenopstand aan de gang.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Zafod

Dit was de kop bij Nu.nl:
“Steeds meer bedrijven schrappen banen vanwege afkoelende economie”
Dan moeten de subsidies op fossiele brandstoffen afgeschaft worden. Wat gaat de energie transitie kosten? Bovendien is de energie uit duurzame bronnen veel minder efficiënt.
Over 10 jaar is het boerenbestand met de helft afgenomen.

Dit is geen kwestie meer van somber inzien.
We moeten ons voorbereiden op zware tijden als we niet aan goedkopere energie kunnen komen.

ermindewinkel
ermindewinkel
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Er is maar één echte oplossing: Nieuwe verkiezingen.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  ermindewinkel

Nee, denk ik niet. Gaat dezelfde problemen opleveren voor wat betreft wie wil met wie en wie niet. Wel goed dat Omtzigt nu uiteindelijk nog net op tijd toont dat hem inderdaad de ballen ontbreken om werkelijk een andere koers te gaan plotten. Waar velen al voor vreesden. Deelname aan een kabinet dat geheel over rechts wil is voor die man duidelijk een brug te ver, dus moeten we deze ronde hem en zijn partij ook helemaal niet willen in het landsbestuur. Misschien een kans voor de NSC’ers die wel regeringsdeelname willen om zich af te splitsen?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt
Netty meelen
Netty meelen
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Afsplitsen? Nóg een politieke partij erbij. Toe nou!
Wie weet krijgt de PVV bij nieuwe verkiezingen nog meer zetels, zodat een drie partijen kabinet genoeg is.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Netty meelen

Zou mooi zijn, maar hoe meer realistische partijen in de kamer, hoe beter voor een PVV, zelfs als die héél veel stemmen zouden krijgen. Doordat, ik noem het toch nog maar even ‘links’, in elke institutie tot in de haarvaten zijn tentakels heeft, zal het zelfs dan moeilijk opboksen worden tegen de gevestigde orde en heeft een ‘rechtse’ partij in de regering elke mogelijke steun nodig.
Ik ben ook niet perse voor veel kleine partijen, maar om de macht van het kartel te breken kan het helpen. Bovendien is het gewoon democratisch.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  ermindewinkel

Nieuwe verkiezingen betekenen dat Wilders misschien wel 60 zetels gaat halen en NSC er 10 kwijt zal zijn, als het er niet meer zullen zijn.

Reken maar niet op nieuwe verkiezingen, die durven ze niet aan.

Den Helder
Den Helder
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  ermindewinkel

Kiezers op Omtzigt denken op een partij te stemmen die de koers wil veranderen. Maar Omtzigt wil vooral erkenning van de gevestigden die hem in het verleden hebben afgewezen. NSC is zijn revanche op het establishment – niet een alternatief voor kiezers die op voor hen belangrijke zaken ander beleid willen. Het is gewoon een heel andere club dan mensen denken.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Den Helder

Dat is inderdaad gebleken, en niet verwonderlijk want dhr. Omtzigt heeft in zijn politieke verleden blijk gegeven van veel menselijkheid waar het gaat om het vermalen van mensen in het staatsapparaat, maar evenzo goed alles wat globalisme, EU, WEF e.d. uitstraalt goedgekeurd.
Men had het dus kunnen weten.
Hij is een goed kamerlid, zeer waardevol, maar een beperkt leider gebleken van een grote, bij elkaar geraapte, fractie. Dit is te snel gegaan.
En het is goed dat hij zich op het laatste nippertje uit de 1e ronde terugtrekt. Eenmaal in een kabinet zou het vervelender zijn geweest.

John
John
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kopieer min of meer even een stukje dat ik eerder heb gereageerd op het vorige artikel. Omtzigt… Eind van de middag trekt hij de stekker uit de formatie, kapt de andere partijleiders en de informateur keihard af, gaat ’s avonds wel meteen op de buis om zn acties min of meer goed te praten, inderdaad heel warrig, en vluchtte daarna volgens de pers weer naar huis om een tijdje rust te gaan nemen. Onder de streep denk ik (nog) niet perse dat hij een verborgen agenda heeft, of dat hij een werktuig van extreem links is ofzo. Ik denk dat hij verschrikkelijk overspannen is, en dat hij dit alles eigenlijk gewoon niet kan dragen. Bij alles dat hij de laatste tijd heeft laten zien, zagen we uitstellen, twijfelen, ontwijken, maar uiteindelijk toch steeds weer buigen/besluiten onder peer pressure. Zo is hij de NSC begonnen, heeft hij zich verkiesbaar gesteld, en ging hij in de formatie om de tafel. Elke keer ingeven na lang uitstellen en twijfelen. Hij probeerde onlangs ook nog even de hele formatie naar zijn hand te zetten, smoesje grondwet, smoesje financiën, etc. (met alle respect voor Wilders overigens dat hij hiermee überhaupt probeerde te werken), maar ook dat leek vooral een soort coping mechnism, zijn omgeving proberen aan te passen om de druk op zichzelf te verlagen. Ik heb dit vaker gezien bij managers met een burnout, de symptomen zijn precies hetzelfde. Het zal me niks verbazen als hij zich binnenkort helemaal terugtrekt uit de politiek.

Laatste aanpassing 2 maanden geleden door John
Marga
Marga
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  John

Voor zijn burnout was al duidelijk dat PO niet iemand is van de samenwerking. Wat mij het meest ergert aan zijn opstelling is dat hij in zijn eentje heeft besloten dat deze fase van de informatie is afgerond. Plus dat dat niet aan hem is om te besluiten, hij had niet de leiding. Heb ook ooit een burnout gehad, je valt terug op patronen/je repertoire. Het is overigens nog niet gezegd dat hij een burnout heeft. Oververmoeidheid is iets anders, lekker slapen en je bent er weer.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  John

U zou best eens gelijk kunnen hebben. De hetze die nu over hem uitgestort wordt is ook niet helemaal eerlijk. De grote boosdoener is in mijn ogen (weer maar eens) de VVD, die al voor de onderhandelingen konden starten het vloerkleed onder zijn plan uit trokken. Hij is daar nooit overheen gekomen.
Doet niets af aan het feit dat de manier waarop hij nu toch afhaakt, niet echt netjes is.
Toont tevens aan dat de mensen in zijn fractie niet berekend zijn op hun taak, ze hadden hem meer kunnen ondersteunen.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  John

Eens. De man is niet geschikt voor dit werk. Hij had gewoon kamerlid moeten blijven. Dat had gekunt door zich aan te sluiten bij BBB. Het is hem alles teveel wat nu op z’n bordje komt.

Netty meelen
Netty meelen
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Prima, analyse van het drama Omtzigt.
En inderdaad de kiezers hebben wéér het nakijken

Ik kan niet uitdrukken in nette bewoordingen hoe erg ik baal!

Laatste aanpassing 2 maanden geleden door Netty meelen
MBB
MBB
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ja er zijn verschillen tussen de partijen. Is dat niet juist waarom ze samen zo’n interessante coalitie kunnen vormen? Ze vullen elkaar aan en halen de scherpe kantjes bij elkaar weg.

Ik moet er niet aan denken dat het programma van de PVV in een keer compleet wordt ingevoerd. Voor de BBB waarschijnlijk hetzelfde – en eigenlijk voor alle partijen,
Wat ik wel wil is dat al die punten eens serieus door de 2e kamer besproken worden, en er een rem komt op een hoop feel-good beleid zonder evaluatie.
En dat is precies waar NSC waarde in de voorgestelde coalitie had moeten bewijzen. Zorgen dat er goed gecommuniceerd wordt over wat en waarom, en later reflectie of het ook werkt zoals bedoeld.
(En heel misschien doet NSC dat nu ook, door de andere partijen te behoeden tegen de beeldvorming dat Kaag een goede economie voor ze achter heeft gelaten. Al ben ik bang dat Omtzigt inderdaad niet wil. En weet niet welke optie erger is.)

Ja de verschillen hadden beter belicht moeten worden tijdens de verkiezingen. Ikzelf zag in NSC niet de vernieuwing die veel twitteraars claimden (en zich nu bedrogen zeggen te voelen), en heb er ook niet op gestemd. Maar toch hoopte ik dat ze wel in de coalitie mee wouden doen vanuit hun eigen waardes een voor degelijkere overheid.

Maar… de andere winnaars waren PVV en BBB. Aangezien deze partijen alle drie groot geworden zijn dankzij hun systeemkritiek, zijn we geneigd ze als vergelijkbaar te zien, maar er zijn grote verschillen.

Marga
Marga
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  MBB

Goede reactie, verdient veel meer duimpjes omhoog.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  MBB

1) ik kan de typering ‘feel-good beleid’ niet plaatsen bij Rutte en niet bij Wilders.
Aan de energietransitie zit niets dat goed voelt. En de voorstellen van Wilders zijn op gebied van migratie en energietransitie niet bedoeld om te paaien.
2) Wat de waarde van NSC in deze had kunnen zijn, is dus om meerdere redenen onduidelijk. NSC volgt voor minstens 90 % het beleid van Rutte: op gebied van migratie, energietransitie, integratie in de EU. Alleen op details is er een lichte koerswijziging.
3) Goed communiceren is bijzaak. De door Rutte gekozen richting op gebied van energietransitie, stikstofbeleid en migratie is catastrofaal. Je kunt dat goed communiceren of helemaal niet, de uitkomst blijft hetzelfde.

H.J.
H.J.
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Omtzigt is Kartel.

Edina
Edina
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een teleurstelling. Ik had Omtzigt hoog zitten, en de bewering van sommigen dat hij ‘gecontroleerde oppositie’ was (kan iemand me uitleggen wat dat precies inhoudt?) wuifde ik weg als kletspraat. Maar nu weet ik het allemaal niet zeker meer.
Overigens heb ik op BBB gestemd, omdat Van der Plas het opnam voor de ongevaccineerden die als melaatsen werden behandeld.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Edina

Gecontroleerde oppositie is een middel waarmee onvrede onder het volk wordt weggewerkt op parlementair niveau, als overige middelen, zoals met geld strooien, verdeel en heers tactiek (opdelen van de oppositie in kleinere deelbelangen en -groepjes) onvoldoende heeft gewerkt.
Het heet gecontroleerd omdat het wordt opgezet door de zittende macht.
Het heet oppositie omdat het wordt gepresenteerd als oppositie, terwijl het dat niet is.
Bij NSC zijn de elementen die maken dat het in aanmerking komt voor de benaming ‘gecontroleerde oppositie’:
– er zitten bijna uitsluitend mensen in uit CDA en verder uit D66 en VVD. Dat zijn dus mensen met politieke opvattingen die moeilijk te verenigen zijn met oppositie.
– de politieke doelen van NSC zijn grotendeels gericht op de structuur van het democratische functioneren (grondwet) of tamelijk algemeen (bestaanszekerheid). Dat zijn geen dingen die veel invloed zullen uitoefenen op het dagelijkse leven van de Nederlandse burger. Op de concrete dingen als migratie, stikstofbeleid, energietransitie – dingen die wel invloed uitoefenen op het dagelijkse leven – is NSC bijna geheel in lijn met de zittende macht.
Deze argumenten leiden tot de conclusie dat NSC eigenlijk oude wijn in nieuwe zakken is. De buitenkant oogt als oppositie, de binnenkant is op bijna alle onderdelen onderdeel van de hoofdstroom.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Of het nu allemaal klopt of niet, het gaat inderdaad toch wel erg lijken op sturing van ‘elders’.
Mij valt ook op dat de laatste dagen er wel weer erg veel D66’ers aan de toksjootafels zitten. Er komt ook een docu over een D66 politica die breed wordt besproken.
Maar wie debatten en politieke ontwikkelingen een beetje volgt, had dit kunnen zien aankomen.
Brussel gaat niet tolereren dat er een echt ‘rechtse’ regering komt, want NL is nu eenmaal verkozen tot zg koploper van alle globalistische utopieën.
Al moet hier dan 5 x per dag de stroom uitvallen, mensen dakloos worden,
de Noordzee een Dodezee wordt, NL geen boeren meer heeft en voedsel in NL onbetaalbaar gaat worden, noem maar op.

Edina
Edina
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Maar de grote vraag is: WAAROM zou Brussel dat willen? Invloed van het communisme? (Een ideologie die een utopie beloofd, maar bij de toepassing steeds op een dystopie uitkomt).

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Edina

Mijn onderbuik zegt dat de wereldbevolking onderworpen moet worden aan een toekomstig wereldbestuur van miljardairs en BIGGEN. Bigtech, Bigfinance, Bigpharma enz.
Onder het mom van eerlijker verdeling van welvaart en het klimaat gaan die iedereen op aarde behoeftig maken en van hen afhankelijk. Een welvarende en goed opgeleide bevolking is moeilijk onder controle te krijgen en te houden. Christelijke hel en verdoemenis preken vanaf de kansels, die tot voor nog niet zo heel lang geleden werkten, hebben nauwelijks nog invloed. Evenmin als wat vroeger het ons kent ons circuit van de adel was.
Daarom wordt ook via elk medium het individualisme gepredikt, en de vermenging van rassen. Want dat verstoort de samenhang in natiestaten en af en toe een fikse pandemie uitroepen maakt de mensen bang voor elkaar.
Daarom ook wordt de islam-invasie in westerse landen geen strobreed in de weg gelegd. Goed voor het verdeel en heers principe.
Daarom ook verkondigen de generaals dat we in oorlog zijn en een oorlogseconomie nodig hebben. Denk aan rantsoeneringen, invorderingen,
wet verplaatsing bevolking enz.
Misschien zie ik het te somber in, maar naar mijn gevoel wijst alles er op.

Edina
Edina
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Dus het oude liedje weer: een elite wil macht hebben over de gehele mensheid. In plaats van mensen bang te maken met ‘Christelijke hel en verdoemenis preken’ jagen ze mensen nu angst aan met doemverhalen over klimaatverandering, opdat ze maar gehoorzamen. Overigens vind ik het heel erg jammer dat de boodschap van Jezus Christus zo vervormd is door al die hel-en -verdoemenis-prekers. Hij is voor mij nu zowat de enige betrouwbare anker in deze tijd.

Realist1966
Realist1966
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

De wereld hangt momenteel van (oninbare) schulden aan elkaar. Inflatie overal de pan uit. Oorlog is dan een manier om weg te komen met wanbeleid, nivelleert enorm, vermindert de bevolking en schudt de kaarten opnieuw. Een angstige en ellendige bevolking schaart zich dan doorgaans zonder noemenswaardige kritiek weer om de leider(s) en alles begint weer van voren af aan. Lijkt wel ingebakken, je hoeft maar naar de beschavingen in het verleden te kijken en dan vooral naar hoe ze ten onder zijn gegaan. Dan zie je dat we (onafwendbaar?) weer naar zo’n situatie onderweg zijn. Ook ik zie het somber in. Zowel nationaal als globaal.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Edina

Brussel wil dit omdat dit de linkse interpretatie van democratie is: gelijkheid in alle opzichten over de hele wereld. Hier werken ze al naar toe sinds 1848. Dat de VS hier in een belangrijke factor is, is geen toeval, omdat in de VS de gelijkheid al was gerealiseerd.
De-industrialisering is de volgende fase van het stappenplan naar mondiale gelijkheid. De-industrialisering zal de moderne landbouw terugbrengen naar de situatie van de 18de eeuw, toen kunstmest en bestrijdingsmiddelen onbekend waren. Omdat dan de oogst zal terugvallen naar 25 % van de huidige situatie, zal driekwart van de wereldbevolking iets anders moeten verzinnen.

Edina
Edina
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Of dood gaan van de honger?

Zafod
Zafod
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Edina

Ik vermoed dat het allemaal een voortzetting is van de Club van Rome die zorgen hebben uitgesproken over een eindige hoeveelheid grondstoffen. Misschien is dat nog niet nu het geval bij 8 miljard mensen, maar mogelijk wel bij 80 miljard. Je zult dus bijtijds moeten beginnen.
Gevolgmatig zal de hoeveelheid mensen op aarde gemanaged moeten worden. Daarvoor heb je vanzelfsprekend een wereldregering nodig omdat lokale initiatieven onvoldoende effectief zijn. Denk ‘Brave New World’ van Aldous Huxley. Voortplanting is gecontroleerd, net als opvoeding. Mensen leven bij en op elkaar (15 minuten steden) en worden tevreden gehouden met feelgood pillen en veel seks. De noodzakelijke productie is overwegend geautomatiseerd.
Met behulp van AI, nanotechnologie en digitale controlesystemen kan dat naar verwachting binnenkort gerealiseerd worden. De VN, met al haar vertakkingen, is bij uitstek de organisatie waar soevereiniteit naar overgeheveld moet worden. Dat was ook het doel van de covid-exercitie: bij een volgende pandemie zal de WHO de globale leiding nemen. Daarom hebben we massa-immigratie, de bestaande sociale banden moeten kapot, en wordt de economie langzaam maar zeker gesloopt middels energie- en voedseltekorten. Je moet bang en ontreddert zijn zodat je graag de helpende hand aanvaard die je een basisinkomen geeft in ruil voor het inleveren van heel veel meer vrijheden. Vanzelfsprekend zien de mensen aan de top een comfortabele positie voor zichzelf weggelegd in deze nieuwe wereldorde.
De vraag die we dus moeten beantwoorden is: klopt het wel dat we ons zorgen moeten maken over een eindige hoeveelheid grondstoffen?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Zafod

Uw analyse overlapt voor een groot deel de mijne.
Uw vraag of we ons zorgen moeten maken over een eindige hoeveelheid grondstoffen? Ik denk het niet. Er zijn (enorme) landen met enorme bodemschatten. Alleen kan het westen daar slechts aan door oorlogen en coups, gevolgd door rucksichtslose uitbuiting. Precies wat we nu her en der zien gebeuren.
Op het continént Europa zou het niet meer dan logisch zijn om Rusland bij een Europese Unie te betrekken. Maar de VS is daar uiteraard mordicus tegen, want een sterk Europa mét Rusland is een bedreiging voor de (nog) hegemonie van de VS, die ook al door China wordt bedreigd.

Zafod
Zafod
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ik denk ook dat het zo’n vaart niet loopt, met name wanneer we minder hysterisch over kernenergie gaan doen. Alleen vrees ik dat de mensen die aan de touwtjes trekken daar andere ideeën over hebben.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Zafod

Decennia geleden was ik ook huiverig voor kernenergie. Op basis van de gedachte dat het enorm link is om in potentie gevaarlijke technologie grootschalig uit te rollen, als je de gevolgen indien het fout gaat niet kunt beheersen.
Toch werd het overal ingezet.
De technologie heeft ondertussen niet stilgestaan, het afval is momenteel nauwelijks nog een probleem, de veiligheid is sterk verbeterd (Fukushima leerde o.a. dat er 1 dode viel bij de ramp, vanwege straling. Overige slachtoffers vielen door de tsunami. De natuur en moeder aarde zijn vele malen gevaarlijker en dodelijker voor levende wezens). Toch, hoe krom kan het zijn, moest er ineens overal een ‘kernuitstap’ komen. Een ramp werd en wordt misbruikt door groene partijen. Met rampzalige gevolgen voor de energievoorziening. En voor de welvaart van de burgers.
Omdat er geen stabiel en zeker alternatief is.
Als we kijken naar de vooruitgang in technologie alleen al van de afgelopen 30/40 jaar, waarom zouden we dan in de 75 komende jaren naar 2100 toe alleen maar rampspoed moeten verwachten?
Als we het al over explosies moeten hebben, dan zouden ze beter naar de ontploffende geboortecijfers in de 3e wereld kunnen kijken en daar wat aan doen.

H.J.
H.J.
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Kan het nog slechter aflopen met Nederland.?
Ja, geef de NSC de ruimte met PvdA/Gr Links en D66

Jos
Jos
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Raar dat er mensen verbaast zijn. Iedereen zou kunnen weten dat Pieter een mierenneuker is die spijkers op laag water zoekt, muggen zift, zout op de slak legt en de puntjes op de i zet. Maar na al dat geëmmer als nog bij het kruisje tekent dat hem aangewezen is door het kabinet, de E.U. of het WEF. Hij wil bij de ‘goede’ horen.
Ik begreep ‘functie elders’ heel goed. Met Pieter komt niemand verder, zelfs het CDA wist dat, daar hij geen spijkers met koppen slaat.

Laatste aanpassing 2 maanden geleden door Jos
Marga
Marga
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Is hij niet meer iemand voor de Rekenkamer? Of moet je daar ook samenwerken?

Jos
Jos
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marga

1 en 1 is 2….maar….

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marga

Daar moet je ook produceren wat voorgeschreven is hoor. Er is geen echt objectieve overheidsinstantie meer vrees ik.

E. Vreeland
E. Vreeland
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Jos ; ik denk dat je gelijk hebt. Hij is gewoon een goedwillende autist. Door zijn autisme valt er niet met hem samen te werken, hij kan nl. geen compromissen sluiten (autisten zijn inteligent, maar bizonder star / rechtlijnig).

Chris
Chris
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zou Omtzigt wel beseffen dat hij met deze argumentatie om uit de huidige formatie te stappen zichzelf buitengesloten heeft van deelname in elk denkbare coalitie? Die financiële problemen verdwijnen immers niet door een andere samenstelling van de coalitie…

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Chris

Dat was misschien ook wel zijn opzet. Hij wil niet echt.

Jimbo
Jimbo
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een van de weinige juiste analyses die onze demissionaire premier in de afgelopen 13 jaren heeft gemaakt: Pieter Omtzigt: functie elders!

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Arme Pieter. blijkt de mand geen bodem te hebben. De mand van empathie, gebouwd op cijfertjes. We kunnen Pieter nu bij het rijtje psychopaten scharen, dat de wereld wil veroveren. Tijd voor een half jaartje overspanning, Pieter

Dick
Dick
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Voor mij geen nieuws dat Omtzigt nu afhaakt. Mentaal en fysiek totaal ongeschikt en dat valt hem – deels – uiteraard niet aan te rekenen. Wat uiterst kwalijk blijft is het optreden bij Humberto Tan, een regelrechte schoffering aan het adres van Plasterk, Van der Plas, Wilders en Yesigloz en niet in de laatste plaats aan zijn kiezers. Met deze ronduit laffe daad, bewijst deze omhooggevallen ambtenaar niets anders te zijn dan een ordinaire baantjesjager.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Er zit een kabinet Timmermans aan te komen.
Of dat gaat werken?????
Bovendien lijkt het alsof er een stapel lijken in de kast zit van het vorige kabinet.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

U denkt toch niet echt dat T. de financiële puinhoop die D66 achterlaat, alsmede alle andere onopgeloste problemen, gaat willen aanpakken en er verantwoordelijkheid voor wil nemen?
Met zijn sluwe oogjes wacht hij rustig af, hoopt op veel onrust onder de kiezers omdat links en met name D66 er voor hebben gezorgd dat een nieuwe ploeg aan handen en voeten is gebonden en hun wensen niet kan waarmaken.
Dan slaat hij toe, als hij maar anderen de schuld kan geven.
Nu ligt hij nog teveel onder vuur vanwege o.a. de situatie voor de boeren.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Volgens mij speelt dit allemaal het demissionaire kabinet in de kaart. In ieder geval, de mannetjes die daar aan de touwtjes trekken.
Omtzigt heeft zich laten gebruiken. Kan geen andere conclusie trekken.
Hij heeft dit alleen heel onhandig gedaan.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Wat Omtzigt gedaan heeft, is het demissionaire kabinet meer tijd geven.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Uiteraard. En nu het er op ging lijken dat ze toch een 2e ronde zouden ingaan, is er vanuit het kartel druk op hem gezet om te stekkeren. Laat dat nou precies zijn waar hij niet tegen kan, die druk, dus hebben ze dat meedogenloos tegen hem gebruikt. Of die man er misschien aan onderdoor gaat is slechts collateral damage. De hyena’s.
Niet voor nix zitten overal weer de kartelmastodonten aan tafel. Gatver.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

ja, die ontzettende arrogante niksweter van een Ed Nijpels. Ik kots al als ik die man zie en hoor met zijn hete aardappelkakstem

Laatste aanpassing 2 maanden geleden door Marien
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Opvallend hoeveel tegenstrijdige berichten de ronde doen. Van de ene kant hoor je berichten over de slechte situatie van de schatkist door de uitgaven van het vorige kabinet. Jetten hoorde ik op televisie zeggen dat de financiele situatie nog nooit zo goed geweest.

Marga
Marga
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Volgens Arno Wellens heeft Kaag boekhoudkundige trucs toegepast. Legt hij uit op jijbuis.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Volg Arno Wellens. Die praat geen peop en toont aan dat men trucjes heeft toegepast om ca. 40 miljard en nog 20 miljard naijlend, uit de boeken te houden. Daar mag de volgende ploeg nu mee dealen.
Die 17 miljard die men ‘uitspreekt’ in de media zijn een zoethoudertje. Voorlopig.
Jetten blijft volhouden dat het er goed voorstaat, hij kan moeilijk ander. Bovendien moet de nwe ‘minister van financiën’ van D66 uiteraard nog vele miljoenen over gaan maken aan Gaza, mw. Kaag.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Jan Dijkgraaf heeft vandaag een mooi ‘briefje van Jan’. Over de vijandige overnames van ‘de Belg’ en daarmee samenhangend de berichtgeving over de staatskas.

Joh
Joh
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vind Pieter geen leider, maar meer iemand die op de achtergrond moet werken. Dossiers uitpluizen tot 5 cijfers achter de komma, misstanden aan de kaak stellen etc etc.

Maar in dit geval moet ik zeggen dat ik eerst dacht: “wat een eikel dat hij nu wegloopt”, maar zoals altijd, als je er nog eens over nadenkt zou het toch anders kunnen zijn.

Mijn theorie.
PVV, BBB en VVD hebben Pieter nodig, anders is er geen meerderheid.
Men weet, wist, dat de staatskas er zeer slecht voor staat. Als Pieter dat vooraf weet, dan wil hij in de informatie periode alles al geregeld hebben. Hoeveel tekort is er, waar is er tekort, waar gaan we bezuinigen en hoe gaan we dat oplossen.
Pieter kennende, heeft hij alles in het werk gesteld om die gegevens boven water te krijgen, maar kon ze maar niet krijgen.
Door die gegevens kort voor het einde van de informatie periode beschikbaar te stellen, heeft men gehoopt dat Pieter zou denken dat dit later in de formatie periode wel opgelost kon worden. Desnoods kan men het ook nog oplossen als het kabinet er al is.
Daar zit volgens mij de crux. Als men Pieter al binnenboord heeft, dan wordt het onderhandelen voor hem veel moeizamer. Als hij dan al in het kabinet zit, kan hij eigenlijk niet meer terug, en valt hem het zelfde lot ten deel als Wilders. Die is 15 jaar geframed als vluchter, als wegloper toe het moeilijk werd, wat achteraf helemaal niet waar bleek te zijn. Het was Maxime Verhagen die de judas rol speelde.

Denk er maar eens na over deze theorie.

Edwin
Edwin
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zou bijna, bíjna hoor, in complottheorieën vervallen, aangaande het gedrag en de houding van Omtzigt. Maar desalniettemin krijg ik steeds meer de indruk dat NSC en BBB respectievelijk de linker- en de rechtervleugel van het CDA vertegenwoordigen. Maaike had op tijd in de gaten dat alleen Wilders écht fundamentele veranderingen wil, ikzelf heb nog op NSC gestemd, ik geef toe dat ik de kandidaten nauwelijks bekeken heb, als ik had geweten dat zo’n Hertzberger in de kamer zou komen, had ik nóóit op NSC gestemd. Maar buiten het feit dat Pieter een “beetje” onbeschoft is richting gesprekspartners en informateur, veroorzaakt hij in potentie méér onrust in een land, wat al onrustig genoeg is en dat vind ik niet alleen kwalijk, maar zelfs onverantwoord!

John
John
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

We zijn veel te veel aan het stressen over dat kleine radertje Omtzigt. Ja ik zie nu ook het liefst een centrum rechts kabinet met Geert Wilders als minister president. Maar zelfs als er nu op een of andere (s)linkse manier toch nog een kabinet Timmermans word doorgedrukt, dan maak ik me nog steeds geen grote zorgen. Met een kabinet Timmermans gaan we zeer zeker een paar moeilijke jaren tegemoet, en de fallout zal, net als die van Rutte, aanzienlijk zijn. Maar juist door de hardnekkige voortzetting van dat extreem linkse wanbeleid, zijn in heel Europa nu de rechtse partijen sterk in opkomst. Deze rechtse partijen en de mensen die erop stemmen zijn eigenlijk de eerste (nu nog heel beschaafde) signalen van grootschalig verzet tegen de islamitische invasie en het EU wanbeleid. Nee we zijn voorlopig nog niet af van links extremisme, want ze zitten werkelijk overal in. Maar de geschiedenis zal zich herhalen, en ’t komt uiteindelijk wel weer goed. Ach, en mocht de politiek ons niet redden, dan kunnen wij als volk ook altijd nog ingrijpen en alle ongewensten met pek en veren het dorp uitjagen.

Laatste aanpassing 2 maanden geleden door John
Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  John

Het radertje Pieter Omtzigt laat de hele machine vastlopen.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  John

Timmermans zal het beleid van Rutte voortzetten.
Daar zal niemand blij van worden.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  John

ik hoop toch dat ik dat nog kan mee maken en niet ineens in intens slechte jaren terecht kom op mijn oude dag.

Peter
Peter
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Geef hem (P. Omtzigt) een dik dossier waar hij een aantal jaren zoet mee is. Reken erop dat hij misstanden aan het licht brengt en dat er dan koppen rollen. Dat heeft hem in het verleden veel goodwil gebracht (alhoewel hij dat niet in zijn eentje heeft geklaard)
Dat gaf hem de kans om zijn NSC op te richten.

In theorie is de NSC leuk, ergens anders afgekeken?
“Beter goed gejat dan slecht bedacht”, niet eens door hem zelf maar door zijn ‘raadgevers’?

Politiek is hij een nul (0). Dat geeft andere politieke dieren om hem te misbruiken voor hun eigen doelen. Of hij heeft het niet door of doet er aan mee. Beiden fout.
“Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.”

Voor Nederland is nu een vergelijkbare uitdrukking van toepassing:
De beloofde veranderingen “komen te paard en gaan te voet” en wel zo:

Het Schip der Dwazen, soms ook wel het Narrenschip genoemd, is afkomstig uit boek IV van Plato’s Staat, over een schip met een disfunctionerende bemanning.
In “Das Narrenschiff” (Sebastiaan Brant, 1494) wordt verteld hoe een schip vol dwazen koers zet richting het fictieve land Narragonia, het paradijs der dwazen.
Gaandeweg worden de verschillende manieren waarop dwaasheid tot uiting komt op de hak genomen.

Erasmus schreef ‘Lof der Zotheid’:
De Zotheid bracht vrolijkheid en geluk. Het leven was zo’n ellende dat de mens zich er beter niet bewust van kon zijn. Op dat moment kwam de Zotheid te hulp met een aangename dwaling van het verstand. Zotheid steunde op onwetendheid, onnadenkendheid, vergetelheid, genot, vreugde, hoop, verbeelding, fabels, meningen, vergissingen en bedrog. De zotten volgden hun natuurlijke instincten, werden geleid door hun hartstochten en dachten er niet bij na. Ze waren daar tevreden en gelukkig mee, want zotheid lag in hun aard.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Peter

laat hem uitzoeken hoeveel banden Kaag heeft met de Palestijnen via UNWRA en hoe lang er al geld is overgemaakt aan die club.

J. C. Th. Köhler
J. C. Th. Köhler
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Als Omtzigt zo oververmoeid is (nieuwe burnout?), is er dan geen plaatsvervangende partijleider die de onderhandelingen kan voortzetten? De kabinetsformatie kan toch niet afhankelijk zijn van de gezondheidstoestand van één man?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  J. C. Th. Köhler

Dat is het ook niet. Iedereen zou er begrip voor hebben als hij overspannen was en er een vervanger kwam. Echter: het gedeelte ex-CDA en links bij NSC staat gewoon niet toe dat er (ooit) met Wilders wordt onderhandeld. Bedenk daarbij dat het destijds de schuld van het CDA was dat Wilders niet anders meer kon dan opgeven en stoppen. Zeggen oud-CDA’ers zelf he. Toch houden ze vol dat Wilders een wegloper was, terwijl veel oud-politici naar eigen zeggen goed met hem hebben kunnen samenwerken.
Vergeet ook niet dat Omtzigt moest zien te delen met een sterk verdeelde fractie. Die het hem ws héél erg moeilijk hebben gemaakt.
Dat het een paar maanden heeft geduurd voor Omtzigt (letterlijk) wegliep is ook opzichtig doorgestoken kaart. De 2e ronde mocht er niet zo maar komen! Nu moeten we weer wachten op een nwe opdracht voor een informateur en gaat het circus weer langdurig opnieuw lopen. Want de demissionaire slopers moeten nog het een en ander doordrammen, dus hoe langer het duurt hoe beter.

Bernardo A
Bernardo A
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Er wordt hier veel gespeculeerd. Maar er is hier slechts 1 waarheid; we weten het niet.

Naar het zich laat aanzien heeft Omtzigt zichzelf uit de politiek gewerkt. Als hij deelneemt aan 1 links blok haalt hij de volkswoede over zich. En dat voor zover hij voor 1 links blok een aanwinst mag heten; hij ontpopt zich als ongeleide projectiel met wel erg veel kapsones.

Feiten zijn dat de export in 2023 met 7,4% daalde. De uitzendbranche met 6% en de overslag van bulkgoed en containers in Rotterdam voor een 2e jaar op rij daalde.
De economie duikt een recessie in. En dat kon wel eens erg groot worden.
Timmerfans, mocht hij gaan regeren graaft onherroepelijk zijn politieke graf als hij zijn linkse wanbeleid uitrolt. En neemt zijn coalitiegenoten mee in dat graf.

En Timmerfrans gaat dat doen. Na 4 jaar -waarschijnlijk veel eerder- kan rechts gaan puinruimen.

Ni28
Ni28
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Na de verkiezingen was er hoop op terugkeer van verstand in de politiek. Omtzigt bewees echter dat hij toch uit de oude politiek stamt en struikelt nu over zijn eigen correctheid. Daarmee vervliegt de hoop van miljoenen burgers die voor verandering hebben gekozen. De weg staat open voor de rampzalige Timmermans die ons wil met socialisme opzadelen. Hij zegt zelf van niet om dan toch de verantwoordelijkheid te moeten nemen. In het Oostblok verloor toentertijd men de vrijheid door politieke beslissingen nu zal het door klimaat eisen zijn met hetzelfde resultaat. Komt er een opstand mocht het zover komen of vervalt men weer tot de diepe slaap?

H.J.
H.J.
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk deze NSC = gevuld met een kruiwagen vol met CDA en 1xVVD – 1xD66 – 1xCU.
Kamerleden.
Dus CDA in een nieuw jasje.

Marijke
Marijke
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn gevoel zegt me dat Pieter Omtzigt niet met de PVV mag regeren, het is hem verboden door het WEF, waar zijn broer een belangrijke functie heeft en ook zijn vrouw voor actief is. Daarom reageert hij zo spastisch en zit hij weer tegen een burn-out aan. Hij gaat heel veel kiezers verliezen.

Winnie
Winnie
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marijke

Zou zomaar kunnen Marijke.

Borreltijd
Borreltijd
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marijke

Ondanks dat het een schoffering is van de verkiezingsuitslag wordt het ook gewoon een kabinet Timmerfrans I. Maar ik voorspel dat dit kabinet geen lang leven is beschoren. Het rechtse deel van de VVD heeft niks met PVDAGL en er komt gerommel binnen de partij die teveel toegeeft aan de linkse plannen van Frans.

rico
rico
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De beste oplossing die ik hoorde was met 3 partijen een regering vormen. Die zal misschien snel vallen maar dan ben je Rutte kwijt en kan je rustig naar nieuwe verkiezingen toe werken. Hopelijk krijg je daarna met 3 partijen een meerderheid. Ik zeg doen.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  rico

SP er nog bijhalen een optie? Economisch hetzelfde programma als PVV.
Moeten ze alleen nog leren dat ze hun achterban niet kunnen helpen als ze niets aan immigratie willen doen. Want 1 taart in steeds kleinere schijfjes omdat er meer gasten komen dan op gerekend, maakt dat er niks overblijft en niemand iets heeft.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dat schoot mij ook al eens door mijn gedachten. Alleen, nu Marijnissen weg is, is de nieuwe roerganger daar mij te rabiaat.

Henk de Jong
Henk de Jong
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Zoek eens op Google naar ” New Social Contract” en u komt op een Wikepdia pagina met een verwijzing naar het nieuwe sociale contract dat het World Economic Forum naastreeft.
Great Reset, Build Back Better en New Social Contract allemaal Klaus Swab hobbies waar het NSC van Omtzigt klaarblijkelijk perfect bijpast. Verwacht eindresultaat : Timmermans 1, gesteund door NSC dat volgens mij vanaf het begin de bedoeling is geweest van Omtzigt.

H.Nijhuis
H.Nijhuis
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Omzicht is een maatje te klein voor deze opgave.

Pistolen Paultje
Pistolen Paultje
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dat kan toch geen verrassing zijn voor de stemmers. Omtzigt heeft altijd pro kabinet gestemd met alle moties, zelfs als hij een kritisch betoog tegen het kabinet hield.
Zowel PVV en BBB stemmen mij ook te vaak pro EU, pro stikstof beleid. In mijn ogen 1 groot toneelstuk…..

Theo Haffmans
Theo Haffmans
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Waarom wordt niet FvD als eerste genoemd als de partijen die een andere koers willen?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Theo Haffmans

FvD is vakkundig gedecimeerd en kalt gestellt door m.n. de pers, en politici die, waar ze maar kunnen, doen alsof de sprekers de builenpest over brengen.
Daarom is het voor partijen die regeringsdeelname nastreven moeilijk om op een samenwerking met hen zelfs maar te hinten.
Kijk wat er gebeurde met VVD-PVV.
Alleen al het práten met de PVV kan volgens allesweter Joop vd Ende gewoonweg niet. Ik vraag me dan af: waarom moet die man überhaupt iets over politiek mogen zeggen en het gesprek naar zich toe trekken? Umberto Tan? Waar was je?
Toch zou het voor landsbestuurders beter zijn om wel eens goed naar de inhoud van de betogen van FvD betogen te luisteren. Of je het er nu mee eens bent of niet, die geven altijd weer interessante denkrichtingen. En eens af te stappen van ‘de toon’, alsof die bij andere partijen altijd zo correct is. Alleen verzachten die kundig hun achterbakse toon met flemen, wolligheid, o zo veel geacteerd begrip voor de ander, gewoon heel gemakkelijk dingen NIET zeggen of achterhouden, en uiterst vileine lekken (D66 met name, en onze drs.).
Hun tijd komt nog wel voorzie ik.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

De kop van nu.nl van vandaag:
Strijd tegen fossiele subsidies kan ook duurzame industrie in de weg zitten.
De kop zegt iets anders dan wat er in de tekst staat. Daar staat dat als Nederland volhard met zijn groene beleid, dat Nederland zichzelf kan afschrijven.
Dan denk ik niet dat we in zee moeten gaan met Timmermans en consorten.

Winnie
Winnie
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Dat Omtzigt eigenlijk tegen wil en dank een rebel is, denk ik zelf ook. Eerlijk gezegd een fantastische klokken luider. Dank voor hem i.v.m. de kindertoeslag. Ik vrees dat hij op zijn best is als hij alleen kan werken. Misschien is hij ook te snel geweest met het vormen van een partij.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Winnie

Ook op dat front weer met media die hypen waar ze maar kunnen: elke dag was het in elk programma ‘doet ie ut of doet ie ut nie’.
Bedenk: het kartel wilde graag dattie ut dee, want dat betekende op zijn minst veel meestemmers in de kamer. En dat blijkt. NSC werkt gewillig mee aan het buitensluiten van de PVV. De kiezer kan de pot op.

Winnie
Winnie
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Niets is wat het lijkt!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Winnie

Vandaar mijn nom de plume.

Winnie
Winnie
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Of ik dat nog niet wist!!

Hans
Hans
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Omtzigt die wegloopt van de onderhandelingen wil ik toch met enige nuances zien.
Hij deed dit nadat hij de overheidscijfers gezien had die al eerder in het bezit van Plasterk waren. Hij legt de cijfers naast zijn programma, telt daar daarbij de wensen van zijn tafelgenoten bij op en ziet tot zijn verrassing, dat je wel wat kun beloven of nastreven, maar dat het op basis van de beschikbare cijfers niet haalbaar is.
Het is dan eenvoudig te voorspellen dat je door je achterban zeer laag gewaardeerd wordt.
De op zijn actie gebaseerde cijfers zijn nog niet bekend. Wat wel bekend is, dat de vorige kabinetten zeer gul waren. Hoe gul weten we nog niet. Wat een publiek geheim is, dat de vorige kabinetten het niet zo nauw namen met de (financiële) waarheid.
Volgens mij is deze actie van Omtzigt uniek te noemen en moeten we hem de kans geven om zich voor te bereiden op een verklaring die lastig zal zijn door bijvoorbeeld geheimhoudingsverplichtingen of gevoelige zaken die alleen maar schade berokkenen.
Stel dat Omtzigt terecht niet achter zijn plannen kan staan, omdat de financiën ontoereikend zijn en de overgebleven kandidaten wel aan de slag gaan met een hoop van zegen. Ik behoef dan niet te schetsen hoe de stemming dan gaat worden.
Ik wil maar aangeven, dat je deze zaak wat genuanceerder kunt beoordelen door diverse als / dan stellingen te hanteren.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

maar dan had ‘ie dat SAMEN met zijn gesprekspartners moeten doen en er niet alleen vandoor gaan als een haas. Want ALS er zoveel tegenvallers zijn hadden ze dat SAMEN moeten uitzoeken en kijken hoe je dingen weer in orde krijgt.

Hans
Hans
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Misschien komt het nog dat er op basis van, ik verzin maar wat, aangepaste en haalbare partijprogramma’s nieuwe gespreksrondes gaan plaatsvinden.
Ik ben het met je eens, dat deze actie geen schoonheidsprijs verdient.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Hans

Ik vermoed dat zijn actie niet alleen op cijfers is gebaseerd. Het is inderdaad een publiek geheim dat er vele lijken in de staatskas liggen.
Als je dan een overheid/regering/kabinet wil, gebaseerd op openheid en vertrouwen, kun je dat gewoon goed uitleggen aan de bevolking. Daarvoor hoeven er echt geen staatsgeheimen te worden geopenbaard. Mensen zijn niet gek.
De bevolking snapt echt wel, dat als je moet beginnen met puinruimen en een schatkist die alleen een schuldpapier van ca. 60 miljard bevat (volg Arno Wellens), dat je om te beginnen weinig aan verbetering zult kunnen doen. Maar wel perspectief kunt bieden op verandering ten goede.
Dat had Omtzigt ook gewoon uit kunnen leggen, samen met de anderen.

Rien E
Rien E
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Tja je kunt Pieter wel uit het xxA halen maar xxA niet uit Pieter. Van verschillende kanten is hiervoor gewaarschuwd en nu zitten we met de gebakken peren. Dan maar een minderheidskabinet aangevuld met SGP FvD?

J-P
J-P
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Omzigt is totaal niet geschikt om in een formatie te zitten en mee te doen. Hij is een : einzelganger , altijd al geweest. Deelt niet graag met anderen. Wil iedereen zijn wil opleggen, wat niet kan. Het is de bedoeling ( zoals in de toeslagen affaire) dat je voor de bevolking klaarstaat en niet zo wil ik het en anders bekijk je het maar. Dit is wat ik wil . Dit kan niet Omzigt!! Je ziet, dat hij in zijn partij niet lekker in zijn vel zit

Jos
Jos
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Een links kabinet: maar u zult gelukkig zijn!
Een andere gemoedstoestand word ook verboden.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Volgens mij wordt de Nederlandse burger steeds ongelukkiger.
Het gaat echt heel lastig worden om dat te verbieden.

Insider?
Insider?
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

analyse ontbeert het eindverslag van Plasterk; ook de ‘informele’ communicatie vanuit de formatieploeg(naar oa Wouter(=fouter) de Winter ,nog tijdens de bijeenkomst op min V en J doet vertrouwen geen goed. Stapeling van X- communicaties ook niet! Wellicht ook foutje in de communicatie bij Omtzigt gistermiddag mbt zn brief aan de leden. Maar om dan ‘veel’ te framen mbt een beeld over/van OMTZIGT GETUIGD VAN VOORIGENOMENHEID, en geen feitelijke juiste analyse

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Insider?

Inderdaad, al die pratende hoofden weten uiteindelijk net zo veel als u en ik.
Die ‘lekken’ zijn ook slechts ingestoken spin om de tegenstander verdacht te maken. Of de informateur. Waar zagen we dat eerder?
Laten we dus het eindverslag van Plasterk en het debat daarover afwachten.
Dan kan de 2e kamer een nieuwe opdracht geven.

Else Verwoerd
Else Verwoerd
2 maanden geleden
Artikelwaardering :
     

Omtzigt heeft groot gelijk. In een informatieronde is financiële informatie cruciaal. Als de informateur zo nalatig is om pas TIEN WEKEN na zijn in functie treden (28 november) die informatie te delen met de betrokken partijen, die daar nota bene al bij herhaling om hebben gevraagd, dan legt dat een dikke bom onder het vertrouwen.

Plasterk had DIRECT werk moeten maken om ervoor te zorgen dat deze info als de sodemieter op tafel kwam. Dat nu blijkt dat hij deze informatie veel te laat verkreeg, daar misschien niet eens achteraan heeft gezeten, en deze informatie niet onmiddellijk deelde *terwijl hij met de vier betrokken partijen* de financiële vooruitzichten besprak, toont Plasterk als een onbetrouwbare informateur.

Omtzigt heeft groot gelijk dat hij zich uit deze ronde terugtrekt. Ergens moet je een duidelijke streep trekken.

Wat is het overigens heerlijk om in dit forum te merken hoezeer rechts piept en kreunt nu Omtzigt niet in hun gelid blijkt te lopen. Smullen!

audio1958
audio1958
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Else Verwoerd

Volgens mij zit u op het verkeerde forum en moet u bij Joop zijn. Daar hebben ze ook de tijd van hun leven.

Anton van Haasteren
Anton van Haasteren
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Else Verwoerd

Zoals het er nu voor staat ziet het er niet naar uit dat er een kabinet komt met de PVV.
Dat is niet democratisch omdat de meerderheid van de kiezers een rechts kabinet willen. Bovendien denk ik niet dat een kabinet zonder PVV, nota bene de grootste partij, de problemen aan zal kunnen.
Bovendien vraag ik mij af hoe de leden van zijn eigen partij zich voelen in deze situatie.

H.J.
H.J.
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Anton van Haasteren

Omtzigt NSC is gewoon CDA, 80% van zijn kamerzetels wordt bezet door ex CDA personen.
Dit hou ik altijd maar in mijn gedachte 2014.
Het eerste kabinet Rutte 1 viel, door een miscommunicatie en onenigheid binnen de CDA-top.
Daardoor kon partijleider Maxime Verhagen in het mislukte Catshuisoverleg uiteindelijk niet leveren, wat hij al aan PVV-leider Wilders had beloofd.
Bovenstaande komt oa uit de correspondentie van Ben Knapen en Gert Leers en Uri Rosenthal.

Andre
Andre
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Else Verwoerd

1) als Plasterk traag is geweest, dan is dat hooguit een breuk in het vertrouwen tussen Omtzigt en Plasterk, maar niet voor het vertrouwen tussen Omtzigt en de formatiepartners.
2) een gat van 17 mrd is echt niet sensationeel. Zoals uitvoerig belicht in de media, doen ministeries vaak te hoge opgaves, die later worden bijgesteld en dat is boekhoudkundig correct. Bovendien is het gangbare praktijk dat in het lopend jaar geschoven wordt met dit soort bedragen om het geheel op orde te houden.
3) uit de argumenten volgt niet ‘dat Omtzigt ergens een duidelijke streep’ moet trekken. Elke begroting kent financiële tegenvallers en meevallers. Als Omtzigt daar niet tegen kan, dan is HIJ degene die onbetrouwbaar is. De conclusie kan dan ook niet zijn dat hij gelijk heeft.

Bernardo A.
Bernardo A.
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Else Verwoerd

Er vanuit gaande dat u daadwerkelijk Else Verwoerd heet en niet een trol -bijvoorbeeld NSC “politicus”- bent die onder die naam opereert, zou ik u graag een dom wicht willen noemen.

Omtzigt heeft zijn kiezers voorgehouden dat hij integer is en dat hij dingen zou veranderen. Hij zou het anders doen, hij zou naar het volk luisteren. Een paar maanden na de verkiezingen blijkt hij noch het een, noch het ander waar te maken. Vanaf dag 1 na de verkiezingen heeft de man geprobeerd de rechtse formatie te saboteren. Hij heeft daarmee domweg grootschalig kiezersbedrog gepleegd. Rutte zou er jaloers op zijn.

Om de zaak compleet te maken is de man naar huis gegaan om…… uit te rusten!!!
https://www.hartvannederland.nl/nieuws/politiek/pieter-omtzigt-vlucht-uit-den-haag-hij-heeft-rust-nodig.

Uitrusten in de formatietijd……. Daarmee is deze volslagen hansworst af. Deze man is werkelijk totaal ongeschikt voor een politieke bestuursfunctie. Hij zal de hersens wel hebben, maar niet de spirit om dit werk te kunnen doen. Hij zet zijn kiezers gigantisch voor löl. Gezien de impact van dit bedrog lijken me nieuwe verkiezingen de meest realistische oplossingen, maar als Timmerfrans de weg moet effenen naar echt beleid is het mij ook goed.

En om heel eerlijk te zijn; Zijn afhaken luchtte mij op. Beter nu, dan met 2 a 3 jaar kwakkelen een complete rechtse coalitie te beschadigen. En dat is wel, waar hij mee bezig was

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

U bent wel erg hard, maar u heeft wel gelijk vrees ik. NSC is een afdeling van WEF gebleken, en misschien zelfs wel door de Schwabadepten in NL ingestoken. De affaire heeft ook wel wat van manipulator R. die er garen bij spint de formatie zo lang mogelijk te rekken.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Bernardo A.

mee eens.

Jimbo
Jimbo
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Else Verwoerd

We zullen spoedig zien (bij het verschijnen van de nieuwste peilingen) in hoeverre de NSC-kiezers vinden dat Pieter groot gelijk had om weg te lopen. Mijn voorspelling: halvering van het aantal zetels voor NSC!

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Else Verwoerd

Huh? Rechts piept en kreunt? Niet in mijn ogen, maar misschien draag ik een andere bril dan u.
Ter zake: aan het begin van de ronde doet de informateur een verzoek aan alle departementen om een ge-updated financieel overzicht. Volgens de informateur heeft hij de laatste overzichten op 31 januari gekregen, en het pakket daarna aan de betrokkenen gegeven. Dus uw 10 weken zg achterhouden is niet alleen kort door de bocht, maar klopt gewoon niet. En dus klopt uw conclusie ook niet.
De opdracht voor de 1e ronde was bovendien te sonderen of de 4 betrokken partijen vertrouwen hadden om met elkaar verder te gaan. Waarna in de 2e ronde ook de financiële zaken zouden worden besproken.
Zo kan ik ook wel gaan lopen beweren dat linkse ambtenaren gewoon de financiële lijken in de kast zo lang mogelijk wilden achterhouden.
U heeft gelijk dat Omtzigt niet in het gelid hoeft te lopen, bij niemand. En het staat hem uiteraard ook vrij om niet mee te willen doen. Persoonlijk veroordeel ik hem daarop niet.
Wel getuigt in mijn ogen de manier waarop hij vertrok van blinde paniek. Dus is het inderdaad maar beter dat hij, in ieder geval voorlopig, tot deze allerlaatste gang van zaken is opgehelderd, niet mee doet.
Blijf vooral smullen. Doe ik ook.

Marien
Marien
2 maanden geleden
Antwoord op reactie van  Else Verwoerd

klopt niet. Plasterk had die informatie pas einde van van januari daaromtrent en moest toen nog uitzoeken wat en hoe hij dat kon delen met de formerende partijen. Daar zaten regels aan.

Laatste aanpassing 2 maanden geleden door Marien
124
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x