Direct naar artikelinhoud
AnalyseVerenigde Staten

Is Donald Trump bang voor Taylor Swift? Hij heeft er alle reden toe

American-footballspeler Travis Kelce van de Kansas City Chiefs viert een overwinning van zijn team met zijn vriendin Taylor Swift, eind januari.Beeld Getty Images

Het complotdenkende deel van conservatief Amerika is in de greep van Taylor Swift. Volgens een wijd verspreide theorie is de zangeres het geheime wapen van Joe Biden. Feit is dat haar invloed niet kan worden onderschat.

Taylor Swift wás natuurlijk al overal. Maar nu spookt de meest gestreamde artiest ter wereld ook nog rond in het hoofd van Donald Trump. Nee, de ex-president en presidentskandidaat is niet betrapt op het neuriën van een van Swifts monsterhits – It’s me, hi, I’m the problem, it’s me. Wel zijn Swift en haar mogelijke politieke medestanders het onderwerp van de nieuwste complottheorie die in radicaal Republikeinse kringen wordt rondgepompt.

Een zo coherent mogelijke versie van de samenzwering gaat als volgt: Taylor Swift (34) zou een agent van de Democraten zijn die de verkiezingsoverwinning van Joe Biden moet veiligstellen door middel van psychologische oorlogvoering. Om dat doel te bereiken, hebben ‘hogere machten’ haar relatie met de American-footballspeler Travis Kelce (34) gearrangeerd, en gefixt dat zijn club, de Kansas City Chiefs, dit jaar aantreedt in de Super Bowl.

Het belangrijkste Amerikaanse sportevenement vindt plaats op 12 februari. Op die dag zullen alle sportfans en Swifties – dus bij benadering de gehele Amerikaanse bevolking – aan een beeldscherm gekluisterd zitten. De complottheoretici gaan ervan uit dat de overwinning van de Chiefs van tevoren is geregeld. Daarna zullen Swift en Kelce gezamenlijk hun endorsement, hun aanbeveling, uitspreken voor Biden.

Swiftwatchers

Vergezocht? Niet in een land waar een ex-president ondanks 91 aanklachten en een poging de democratie omver te werpen een serieuze kans maakt om herkozen te worden.

Zoals elke complottheorie bevat ook deze sporen van de werkelijkheid. Taylor Swift sprak in 2020 haar steun uit voor Biden, en Swiftwatchers achten de kans aanzienlijk dat ze dat opnieuw zal doen. In Democratische kringen en progressieve media wordt daarover al een poosje hardop gedagdroomd. Hoeveel jonge niet-stemmers zou Biden kunnen verleiden als hij zijn opwachting zou maken tijdens een van de concerten van Swifts Eras-tour, met een vriendschapsbandje om zijn pols?

De campagne van de minst populaire zittende president in de recente geschiedenis kan immers wel een duw in de rug gebruiken. Van de volwassen Amerikanen is 53 procent fan van Taylor Swift, blijkt uit een vorig jaar uitgevoerd onderzoek door bureau Morning Consult. Het gaat om ongeveer evenveel mannen als vrouwen, van babyboomers tot Gen Z, en bijna net zoveel Republikeinen als Democraten. Kortom, precies de maatschappelijke mainstream die in deze diep gepolariseerde tijd soms niet meer lijkt te bestaan.

Invloed van Swift

Stellen dat Taylor Swift de sleutel naar een verkiezingsoverwinning in handen heeft is wat overdreven, maar ze kan wel degelijk invloed uitoefenen. Volgens een peiling in opdracht van het tijdschrift Newsweek zou 18 procent van de kiesgerechtigde Amerikanen blind stemmen op een door haar gesteunde kandidaat.

Hardcore Trump-aanhangers wantrouwen Swift sinds haar Biden-endorsement in 2020. Maar de vonk die de huidige golf Swifthaat in MAGA-kringen – Make America Great Again – deed ontbranden, was de bekendmaking van haar relatie met footballspeler Kelce vorige zomer. Het overwegend conservatieve publiek van de National Football League (NFL), klaagt sindsdien dat de televisiecamera’s te vaak zijn gericht op de popster in de skybox.

Voor de buitenwacht passen ‘Taylor en Travis’, de bonkige sportman en de frêle zangeres, naadloos in een traditioneel, heteronormatief plaatje. Maar daar blijken de frontsoldaten van de Amerikaanse cultuuroorlog anders over te denken: Swift is binnen het powerkoppel de beroemdste en vooral de rijkste. En voorstander van het recht op abortus. Kortom, met MAGA-ogen bekeken een feminist.

Registratie kiezers

Zo kreeg het complot langzaam vorm, gevoed door elk Swiftnieuwtje dat de afgelopen maanden voorbijkwam, zoals de oproep aan haar 280 miljoen Instagram-volgers om zich te registreren als kiezer. Zeer verdacht. Vooral omdat de oproep binnen een paar uur leidde tot 23.000 nieuwe registraties.

Lees ook

ABC van de Amerikaanse verkiezingen: zo bent u de komende maanden helemaal mee

En Swifts verkiezing tot persoon van het jaar 2023 door Time Magazine, als eerste popster ooit, kon natuurlijk ook geen toeval zijn. Net als het feit dat Travis Kelce vorig jaar figureerde in een reclame van farmaceut Pfizer – ‘big pharma’, vaste prik op de complotdenkersbingokaart.

Nadat de extreemrechtse activist Laura Loomer eind vorig jaar had verklaard dat “2024 het jaar zou worden van MAGA vs. Swifties”, werd de tv-zender Fox News de afgelopen weken een vliegwiel toen het de theorie bekendmaakte over Swift als marionet van Biden.

Kunstmatig koppel

Het was Jesse Watters van Fox News die Swift half januari “een instrument van het Pentagon” noemde. Voormalig presidentskandidaat en Trump-papegaai Vivek Ramaswamy viel hem bij door te speculeren over de manipulatie van de Super Bowl en een “kunstmatig koppel”. Afgelopen week richtte Fox-presentator Jeanine Pirro zich rechtstreeks tot Swift met een dreigement: “Bemoei je niet met de politiek. We willen je hier niet zien!”

Is Trumps coterie bang voor Swift? Daar hebben ze alle reden toe, zegt Brian Donovan tegen het nieuwsplatform Politico. De hoogleraar die aan de universiteit van Kansas een vak geeft met de titel ‘de sociologie van Taylor Swift’, denkt dat het Trump wel degelijk kiezers kan kosten als hij Swift tot zijn persoonlijke vijand verklaart. Want de Swifties zijn met velen, en ze zijn uitzonderlijk trouw aan hun idool. Of, zoals komiek Jimmy Kimmel grapte: “Als Taylor Swift haar fans had opgedragen het Capitool te bestormen, was dat zeker gelukt.”

En Trump zelf? Bang dat Swift Biden aan een overwinning helpt is hij niet, zeggen bronnen uit zijn persoonlijke omgeving tegen het muziektijdschrift Rolling Stone. Wel krenken haar roem en geliefdheid zijn ego. Trump zou de afgelopen weken herhaaldelijk hebben gezegd zeker te weten dat hij “populairder is dan Taylor Swift”.