Boerenprotest aan de Belgisch-Nederlandse grens (archieffoto).

Blokkades, vuurwerk en brandend afval: Nederlandse politiebonden noemen boerenprotest "complete waanzin"

De politievakbonden in Nederland noemen de boerenacties van de afgelopen dagen "complete waanzin". Het protest leidde gisteravond in het oosten van Nederland tot onveilige situaties, waarbij mogelijk asbest in brand werd gestoken. Voor minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz is "de maat vol".

"Zorg in de lokale driehoek (het overleg van politie, openbaar ministerie en lokale overheid in Nederland, nvdr.) voor eenduidig optreden bij misdrijven en overtredingen, zorg voor voldoende capaciteit bij zowel politie als Openbaar Ministerie om te kunnen optreden", stellen de vier politiebonden in een verklaring.

De vier landelijke bonden - de Nederlandse Politiebond, de ACP, ANVP en Equipe -  zeggen dat demonstreren een "goed recht" is, maar "het in gevaar brengen van burgers en politiemensen is niet goed te praten". "Politiemensen horen veilig hun werk te kunnen doen, dit gaat alle grenzen te buiten."

De bonden vragen minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz om "rugdekking". De minister heeft volgens de bonden "de taak om politieke onrust weg te nemen". "Want enkel de politiek kan deze polarisatie en de onrust in de samenleving tegengaan."

Vuurwerk en asbest

De boerenprotesten leidden maandagavond in het oosten van Nederland tot onveilige situaties. De politie trad daarom op meerdere plekken op na acties op en langs snelwegen.

"Demonstreren is toegestaan binnen de grenzen van de wet, maar daar is hier geen sprake van. Er is brand gesticht, vuurwerk afgestoken en er rijden landbouwvoertuigen op de snelweg", zei de politie maandagavond, die er daarbij op wees dat afval dumpen en in brand steken een gevaar voor de gezondheid en voor het milieu betekent. Zo zou er op sommige plaatsen mogelijk asbest in brand gestoken zijn.

Verdachten opgepakt

Minister Yesilgöz roept vandaag de top van de politie en het Openbaar Ministerie bijeen voor spoedoverleg over de uit de hand gelopen boerenacties, maar ook over protest van klimaatactivisten de voorbije dagen.

De minister zag daar "voorbeelden van misdrijven" en wil onder meer weten hoe daartegen wordt opgetreden. "Ik sta hier met woede en frustratie", zei ze tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. "De maat is wat mij betreft helemaal vol."

De Nederlandse politie heeft intussen de eerste twee verdachten aangehouden die mogelijk betrokken waren bij de boerenacties van gisteravond en vanmorgen. Het Openbaar Ministerie noemt de vernielingen die zijn aangericht en de blokkades op de weg "onaanvaardbaar". "Het in brand steken van hooibalen en mogelijk asbest op snelwegen is een ernstig strafbaar feit."

Meest gelezen