RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Ongeveer 1000 aanhoudingen na klimaatactie A12

Beeld © ANP

Klimaatactivisten hebben vanmiddag op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag geprotesteerd. Door de actie kon het verkeer niet via de Utrechtsebaan de stad in of uit. Inmiddels wordt het verkeer weer opgestart. Ongeveer 1000 protestanten werd gearresteerd.

De vele honderden activisten van Extinction Rebellion (XR) demonstreerden tegen overheidssteun voor de fossiele industrie. Door hun actie kan er geen verkeer de stad in en uit op die plek.

Demonstranten weggehaald

Rond 13.45 uur, drie kwartier nadat de demonstranten de rijbaan op waren gegaan, greep de politie in. Eén voor één worden demonstranten weggehaald. Sommigen liepen vrijwillig mee, anderen worden op een soort rijdende brancard gezet en zo naar een arrestantenbus vervoerd.

Van mensen in een steundemonstratie naast de A12 klonk geklap en gejuich toen mensen werden weggedragen. "Jetten, schande, bloed aan je handen", klonk het onder meer.

De klimaatdemonstranten willen dat demissionair klimaatminister Rob Jetten haast maakt met de afbouw van subsidies aan de fossiele industrie. De bewindsman zelf zegt dat het protest te vroeg komt. Hij wil volgende week voorstellen naar buiten brengen om fossiele subsidies en andere belastingvoordelen af te bouwen.

Rond 14.15 uur waren al vier bussen met aangehouden activisten weggereden van het terrein.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS