Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

VS: meer dan 85 doelen geraakt • Islamitische Jihad claimt dood Israëlische militairen

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen.

  • 'Adviseur Iraanse Revolutionaire Garde gedood bij aanval Damascus'.
  • Zeven mensen aangehouden in Turkije voor verkopen informatie aan Mossad.
  • Unicef: alle kinderen in Gaza hebben psychische hulp nodig.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

VS: meer dan 85 doelen geraakt

Amerikaanse militaire bronnen zeggen dat er bij de aanvallen van vanavond meer dan 85 doelen zijn getroffen. Daaronder zijn commandocentra, inlichtingencentra, munitieopslagen, raketten en loodsen waar onbemande vliegtuigen staan opgesteld. Er zijn meer dan 125 stuks munitie gebruikt.

Amerikaanse bombardementen in Irak en Syrië

De VS is begonnen met het bombarderen van doelen in Irak en Syrië. Dat is een vergelding voor de dood van drie Amerikaanse militairen afgelopen weekend. Wat de exacte doelen zijn, is nog niet bekend en ook niet of er slachtoffers bij zijn.

President Biden had begin van de week al aangekondigd dat er wraak zou worden genomen, maar maakte toen nog niet duidelijk hoe dat zou gebeuren.

Hier lees je meer:

Hulpkonvooien hebben steeds meer moeite om Gaza door te komen

Het VN-Wereldvoedselprogramma zegt dat het steeds moeilijker is om hulpgoederen te leveren aan mensen in het noorden van de Gazastrook. "Deze week lukte het drie konvooien niet om Gaza-stad te bereiken. Afgelopen maand kwamen er in totaal maar 35 vrachtwagens de Gazastrook in", vertelt directeur Matthew Hollingworth in een video op X. "Dat is eten voor maar 130.000 mensen. Niet genoeg om een hongersnood te voorkomen."

De vrachtwagens met hulpgoederen komen uit Egypte, en de eerste stap is de grensovergang bij Rafah. Maar daar verblijven ruim een half miljoen gevluchte Palestijnen. "Ze zijn wanhopig en vragen om hulp", zegt Hollingworth. Als de vrachtwagens door Rafah heen zijn, moeten ze over verwoeste wegen langs meerdere Israëlische checkpoints rijden. 'Het vergt veel om deze konvooien te coördineren."

Hij vertelt dat de konvooien nu als tussenoplossing stoppen in het midden van de Gazastrook, om vanuit daar de hulpgoederen verder te verdelen. Maar dat verloopt niet optimaal, en lang niet alle hulp die nodig is in het noorden komt daar ook daadwerkelijk aan.

Islamitische Jihad claimt dat het tien Israëlische militairen heeft verwond of gedood

Militanten van de Palestijnse Islamitische Jihad beweren dat het tien Israëlische militairen heeft verwond of gedood in de stad Khan Younes. Wanneer dit zou zijn gebeurd, is niet bekend. De afgelopen weken is er zwaar gevochten in de stad in het zuiden van de Gazastrook.

De militanten zeggen op Telegram dat ze een huis in de wijk Amal hebben beschoten met een explosief. In dat huis zouden op dat moment tien Israëlische militairen verblijven. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd.

In beeld: verwoesting Khan Younis na wekenlange, zware gevechten

Nu het Israëlische leger na wekenlange gevechten wegtrekt uit de stad Khan Younis, is de verwoesting goed zichtbaar. De Palestijnse journalist Amr Tabash filmde hoe hij door de straten wandelt, en deelt dit op Instagram. De meeste wegen zijn kapotgereden en omgeploegd door legervoertuigen. Veel gevels zijn kapotgeschoten. De straten liggen vol met puin.

Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen zijn doelen in Khan Younis behaald door de volledige Hamas-brigade daar te vernietigen. In een verklaring beweerde minister van Defensie Gallant dat 10.000 strijders zijn gedood en nog eens 10.000 zo ernstig zijn verwond dat ze niet meer inzetbaar zijn. Deze claim kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Gallant zegt dat de zuidelijke stad Rafah, aan de grens met Egypte, het volgende doelwit van het leger is.

Khan Younis blijft in puin achter:

Journalist toont verwoesting Gaza via sociale media

Israël schiet raket uit de lucht die richting Eilat vloog

Het Israëlische leger heeft een raket uit de lucht gesloten die volgens het leger in de richting van de Israëlische stad Eilat vloog. De raket was volgens Israël afgevuurd door Houthi-militanten in Jemen.

Sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook hebben Houthi's al meerdere raketten afgevuurd op Eilat. De badplaats ligt op ruim 200 kilometer afstand van de Gazastrook, in het uiterste zuiden van Israël. De Houthi's zijn solidair met Hamas en steunen de terroristische organisatie in de oorlog.

Beelden van de raket die uit de lucht werd gehaald:

België ontbiedt ambassadeur Israël na bombardement kantoor Gaza

België heeft de Israëlische ambassadeur ontboden na een Israëlisch bombardement op het kantoor van een Belgische ontwikkelingsorganisatie in Gaza-Stad. Op het moment van de aanval waren er geen medewerkers in het pand.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib, deelt op X foto's van het volledig verwoeste pand. Het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking schrijft in een verklaring dat het bombardement "absoluut onaanvaardbaar is" en in strijd met het internationaal recht. Waarom het pand werd gebombardeerd, is onduidelijk. "Het geweld moet stoppen. België roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren van alle partijen."

België is kritischer over de Israëlische oorlogsvoering in Gaza dan andere Europese landen. Het land heeft vaker opgeroepen om de steun voor Israël te matigen. Ook wil het dat Israël de schade vergoedt die is toegebracht aan gebouwen van EU-projecten in de Gazastrook.

Protest in Jordanië tegen opschorting van hulp aan UNRWA

Honderden mensen zijn in de Jordaanse hoofdstad Amman de straat op gegaan uit protest tegen de opschorting van financiële hulp aan UNRWA. De VN-organisatie die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen kwam in opspraak nadat meerdere medewerkers ervan werden beschuldigd dat ze betrokken waren bij de terroristische aanval van Hamas op Israël op 7 oktober.

Zeker negen landen, waaronder Nederland, hebben vervolgens hun donaties aan UNRWA bevroren. Burgers in Gaza worden onnodig de dupe van deze maatregelen, zeggen hulporganisaties en mensenrechtenexperts. De VN-organisatie is van levensbelang voor Palestijnse vluchtelingen. "Je kunt ze eigenlijk bijna voorstellen als een regering binnen een regering. Het is UNRWA dat binnen de vluchtelingenkampen zorg draagt voor de scholen, voor eerstelijns gezondheidszorg, voor voedselhulp", zegt Robert Serry, voormalig VN-gezant in het Midden-Oosten.

Gazanen maken zich grote zorgen nu de belangrijke hulporganisatie flink minder geld krijgt:

Gazanen bezorgd over stopzetten financiering UNRWA: 'Voor ons van levensbelang'

Israël sloopt bebouwing bij grens Gaza voor mogelijke bufferzone

Satellietfoto's die persbureau AP heeft geanalyseerd laten zien dat het Israëlische leger gebouwen en landbouwgrond in het zuiden van de Gazastrook platwalst, vlak bij de grens met Israël. Het zou gaan om een gebied van zo'n zes vierkante kilometer.

De foto's van de sloopwerkzaamheden zijn gemaakt nadat Israël had aangekondigd dat het een bufferzone wil creëren tussen Israël en Gaza. Hiermee wil het land zich beter verdedigen tegen een grensoverschrijdende aanval zoals die van Hamas op 7 oktober. Toen staken militanten van Hamas de grens over, waarna ze Israëliërs vermoordden en ontvoerden. Die aanval was de aanleiding voor de oorlog die al bijna vier maanden duurt.

Maar internationaal kwam er veel kritiek op de Israëlische plannen voor een bufferzone in Gaza. Er leven meer dan twee miljoen Palestijnen in het dichtbevolkte gebied. Hun leefruimte zou zo nog verder worden ingeperkt. Amerika heeft gewaarschuwd om het grondgebied van Gaza niet te verkleinen.

AP heeft de satellietfoto's voorgelegd aan het Israëlische leger met de vraag of er op die locaties daadwerkelijk aan een bufferzone wordt gewerkt. Het leger gaf geen antwoord, maar zei wel dat er "verschillende acties worden ondernomen om een defensieplan uit te voeren voor een betere veiligheid in het zuiden van Israël".

Een anonieme Israëlische regeringsfunctionaris zegt dat er een "tijdelijke bufferzone" in aanbouw is. Het is onduidelijk of het om barrières of lege stukken bewaakt land gaat.

De linker foto is gemaakt op 9 augustus 2023, de rechter op 30 januari 2024

Ambtenaren spreken zich uit tegen Gazabeleid

"Het is onze plicht om ons uit te spreken wanneer het beleid van onze overheden verkeerd is", zo begint de brief die ondertekend is door zo'n 850 ambtenaren uit Nederland, de Verenigde Staten, van de Europese Unie en uit nog tien Europese landen.

In de brief vragen de ambtenaren hun overheden om er alles aan te doen om een staakt-het-vuren, humanitaire hulp in Gaza en het vrijlaten van gijzelaars af te dwingen. Ook willen ze dat hun overheden "stoppen te beweren dat er een strategische en verdedigbare redenering achter de Israëlische operatie zit" en dat ze "Israël verantwoordelijk houden voor de internationale humanitaire- en mensenrechtennorm die overal wordt toegepast", zoals bij "de steun aan het Oekraïense volk".

Nooit eerder verzamelden ambtenaren zich internationaal om gezamenlijk stelling te nemen tegen het beleid van hun overheden.

Lees het artikel hieronder:

Incident explosief ambassade Israël in Zweden is 'terroristisch misdrijf'

Het incident met een explosief dat dinsdag buiten de Israëlische ambassade in Stockholm werd gevonden, wordt nu onderzocht als een "terroristisch misdrijf". Dat laat de Zweedse inlichtingendienst weten.

Het explosief werd gevonden op het terrein van de Israëlische ambassade en vernietigd door een bomploeg. Er waren geen gewonden of schade aan het gebouw. De krant Aftonbladet meldde dat het vermoedelijk een handgranaat was die over het hek van de ambassade was gegooid.

'Adviseur Iraanse Revolutionaire Garde gedood bij aanval Damascus'

Bij een aanval uitgevoerd door het Israëlische leger in het zuiden van Damascus in Syrië is een adviseur van de Iraanse Revolutionaire Garde gedood. Dat meldt Al Jazeera op basis van Iraanse nieuwssites.

Het Syrische leger meldde eerder vandaag een aantal Israëlische raketten te hebben onderschept, die op Damascus gericht waren. Israël voert al jaren aanvallen uit op Syrië, naar eigen zeggen op doelen die banden hebben met Iran. Afgelopen maandag werden nog Iraniërs in Damascus gedood.

Zeven mensen aangehouden in Turkije voor verkopen informatie aan Mossad

De Turkse politie heeft vrijdag zeven mensen gearresteerd op verdenking van het verkopen van informatie aan de Israëlische inlichtingendienst Mossad. Dat meldt het Turkse persbureau Anadolu.

De verdachten zijn door de politie aangehouden in een gezamenlijke operatie met de Turkse inlichtingendienst. Op basis van arrestatiebevelen uitgevaardigd door de hoofdofficier van justitie van Istanbul voerden antiterreurpolitieagenten en inlichtingendiensten invallen uit in Istanbul en de stad Izmir aan de westkust, meldt Anadolu. Twee andere verdachten uit het onderzoek zouden eerder zijn aangehouden.

Vorige maand werden 33 mensen aangehouden door de Turkse politie op verdenking van spionage voor Israël. De verdachten zouden volgens de Turkse autoriteiten in opdracht van de Mossad buitenlanders die in Turkije wonen hebben bespioneerd.

Turkije heeft Israël eerder gewaarschuwd voor 'ernstige gevolgen' als het land probeert leden van Hamas op te sporen die in Turkije wonen. Turkije classificeert Hamas, in tegenstelling tot de meeste van zijn westerse bondgenoten en sommige Arabische landen, niet als een terroristische organisatie.

Unicef: alle kinderen in Gaza hebben psychische hulp nodig

In de Gazastrook zijn 17.000 kinderen alleen of van hun families gescheiden, zegt VN-kinderrechtenorganisatie Unicef. Daarbij hebben bijna alle kinderen in Gaza geestelijke gezondheidszorg nodig.

"Ze vertonen symptomen als extreem hoge niveaus van aanhoudende angst en verlies van eetlust. Ze kunnen niet slapen, ze hebben emotionele uitbarstingen of ze raken in paniek elke keer dat ze een bomaanslag horen", zegt Jonathan Crickx van Unicef.

Hij zegt dat voor de oorlog 500.000 kinderen in Gaza geestelijke gezondheidszorg en psychosociale steun nodig hadden. "Nu schatten we dat bijna alle kinderen die steun nodig hebben en dat zijn meer dan 1 miljoen kinderen."

Palestijnse kinderen staan ​​in de rij om drinkwater te halen in Gaza

Explosie bij Damascus, Syrië wijst naar Israël

Het Syrische leger zegt een aantal Israëlische rakketten te hebben onderschept, die op Damascus gericht waren. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA waren de rakketten gericht op het zuiden van de hoofdstad. Persbureau Reuters zegt dat er afgelopen nacht meldingen waren van een explosie in de buurt van Damascus. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op de veronderstelde aanval.

Israël voert al jaren aanvallen uit op Syrië, naar eigen zeggen op doelen die banden hebben met Iran. Afgelopen maandag werden nog Iraniërs in Damascus gedood.

Verdachte gijzeling fabriek in Turkije aangehouden

De politie in Turkije heeft de man aangehouden die gisteren zeven werknemers van een Amerikaanse fabriek had gegijzeld. Hij had volgens de politie een pistool bij zich en protesteerde tegen de oorlog in de Gazastrook. Volgens de Turkse overheid zijn alle gijzelaars ongedeerd gebleven. De man zou een voormalige werknemer van de fabriek zijn.

De gijzelnemer kwam gisteren rond 15.00 uur het bedrijf Procter & Gamble binnen, dat producten als wasmiddelen en cosmetica maakt. Onderhandelen met hem had volgens de politie geen zin en dus werd er een reddingsactie op touw gezet.

Turkse media plaatsten een foto, waarop de man in het bedrijf te zien zou zijn. Achter hem staat een leus over de oorlog in Gaza.

Pro-Palestijnse betoging bij bezoek Biden aan Michigan

Ruim 200 Pro-Palestijnse demonstranten zijn in het Amerikaanse Michigan de straat op gegaan om zich uit te spreken tegen president Biden. Biden was daar aanwezig om te praten met een vakbond voor werknemers in de auto-industrie. De demonstranten zijn boos vanwege de steun van Amerika aan Israël en zeggen niet te stemmen bij de komende presidentsverkiezingen:

De groep probeerde de zaal binnen te komen waar Biden was, maar werd tegengehouden door de politie:

  • AFP
    Protesten tegen het beleid van Joe Biden
  • AFP
    De politie in Amerika en demonstranten
  • AFP
    Demonstranten in Michigan gingen de straat op
  • AFP
    Protesten tegen Joe Biden

Defensieminister VS spreekt opnieuw met Israëlische collega

De Amerikaanse minister van Defensie Austin heeft in een gesprek met zijn Israëlische ambtgenoot Gallant opnieuw gesproken over het verminderen van de intensiteit van de operaties in Gaza, steun voor een diplomatieke oplossing voor het grensconflict tussen Israël en Libanon, en stabiliteit in de Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het Pentagon in een verklaring.

Ook heeft Austin weer het belang benadrukt van een "ononderbroken levering van humanitaire hulp aan Gaza". De twee spraken verder over de regionale bedreigingen voor de Amerikaanse strijdkrachten. Gallant betuigde zijn medeleven met de Amerikanen, vanwege de droneaanval afgelopen zondag op een Amerikaanse basis in Jordanië, waarbij drie Amerikaanse militairen om het leven kwamen.

Hamas onderzoekt voorstel wapenstilstand nog steeds

Hamas zegt het voorstel voor een wapenstilstand met Israël "nog steeds te onderzoeken". Bemiddelaar Qatar zei eerder dat Hamas positief stond tegenover een nieuwe deal met Israël over een staakt-het-vuren en het vrijlaten van gegijzelden, maar een bron dicht bij Hamas spreekt van een "gehaaste en onjuiste" verklaring van de Qatari, schrijft The Times of Israel.

"Dat voorstel heeft de goedkeuring van de Israëlische zijde en nu hebben we een 'eerste positieve bevestiging' van Hamas", luidde de verklaring van Qatar, zonder te spreken van een definitief akkoord. Kort daarna liet een Hamas-functionaris weten dat ze nog niet op het voorstel hebben gereageerd en dat het nog steeds wordt onderzocht.

Het voorstel is afgelopen zondag in Parijs opgesteld door hooggeplaatste functionarissen uit Israël, de VS, Egypte en Qatar. De exacte inhoud is niet bekend: volgens sommige bronnen is een wapenstilstand van zes weken onderdeel van de plannen, net als het vrijlaten van alle gegijzelden in Gaza. Andere bronnen spreken van slechts 35 gegijzelden die zouden worden vrijgelaten tijdens een bestand van in eerste instantie 35 dagen.

Een delegatie van Hamas was gisteren in de Egyptische hoofdstad Caïro om te spreken met Egyptische bemiddelaars, onder wie het hoofd van de inlichtingendienst in het land. Ondertussen is het Israëlische oorlogskabinet gisteren net als eerder deze week bijeengekomen om de situatie te bespreken.

De politieke leider van Hamas, Ismail Haniyeh, op een foto uit december 2023

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van vrijdag 2 februari over de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen. Het blog van gisteren vind je hier.