LOKAAL

Dagbesteding èn Legowalhalla: nieuwe winkel in Sliedrecht met bijzonder verhaal

Bas Ligthart (links) en Joël Schild
Bas Ligthart (links) en Joël Schild © RTV Dordrecht
Het is een waar Legoparadijs: De Hoop Bricks in Sliedrecht. Het staat vol met vliegtuigen, kastelen, brandweerkazernes en andere bouwwerken van Lego. Daarnaast zijn er tienduizenden losse blokjes te vinden. De winkel – die afgelopen donderdag is geopend – wordt gerund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
De Hoop Bricks is een initiatief van Werkvisie De Hoop, een organisatie die in de Drechtsteden voor dagbesteding zorgt. Er zijn onder meer een bakkerij, een restaurant en een kringloopwinkel. Joël Schild vertelt aan RTV Dordrecht dat hij bij de kringloopwinkel werkte, toen hij hoorde van de nieuwe Legowinkel: "Ik moet daar gewoon terechtkomen, maakt uit wat er gebeurt, ik moet daar komen."
En nu is hij twee dagen per week te vinden in de winkel aan de Kerkbuurt in Sliedrecht. Hij sorteert legoblokjes, bouwt, sjouwt en verkoopt. "Ik denk dat ik drieduizend blokjes per dag in mijn handen heb en de gebruiksaanwijzing kan ik ook wel dromen", lacht Joël.
Bij De Hoop Bricks zijn honderden Legopoppetjes te vinden
Bij De Hoop Bricks zijn honderden Legopoppetjes te vinden © RTV Dordrecht
Bas Ligthart van leerwerkbedrijf Werkvisie De Hoop is de initiatiefnemer van deze nieuwe werkplek voor mensen met een beperking: "Met de cliënten, we noemen ze deelnemers, gaan we setjes bouwen, sorteren, uitzoeken en verkopen." De sets die worden verkocht, moeten zo compleet mogelijk zijn. Daarom zijn er in de winkel ook reservebakken te vinden, met bijvoorbeeld honderden blauwe steentjes. "Heel vaak zijn er details kapot of is iets niet meer in de juiste staat, maar wij proberen ze zo mooi mogelijk te krijgen", Ligthart uit.

Nostalgie

Hij koopt de Lego veelal tweedehands of hij krijgt het: "Soms rij ik wel eens Duitsland, overal en nergens waar ik het op de kop kan tikken, haal ik het vandaan." Ook Ligtharts hart gaat sneller kloppen van sommige Legobouwwerken. Hij pakt een brandweerkazerne van Lego uit de jaren ’80: "Hier gaat mijn hart van open, voor anderen is dit een gewone brandweerkazerne, maar ik kreeg deze set toen ik vijf jaar oud was."
Ligthart wijst naar een politiebureau uit dezelfde tijd: "Voor mij is dit nostalgie, want mijn broer had deze set vroeger thuis." En toch moet hij er weer afscheid van nemen, want de sets staan te koop in de winkel. "Of het pijn doet als deze set wordt verkocht? Dan ga ik wel weer op zoek naar dezelfde brandweerkazerne," zegt hij nuchter.

'Meer voor volwassenen dan voor kinderen'

De initiatiefnemer van De Hoop Bricks in Sliedrecht ziet dat Lego niet alleen bij kinderen populair is. "Lego is tegenwoordig meer een volwassen product geworden dan een kinderproduct", concludeert Ligthart, ook vanwege het prijskaartje dat soms aan de sets hangt.
Dit is een verhaal in samenwerking met onze mediapartner RTV Dordrecht

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl