RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bedrijven

Action verlaagt prijzen van 2500 producten

Action heeft inmiddels meer dan 2500 winkels in elf landen. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / De Vries Media

Bij Action ben je voor veel producten al niet meer kwijt dan een paar euro, en de prijs van 2500 producten is nu nog lager. De koopjesketen heeft de prijzen verlaagd omdat grondstoffen en transport goedkoper zijn geworden.

Afgelopen najaar had Action al de prijzen van 900 producten verlaagd, en daar zijn er nu nog eens zo'n 1600 bijgekomen. 

Bij elkaar is zo bijna 40 procent van het totaal aantal producten in de winkels goedkoper geworden.

Van
Lees ook:
Van vakkenvuller tot ceo: dit is Hajir Hajji, de nieuwe topvrouw van Action

Hoeveel producten gemiddeld in prijs zijn verlaagd, kan woordvoerder Lucie Hoopman niet zeggen. De prijzen zijn volgens haar niet in specifieke productgroepen verlaagd, maar door het hele assortiment.

Lagere kosten

De prijzen konden worden verlaagd doordat vanaf de zomer onder meer transport, energie en grondstoffen goedkoper zijn geworden, aldus Hoopman.

Eerder stegen die kosten juist en deze zijn voor een deel doorberekend aan de klanten. Een deel van de hogere kosten heeft Action overigens voor eigen rekening genomen. Welk deel precies kan Hoopman niet zeggen. Wel wil ze kwijt dat de hogere kosten 'zoveel mogelijk' door Action zelf zijn opgevangen.

Speelgoedmaker
Lees ook:
Speelgoedmaker krijgt gelijk: Action moet namaak uit schappen halen

In hoeverre er nog verdere prijsverlagingen op stapel staan hangt af van de verdere ontwikkeling van de kosten, zegt zij.

Hogere omzet

In heel 2023 steeg de omzet van Action in winkels die een jaar eerder ook al open waren met 16,7 procent. Dat komt voor 11 procent door hogere prijzen, maar voor het overgrote deel, 89 procent, doordat er in die winkels meer spullen werden verkocht.

In december, de drukste maand voor Action, werd de hogere omzet zelfs volledig veroorzaakt doordat klanten meer producten kochten.  

Een cijfer voor de nettowinst geeft Action niet. Wel zegt de Britse investeerder 3i, dat 54,8 procent van de aandelen Action bezit, dat in 2023 het resultaat voor aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen met 34 procent steeg tot 1,6 miljard euro.

Inmiddels heeft Action 2579 winkels in 11 landen. Deze maand opent de eerste winkel in Portugal.

Meer waard dan Ahold

Door de enorme groei van Action taxeert 3i de waarde inmiddels op 29,4 miljard euro. Daarmee is de winkelketen met het hoofdkantoor in het Westfriese Zwaagdijk meer waard dan Ahold Delhaize, dat onder meer Albert Heijn, Etos en Gall & Gall in de gelederen heeft.

Ahold Delhaize heeft nu op de beurs een waarde van 24,7 miljard euro. Action is dus bijna 20 procent meer waard.

Ria is fan van Action: haar hele huis staat vol

01:45