RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Politie Oost-Nederland: onveilige situaties door boerenacties, politie treedt op meerdere plekken op

Boeren blokkeren snelwegen en steken vuurwerk af

00:27

Boerenprotesten zorgden gisteravond in het oosten van het land voor onveilige situaties. De politie trad op meerdere plekken op na acties en langs snelwegen.

"Demonstreren is toegestaan binnen de grenzen van de wet, maar daar is hier geen sprake van. Er is brand gesticht, vuurwerk afgestoken en er rijden landbouwvoertuigen op de snelweg", zei de politie.

Asbestbrand A50

Bij een boerenprotest op de A50 werd de weg maandagavond al afgesloten omdat er brand was gesticht. Het blijkt nu om een asbestbrand te gaan, waardoor de A50 ter hoogte van Beekbergen de rest van de nacht dichtblijft.  

Vannacht hebben specialisten de asbest geruimd, en de A50 is inmiddels weer open op dinsdagochtend. 

De oprit van de snelweg A1 bij Oldenzaal is dinsdagochtend nog wel in beide richtingen afgesloten, meldt Rijkswaterstaat. Hier is afval achtergelaten, en in de berm woedt een brand.

Boeren
Lees ook:
Boeren met tractors over Afsluitdijk richting Friesland

De politie zegt dat aan boeren die van plan waren actie te gaan voeren van tevoren duidelijk werd aangeven wat de grenzen waren. Toch zijn er strafbare feiten gepleegd, aldus de politie. "Onze inzet bestaat uit het verstoren van en (achteraf) handhaven op strafbare activiteiten. De politie neemt deze feiten serieus op. Het dumpen en in brand steken van afval is een gevaar voor de gezondheid en voor het milieu. Er ontstaan ook gevaarlijke situaties op de weg."

A7 afgesloten

Volgens regionale media werd er onder meer actiegevoerd op de A50 bij Apeldoorn, de A32 bij Steenwijk en de A1 bij Markelo. Bij de A50 werd ook vuurwerk afgestoken boven de snelweg. Daarnaast werd ook bij de A27, vlak bij Nieuwegein en op de A28, bij Staphorst actiegevoerd. RTV Drenthe meldde dat ook op de A28, tussen Meppel en Staphorst, puin werd gedumpt en in brand werd gestoken. 

Ook op de A7 bij Purmerend stonden boeren. Volgens een politiewoordvoerder ging het daar om ongeveer ongeveer 25 trekkers. Verkeer kon via een tankstation nog wel langs de opstopping. De politie is met de boeren in gesprek gegaan en daarnaast is er ook overlegd met de gemeente en het Openbaar Ministerie om te kijken hoe de situatie aangepakt moest worden.

Bekijk ook: Boerenprotesten in Nederlandse steden

00:48
In navolging van de protesten in Frankrijk en België zijn ook boeren in Nederland de straat op gegaan om actie te voeren.

Eerder gisteren was de A2 tussen de Limburgse plaats Oost-Maarland en de grens met België tijdelijk afgesloten voor verkeer doordat boeren de grensovergang hadden geblokkeerd met trekkers. De actievoerders, afkomstig uit Wallonië, Vlaanderen en Limburg, spraken van een spontaan initiatief.

Regels voor boeren

De boeren protesteerden de afgelopen dagen op meerdere plekken tegen de in hun ogen 'stapeling van regels' waarmee ze te maken hebben. Zo zeggen ze hun mest amper meer kwijt te kunnen.

De protesten op snelwegen begonnen donderdagavond rond middernacht, toen onder meer de A67 bij Eersel werd geblokkeerd door Belgische en Nederlandse boeren.