Wie van plan was om vanavond wat restjes rijst van gisteren op te warmen, kan dat misschien beter niet doen. Volgens Anne Lugterink, deskundige bij het Voedingscentrum kan het opwarmen van je rijst voor nare klachten zorgen, als je het niet op de juiste manier doet. Op TikTok gaan momenteel veel filmpjes rond over het "reheated rice syndrome". Volgens de filmpjes zou je heel ziek kunnen worden en zelfs dood kunnen gaan door het eten van rijst die na het bereiden nog een keer is opgewarmd. Volgens Lugterink is dit allemaal een beetje overdreven, al is het wel belangrijk om op te passen, omdat het voor vervelende klachten kan zorgen. Voedselvergiftiging veroorzakenVolgens de deskundige van het Voedingscentrum gaat het om de bacterie bacillus cereus. "Dat is een bekende bacterie die voedselvergiftiging kan veroorzaken. Deze kan voorkomen in rijst, maar ook in bijvoorbeeld pastagerechten, eiwitrijk voedsel, sausjes en pudding", vertelt Lugterink aan Hart van Nederland. "Het gaat daarbij vaak om producten die te lang, niet koud genoeg bewaard zijn."Veel bacteriën De bacterie kan sporen vormen die goed kunnen overleven en ook hittebestendig zijn. Deze sporen gaan in een soort "slaapstand". Als het gerecht vervolgens opnieuw opgewarmd wordt, kunnen deze zich ontwikkelen in nieuwe bacteriën. "Op het moment dat je je eten niet koud genoeg bewaard en niet snel genoeg koud zet, kan dat leiden tot meer bacteriegroei", aldus de deskundige. Daarom is het belangrijk om rijst, maar ook andere restjes, snel genoeg weer koud te zetten. In ieder geval binnen 2 uur weer in de koelkast en het liefst al eerder. "Bij een grote hoeveelheid kan het best lang duren voor deze afgekoeld is, maar zet het dan in een schaaltje in een bak met koud water. Dan hoef je geen warme maaltijd in je koelkast te zetten", aldus Lugterink. Door en door verhittenRestjes blijven dan nog ongeveer 2 à 3 dagen houdbaar en als je het langer wil bewaren kun je de maaltijdrestjes invriezen. "Dan kun je het gewoon weer opwarmen. Bij het invriezen rem je namelijk de bacteriegroei. Op het moment dat je het weer wil opwarmen is het wel belangrijk dat je het eten door en door verhit." Roer het eten bijvoorbeeld even tussendoor tijdens het opwarmen in de magnetron. Zo zorg je er volgens Lugterink in ieder geval voor dat je de maaltijd goed verhit.