RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

EU: opbrengsten bevroren Russisch geld gaan naar Oekraïne

Verwoeste gebouwen in Izjoem. Beeld © ANP / Anadolu

De Europese Unie gaat de opbrengsten van het beheer van bevroren tegoeden van de Russische centrale bank opzijzetten voor Oekraïne, onder andere voor de wederopbouw van het land. De EU-landen zijn het daarover eens geworden, melden EU-diplomaten. Of en hoe de verzamelde miljarden naar Oekraïne kunnen worden overgemaakt, moet wel nog worden uitgezocht.

De EU keek al geruime tijd naar een manier om Rusland te laten meebetalen aan de wederopbouw van Oekraïne, waar het nog iedere dag verwoestingen aanricht.

200 miljard euro

De unie had al gauw de ruim 200 miljard euro aan vermogen op het oog van de Russische centrale bank die zij na de Russische invasie, bijna twee jaar geleden, liet bevriezen.

Maar de plannen stuitten steeds op bezwaren, bijvoorbeeld of de reputatie van de EU als veilige haven voor investeerders geen deuk zou oplopen.

Rusland
Lees ook:
Rusland laten betalen voor schade Oekraïne? Lastiger dan gedacht

Die bedenkingen blijken inmiddels weggenomen, zeggen EU-bronnen. Binnen een maand moet het officieel rond kunnen zijn, verwacht een diplomaat.

Paar miljard per jaar

De bevroren obligaties en beleggingen van de Russische centrale bank worden straks niet in beslag genomen, maar de dividenden, de winstuitkeringen, en andere opbrengsten worden afgeroomd.

Die worden verzameld en apart gezet voor Oekraïne. De EU moet nog een manier vinden om het geld, naar schatting enkele miljarden per jaar, aan Oekraïne te kunnen geven.

Bekijk ook: Nederlandse jongeren helpen bij wederopbouw in Irpin

01:48
Irpin is een maand bezet geweest door het Russische leger. Delen van de stad zijn tijdens beschietingen zwaar beschadigd.