Het COA is er nog niet in geslaagd de groep op een andere locatie onder te brengen. (Foto: Voorschotense Krant)

COA vraagt gemeente Voorschoten geduld

Een onaangename verrassing voor de gemeente Voorschoten. Op 1 februari werd een mail ontvangen van het COA dat de 38 asielzoekers die vorig jaar voor maar twee weken in de Gouden Leeuw werden opgevangen, er nog steeds zijn. In een persbericht laat de gemeente weten zich te beraden.

Naast de langlopende opvang van statushouders en nareizigers in het Van der Valk hotel, sprak de gemeente afgelopen november met het COA af dat een groep vrouwen en kinderen van 21 november tot maximaal 5 december in het hotel zouden blijven. Het ging om een tijdelijke crisisopvang. Daarna zouden deze asielzoekers doorreizen naar een vaste opvanglocatie van het COA. Anders dan afgesproken is het COA er tot op heden niet in geslaagd om de groep op een andere locatie onder te brengen.

“De reden ligt in het ontbreken van voldoende opvangplekken en de grote druk in Ter Apel en Budel”, legt COA-manager Ron van Ooijen uit. “Ook in de komende weken zijn er nog geen mogelijkheden om deze asielzoekers elders te huisvesten. We doen ons uiterste best om uiterlijk in de meivakantie een andere opvang te hebben gerealiseerd. Met excuses voor de ontstane situatie hoop ik op begrip van de gemeente Voorschoten.”

Wethouder Hans van der Elst laat in een eerste korte reactie weten: “Wij beraden ons op de ontstane situatie. Dit nieuws hebben wij recentelijk vernomen. De gemeenteraad en omwonenden worden zo spoedig als mogelijk geïnformeerd over de situatie.”

En de gemeente kreeg deze week nog een verrassing te verwerken. In tegenstelling tot de verwachting van wethouder Van der Elst, heeft de spreidingswet voor Voorschoten wel degelijk gevolgen. Er moet voor maar liefst 167 asielzoekers huisvesting worden gevonden. “Ook daar beraden we ons over”, laat de wethouder weten.

Maatschappij Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×