Griepepidemie: druk op verpleegafdelingen in ziekenhuizen in Groningen en Drenthe. 'Zoveel mogelijk eenpersoonskamers nodig'

Niezen.

Niezen.

De griepepidemie zorgt voor een toenemende druk op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen in Groningen en Drenthe, ook omdat sommige patiënten in isolatie verpleegd moeten worden.

Lees meer over
Stad
Midden-Groningen
Westerkwartier

Het Martini Ziekenhuis in Groningen en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen zien de afgelopen weken een toename van patiënten die moeten worden opgenomen met griep. Vaak hebben ze last van de longen of een ander deel van de luchtwegen. De stijging van het aantal patiënten met influenza in het ziekenhuis loopt in de pas met de ontwikkeling van de griepepidemie, waarvan sinds vorige week officieel sprake is.

In het MCL in Leeuwarden is het zo druk op de longafdeling dat de grieppatiënten ook op andere afdelingen moeten worden verpleegd. Het zijn vooral oudere en kwetsbare mensen die moeten worden opgenomen.

Longklachten

Ook in de ziekenhuislocaties van Treant in Drenthe is het druk op de verpleegafdelingen. ‘Omdat je deze patiënten in isolatie wilt verplegen, zijn zoveel mogelijk eenpersoonskamers nodig, wat zorgt voor druk op het aantal beschikbare bedden in het ziekenhuis’, aldus een woordvoerder van Treant. Ook hier hebben de patiënten vooral last van hun longen.

Het is nu eenmaal de tijd van het jaar voor de griep, verklaart viroloog Bert Niesters van het UMCG. ,,Daarnaast heb je nog de andere virussen die rondgaan, de verkoudheidsvirussen en corona.” Het RS-virus, dat vooral gevaarlijk kan zijn voor (heel) jonge baby’s, is daarentegen weer op zijn retour.

Ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid die in aanmerking komen voor het griepvaccin, adviseert Niesters om dat te nemen. ,,Het is gewoon een goed vaccin”, zegt de viroloog. ,,Het beschermt nooit 100 procent, maar wel voor 60 procent tegen ernstig ziek worden.”