zaterdag 3 februari 2024

Boos rechts

Arnold Karskens, oprichter van Ongehoord Nederland, haalde afgelopen maandag de woede van zijn achterban op zijn nek, door presentatrice Raisa Blommestijn een ultimatum te stellen: stoppen met het geven van haar mening (lees: lariekoek) op sociale media of vertrekken. Het werd het laatste: Blommestijn wilde haar ‘ziel niet verkopen’.

Rechtsfilosoof Blommenstein is de verpersoonlijking van boos rechts: amper 30 jaar oud, maar nu al bekend als de koningin van rechts Nederland. En dus mateloos populair onder lieden die zich dagelijks opwinden over klimaatalarministen, Europa, omvolking en wat al niet meer. Die dreigden dan ook massaal hun lidmaatschap op te zeggen.

Ongehoord Nederland stelt op zijn website ‘dat wij als omroep streven naar nauwkeurige verslaggeving en wij ons inzetten voor de waarheid. Wij hebben Raisa Blommestijn, in haar functie als presentatrice van Ongehoord Nieuws, meermaals verzocht om zorgvuldig om te gaan met haar online uitspraken. Over correct journalistiek handelen kunnen meningen verschillen. Dat is iets anders dan censuur.'

Dat Karskens zich ineens druk maakt over nauwkeurige verslaggeving zal wel zijn omdat zijn omroep meermalen op de wip zat: Volgens de ombudsman heeft de omroep de journalistieke code van de publieke omroep diverse malen overtreden. De Raad van Bestuur van de NPO legde Ongehoord Nederland (ON!) vorig jaar april zelfs een derde sanctie (van 131.885,18 euro) op. De NPO had de staatssecretaris verzocht om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken. Die besloot vorige maand dat Ongehoord Nederland mag blijven uitzenden.

Of zoals een reaguurder bij GeenStijl opmerkt: 'Wel bizar hoe Karskens van een oorlogsverslaggever met roestvrijstalen ballen is veranderd in een omroepbaasje met een ruggengraat van slagroom. Subsidie doet rare dingen met een mens'

Blommenstijn is inmiddels gaan bedelen om haar 'strijd' voort te zetten. Maar wat haar donateurs daarvoor krijgen maakt ze niet duidelijk. Met dagelijks je gal spuwen op X kun je moeilijk je brood verdienen. En het gaat vermoedelijk al snel vervelen ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten