Dit zouden bewakingsbeelden zijn van de inval
NOS NieuwsAangepast

Israël doodt drie Palestijnen in ziekenhuis Jenin in undercoveroperatie

Israëlische strijdkrachten hebben in een undercoveroperatie op de bezette Westelijke Jordaanoever drie Palestijnen doodgeschoten. Een tiental Israëliërs drong verkleed als burgers en ziekenhuispersoneel het Ibn Sin-ziekenhuis in de stad Jenin binnen en opende het vuur. Dat was rond 5.30 uur plaatselijke tijd, zegt de directeur van het ziekenhuis.

Een van de slachtoffers was een lid van Hamas. Dat heeft de terreurorganisatie bevestigd. Volgens het Israëlische leger werkte hij aan een plan voor een aanval op Israël, zoals die vanuit Gaza op 7 oktober.

De andere twee, twee broers, waren lid van de gewapende tak van een andere Palestijnse terroristische beweging: Islamitische Jihad. Ook deze beweging bevestigt het lidmaatschap.

Op sociale media zijn bewakingsbeelden verspreid, waarop de Israëliërs te zien zouden zijn. De NOS kon vaststellen dat de beelden recent zijn en opgenomen in het genoemde ziekenhuis:

Israël doodt Palestijnen in ziekenhuis Westoever

Volgens het Israëlische leger gebruikten de drie het ziekenhuis als schuilplaats. Bewijs daarvoor is niet geleverd. Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid lag een van de Palestijnen verlamd in bed met ernstige rugklachten.

De directeur van het ziekenhuis zegt dat de Israëliërs naar de verdieping gingen waar de Palestijnen lagen. "Ze executeerden de drie terwijl die lagen te slapen", zei hij tegen persbureau Reuters. "Ze schoten in koelen bloede kogels door hun hoofd."

De drie zijn vandaag begeleid door honderden mensen naar een begraafplaats gebracht:

Jenin rouwt om gedode Palestijnen bij Israëlische inval in het ziekenhuis

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid veroordeelt de operatie en roept de internationale gemeenschap op om druk uit te oefenen op Israël om te stoppen met dit soort acties.

Ook in Gaza gingen Israëliërs ziekenhuizen binnen om militanten op te sporen of uit te schakelen. Volgens Israël gebruiken deze groepen patiënten en personeel van ziekenhuizen als menselijk schild.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl