Nieuws

Zwolse radio-dj Wietze de Jager sleept koppel voor de rechter: wil ruim een ton na geklapte verkoop villa

Volgens De Jager heeft het koppel zich niet aan de inspanningsverplichting voldaan
Volgens De Jager heeft het koppel zich niet aan de inspanningsverplichting voldaan © ANP
De Zwolse radio-dj Wietze de Jager eist rond de 120.000 euro van een stel dat vorig jaar zijn huis wilde kopen, maar de hypotheek niet rond kreeg. Hij zei vandaag in de rechtbank dat hij vindt dat het echtpaar volgens hem niet aan de inspanningsverplichting van de koopovereenkomst heeft voldaan: "Het enige wat ik van ze kreeg, was een screenshot."
De Jager en zijn echtgenote Lieke Veld, beiden voormalig radiopresentatoren, zetten de Zwolse villa in november 2022 te koop en vonden al snel een potentiële koper. Een dag na een bezichtiging deed een stel met jonge kinderen een bod dat niet veel later werd geaccepteerd door de twee presentatoren. Er werd een koopcontract – met financieringsvoorbehoud – ondertekend.
Ten tijde van de verkoop van het huis meldde InDeBuurt Zwolle dat de villa voor 1.25 miljoen euro te koop heeft gestaan.

'Veel schade geleden'

Enkele weken na het tekenen van het koopcontract, klopte het stel aan bij De Jager met een verzoek tot uitstel van de financieringstermijn. Ze hadden namelijk moeite om de benodigde hypotheek voor de koop van het huis helemaal rond te krijgen. De Jager ging mee in dit verzoek.
Uiteindelijk slaagde het stel er niet in om de financiering rond te krijgen, waardoor de koop werd geannuleerd. De radiopresentator moest dus op zoek naar een nieuwe koper voor zijn woning, iets waar hij absoluut niet blij mee was. "Ik heb hierdoor veel schade geleden", vertelt hij vandaag in de rechtbank in Zwolle.

Spaargeld 'opvreten'

De Jager zegt dat het annuleren van de koopovereenkomst hem flink wat geld heeft gekost. Zo waren de huizenprijzen in de tussentijd flink gedaald, waardoor hij de villa moest verkopen voor een prijs onder de taxatiewaarde. Ook zegt hij dat hij en zijn vrouw hierdoor het spaargeld moesten 'opvreten', geld dat eigenlijk bedoeld was voor emigratie naar Bonaire.
De presentator is van mening dat het stel niet heeft voldaan aan de inspanningsverplichting voor de aankoop van het huis en eist daarom een schadevergoeding van 10 procent van de aankoopprijs, wat neerkomt op zo'n 120 duizend euro. Volgens hem hebben de afgehaakte kopers niet alles op alles gezet om de financiering rond te krijgen: "Het enige wat ik van ze kreeg, was een screenshot waarop stond: we krijgen de financiering niet rond."

Alles geprobeerd

Het stel vindt dat ze er alles aan gedaan hebben om de financiering wel rond te krijgen, ze waren namelijk gelijk verliefd op het huis. Ze vertellen dat op het moment dat ze van de bank te horen kregen dat ze niet genoeg geld konden krijgen, ze zelfs nog hebben geprobeerd om het huis door middel van particuliere investeerders te financieren. Dit lukte uiteindelijk niet, waardoor ze de koop definitief moesten afblazen.
De advocaat van het stel brengt bij de rechtbank naar voren dat het bij deze koopovereenkomst niet draait om een verplichting tot financiering, maar om een verplichting tot inspanning, hoe onplezierig dat ook voor de presentator zou kunnen zijn: "De Jager had rekening moeten houden met de kans dat dit zou kunnen gebeuren."
Het stel vraagt de rechter om de vordering van De Jager en Veld af te wijzen. De rechtbank in Zwolle doet op 13 maart uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.