Eerste carnavalsweekend van start: 'Bunnik staat zeker in de top drie optochten'

© RTV Utrecht
Bunnik - Onder de rivieren barst carnaval volgende week pas los, maar in Bunnik beginnen ze nu alvast. Het dorp heeft met 38 wagens één van de grootste optochten van de provincie, denken ze zelf. Dit jaar leidt prins Lars (25) alles in goede banen. "Als prins hoop je zo veel mogelijk mensen bij elkaar te krijgen om een gezellig feest te maken."
Wat hij dan precies doet blijkt lastig uit te leggen. "Ik zorg gewoon dat het een mooi feestje wordt", zegt de jongste prins ooit van carnavalsvereniging De Leutkikkers. Het echte werk is voor zijn vader, adjudant Arnoldus. Hij zorgt dat alles op rolletjes loopt. Maar tijdens de optocht vandaag valt het mee qua werk. "Ik moet zorgen dat de Raad van Elf de goede kledij aan heeft. En als wij een uittreden hebben (een optocht in een andere stad), dan benader ik de mensen die meegaan en dan licht ik de andere verenigingen in."
Bunnik viert nu al carnaval met jongste prins ooit: 'Ik zorg gewoon dat het een mooi feestje wordt'
Deze dagen moet adjudant Arnoldus zijn zoon 'hoogheid' noemen, want Prins Lars is nu de baas. Het duo staat bovenop de kar van deRaad van Elf, een groep leden van de vereniging. Met een microfoon in de hand spreken zij iedereen die naar de optocht staat te kijken toe. Adjudant Arnoldus is zo trots al een pauw. "Ik vind het echt geweldig. hartstikke fantastisch. Dat ik naast hem mag staan als vader terwijl hij de prins is, echt geweldig. Een mijlpaal voor Kikkerloo zijnde, dat hij de jongste prins is."
© RTV Utrecht
Ook in Werkhoven is er dit weekend een optocht. Maar in de meeste plaatsen kunnen carnavalsvierders volgende week pas hun hart op halen. Dan zijn er onder andere optochten in Cothen, IJsselstein, Harmelen, Wijk bij Duurstede, Soest, Driebergen, Leusden. Vandaag is het dus warmdraaien voor de meeste wagens en loopgroepen.
De Kakelkippen deden dat al, zij wonnen gisteren de eerste prijs in Werkhoven. Hun outfit heet 'de deftige dames' en daarmee trekken ze flink de aandacht. Met een hoog kapsel en een jurk waar drie hoepels in zitten, swingt iedereen mee als het viertal begint te draaien.
© RTV Utrecht
Langs de kant zijn mensen tevreden over de optocht. Een jongen uit Wijk bij Duurstede zegt dat Bunnik zeker tot één van de top drie optochten behoort. "Natuurlijk Wijk bij Duurstede op één, maar deze behoort zeker tot de top drie van de regio." Zijn favoriete wagen komt er net aanrijden. "Want daar zitten mijn neefje en nichtje in!"
Dit keer heeft de wagen een circusthema, maar dat is elk jaar weer anders. "De kar hebben ze helemaal zelf gebouwd. Elk jaar hebben ze weer een ander thema."
De optocht in Bunnik, met de kenmerkende kikker voorop.
De optocht in Bunnik, met de kenmerkende kikker voorop. © RTV Utrecht
Ook Prins Lars kijkt tevreden vanaf zijn wagen naar beneden. Uiteraard rijdt de wagen van de Raad van Elf voorop in de optocht. Als zij het centrum binnenrijden staan er heel wat mensen langs de kant. "Zeker 500, misschien wel 1000", zegt Lars. Jaren geleden waren er minder toeschouwers in Bunnik en daarom hebben ze besloten om de optocht een week eerder te doen dan de meeste carnavalsoptochten. "Sindsdien zijn we steeds groter aan het worden."
Bij het Wapen van Bunnik staat de jury de wagens te bekijken en beoordelen. De optocht duurt een uurtje en daarna is er uiteraard nog een afterparty. Prins Lars heeft geen bijzondere wensen voor vandaag. "Ik hoop dat het een mooie optocht mag worden en daarna een mooi feest."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.