Ruim drie jaar cel geëist tegen Groningse verdachte in zaak doodgestoken Marit

Gino de W. in de rechtbank
Gino de W. in de rechtbank © Heleen van den Broek
De 20-jarige Gino de W. uit Groningen moet volgens het Openbaar Ministerie (OM) als medeleider van een jeugdbende in Emmen een celstraf van veertig maanden opgelegd krijgen.
De W. en de evenoude Jermaine S. uit Emmen stuurden vorig jaar in januari een aantal jongeren op pad om gewelddadige diefstallen te plegen. Dit had een fatale afloop in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen. De 26-jarige begeleidster Marit uit Groningen werd tijdens het stelen van de kluis doodgestoken.

Overval op fastfoodrestaurant

Tegen S. werd gisteren een celstraf van zeven jaar geëist. De jongeren werden door S. of De W. in wisselende samenstelling op pad gestuurd.
De W. heeft volgens het OM de overval op de Emmense McDonald's op 9 januari met twee tieners voorbereid. Dit gebeurde in de woning van S. De W. zou twee jongens van 16 en 17 jaar op pad hebben gestuurd. Beide jongens verbleven in die periode in jongerencentrum Yorneo. Bij binnenkomst van het fastfoodrestaurant schoot de jongste met een wapen in de lucht.
Daarop werd de geldlade geleegd. De jongens verdwenen met een buit van enkele honderden euro’s. De W. zou de jongens in de woning van S. hebben opgewacht. Van de buit werd onder meer eten besteld. De beide tieners hebben de overval op het fastfoodrestaurant bij de politie bekend.

De W. gaf tip over tankstation

Het OM vindt De W. ook medeplichtig aan de mislukte overvallen op het tankstation aan de Wolfsbergenweg in Emmen. De deur van het tankstation was telkens op slot, waardoor de overvallers niet naar binnen konden. Het was De W. die - volgens het OM - met een tip kwam over het 'afgiftebeleid' van het tankstation. Dat beleid schrijft voor dat geld moet worden afgeven bij dreiging. De kans op het bemachtigen van een buit is daardoor behoorlijk hoog. De eigenaar van het tankstation had de 'vage figuren in het zwart' al snel op de korrel. Telkens als er een klant was geweest, draaide hij de deur op slot.
Op 10 januari zag de man opnieuw deze 'twee figuren in het zwart'. Zij renden naar de deur. Aan het rennen was volgens de man te zien dat het om jonge jongens ging. De man hield de deur dicht en kon nog net afsluiten. Op 14 januari werd opnieuw een poging ondernomen, maar toen was het tankstation al gesloten.

Kluis leegroven

De verdachten van deze mislukte overvallen zijn een 16-jarige jongen die in Yorneo woonde en een 19-jarige jongen die in een begeleid-wonenproject zat. Na de laatste mislukte overval besloten ze de kluis van Yorneo leeg te roven. Dit liep fataal af. Tegen beiden is vorige week twee en tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.
Het OM vindt dat er sprake is van een nauwe samenwerking tussen de bendeleden, met als doel 'snel geld te maken' door strafbare feiten te plegen. De woning van S. diende daarbij als uitvalsbasis. En het was een terugkeerplek na het misdrijf, waar de buit werd verdeeld.

Ook verdacht van mishandelen vrouwen

De W. stond ook terecht voor het mishandelen van zijn vriendin en zijn toenmalige buurvrouw in september 2022. De vriendin werd midden op straat aan de haren getrokken en getrapt, de buurvouw schoot te hulp. Beide vrouwen liepen fors letsel op.
Daarnaast heeft De W. samen met S. in 2022 scooters gestolen uit een parkeergarage aan de Friesestraatweg in Groningen. Alleen deze diefstallen geeft De W. toe. Hij staat herkenbaar op camerabeelden. De rest ontkent de man. Hij sliep wel eens in de woning van S. als hij ruzie had met zijn vriendin, zegt hij. Zijn advocaat vindt dat De W. voor het grootste deel van de beschuldigingen moet worden vrijgesproken.
Donderdag behandelt de rechtbank de zaak tegen de inmiddels 18-jarige Daniel T. voor onder meer de overval op de McDonald's. De rechtbank doet in alle zaken uitspraak in maart.