Translate

woensdag 7 februari 2024

Een dringend beroep op Japan om 13 orka's ( killer whales ) te redden: ze zitten vast in drijvend ijs en happen naar lucht ( video)


 Dierenwelzijnsorganisaties doen een dringend beroep op de Japanse regering om een groep van minstens dertien orka's te redden. De dieren zitten gevangen in drijvend ijs voor de kust van Hokkaido, in het noorden van Japan.



De Japanse omroep NHK deelde dinsdag dronebeelden waarop zo'n dertien orka's, waaronder meerdere kalveren, te zien zijn die worstelen om hun neus boven water te houden. De dieren zitten vast in de zeestraat tussen Hokkaido en Kunashir Island, in de buurt van de stad Rausu.

Rausu ligt op het schiereiland Shiretoko, een site die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Lokale vissers zagen de dieren dinsdagochtend voor het eerst. Ze waarschuwden onmiddellijk de autoriteiten.

De orka's kunnen worden gered door schepen die in staat zijn om een doorgang door het ijs te creëren, waardoor de dieren naar open water worden geleid. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie Dolphin Project heeft Rusland Japan aangeboden om een ijsbreker naar het gebied te sturen om de orka's te redden, maar Japan heeft niet gereageerd.

Aangezien de walvissen zich in de territoriale wateren van Japan bevinden, kan de Russische regering alleen op verzoek ingrijpen, zei Dolphin Project, en smeekte het publiek om "ons te helpen de autoriteiten in Japan te vragen Rusland ijsbrekers te laten sturen om deze orka's te helpen."

Kunnen orka's onder water ademen?

Orka's kunnen, net als alle zeezoogdieren, niet onder water ademen. Het zijn luchtademende dieren die naar de oppervlakte moeten komen om te ademen.

Orka's ademen door een blaasgat bovenop hun hoofd. Ze kunnen tijdens het duiken lang hun adem inhouden - gemiddeld tussen de 5 en 15 minuten.

Steun de dierenlezer - Dagelijks dierennieuws

De Animal Reader is uw go-to-bron voor dagelijkse updates over dierennieuwsWe doen er alles aan om onze inhoud voor iedereen vrij toegankelijk te houden.

Als je het leuk vindt wat we doen en ons kunt steunen, zou dat ons helpen ons onafhankelijke dierennieuwsplatform te laten groeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten