Vooral de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan rond de Evenaar zijn momenteel veel warmer dan normaal. Rond Antarctica is het zeewater iets koeler dan normaal.
Volledig scherm
Vooral de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan rond de Evenaar zijn momenteel veel warmer dan normaal. Rond Antarctica is het zeewater iets koeler dan normaal. © Climate Change Institute - University of Maine

Wetenschappers bezorgd over recordtemperatuur in oceanen: “Dit kan voor meer extreem weer zorgen”

Wetenschappers kijken verbouwereerd naar de grafieken die de wereldwijde gemiddelde temperatuur weergeven van het zeewater aan het oppervlak. Dat komt omdat onze oceanen een nieuwe recordtemperatuur hebben bereikt van 21,1 °C. Daarmee is het vorige record van 21,09 °C, dat nog maar enkele maanden geleden in augustus 2023 werd gevestigd, gebroken. Maar wat is de oorzaak van deze ongeziene temperaturen? En wat zijn de gevolgen?

5 reacties

  • Nicole Vogelaere

    3 maanden geleden
    Regenwouden terug beginnen herstellen. Dat zijn de echte klimaatregelaars. Nu beginnen, over 30 jaar pas resultaat. Dus gisteren al. Ban palmolie en soja
  • kris deka

    3 maanden geleden
    Ik denk niet dat het nog gaat beteren, we moeten rekening houden met extremer en gevaarlijker weer.
  • Walter Van Criekinge

    3 maanden geleden
    Het is niet alleen de mens die het klimaat veranderd. De aardas wiebel, dat is een cyclus van zo'n 28 000 jaar die ook de jaargetijden doet verschuiven. Dus ja, er komen woelige tijden aan, maar ik vrees dat we weinig kunnen doen dan de CO₂-uitstoot te verlagen.
  • Peter Smeets

    3 maanden geleden
    Het klimaat is nu eenmaal veranderlijk. Het is ooit warmer geweest en ooit kouder. En daar gaan wij niks aan kunnen veranderen.
  • Marco brilmans

    3 maanden geleden
    De ontkenners die klimaatverandering als huichelarij of 'natuurlijke cyclus' afdoen, ik hoop dat jullie ooit tot inkeer komen... We gaan benarde tijden tegemoet op vlak van weer en klimaat. Want ondanks de vele inspanningen, is de mentaliteit nog niet (genoeg) veranderd bij menig politieker en mens. Nee ik ben niet Groen of pleit niet voor drastische omschakeling maar hoop dat we ooit inzien dat we steeds erger weer gaan krijgen en dat we elks onze bijdrage kunnen doen, hoe klein ook.