Om precies te zijn, moet er straks minimaal 450 gram fruit in een kilo jam worden verwerkt. Dat is nu nog 350 gram. Voor 'extra jam' gaat de grens omhoog van 450 naar 500 gram per kilo. Dit moet het suikergehalte terugdringen.
Ook kun je straks de term marmelade vaker tegenkomen. Die is nu nog gereserveerd voor jam van citrusvruchten, maar als het aan Brussel ligt mogen fabrikanten die term straks gebruiken voor alle soorten jam.
De regels behoren tot de 'ontbijtrichtlijn', die is opgesteld om mensen te helpen gezondere producten te kiezen. Naast over jam gaan de regels over honing, melk en vruchtensappen. Zo krijgen fabrikanten van vruchtensappen meer mogelijkheden om hun producten aan te prijzen als suikerarm, terwijl over melk is besloten dat er extra lactosevrije varianten mogen komen.
Verder moeten producenten van honing duidelijk maken in welk land de honing is gemaakt. Als de honing uit meerdere landen afkomstig is, moeten de betreffende landen er in de juiste volgorde op staan. Het land dat verantwoordelijk is voor het grootste gedeelte moet bovenaan staan.
De plannen moeten nog officieel worden goedgekeurd. Daarna duurt het nog maximaal twee jaar voordat de nieuwe regels ingaan.