Translate

maandag 29 januari 2024

Belgisch Parlement heeft unaniem een historische beslissing genomen: de invoer van jachttrofeeën van wilde dieren is verboden ( 6 foto's van jachttrofeeën )

 


Foto's door HSI https://www.hsi.org/issues/trophy-hunting/

In een gedenkwaardige triomf voor natuurbehoud en dierenwelzijn heeft het Belgische parlement vandaag een historische beslissing bezegeld door unaniem te stemmen voor een wetsvoorstel dat de invoer van jachttrofeeën van bedreigde diersoorten in het land verbiedt. Deze historische stap, bijna twee jaar na de eerste oproep van het Parlement voor een dergelijk verbod, zal gerespecteerde soorten zoals leeuwen en neushoorns beschermen.

Een flessenopener van een leeuwenpoot

De stemming werd unaniem goedgekeurd door de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers en weerspiegelt de 91% van de Belgen die tegen de trofeejacht zijn en de 88% die een verbod op de invoer van jachttrofeeën steunt, volgens een Ipsos-enquête uit 2020 in opdracht van Humane Society International/Europe.


Een giraf voor aan de muur

Vóór het verbod importeerde België trofeeën van soorten die met uitsterven bedreigd waren, zoals nijlpaarden, cheeta's en ijsberen. Het nieuwe wetsvoorstel, dat werd ingediend door de minister van Klimaat, Milieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal, Zakia Khattabi, zal de invoer van jachttrofeeën stoppen van veel soorten die momenteel met uitsterven worden bedreigd als gevolg van de handel in wilde dieren of die worden bedreigd, tenzij de handel wordt beperkt.

Een olifantspoot als asbak
Alle soorten die zijn opgenomen in bijlage A van de Europese verordening 338/97 inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten, zoals jaguars, cheeta's, luipaarden, sommige bruine beren, Kaapse bergzebra's, chimpansees en Afrikaanse olifanten, zullen door het nieuwe wetsvoorstel worden beschermd, samen met bepaalde soorten in bijlage B van dezelfde verordening, met inbegrip van Afrikaanse leeuwen, zuidelijke witte neushoorns, nijlpaarden en argalischapen, die ook zijn opgenomen in bijlage XIII bij Verordening (EG) nr. 865/2006 tot regeling van de handel in beschermde wilde flora en fauna. De nieuwe wet overtreft de resolutie van het Parlement van 2022 door de bescherming uit te breiden tot meer soorten uit bijlage B dan de zes die aanvankelijk onder de resolutie vielen.


Rinoceros  voor de show in huis

Minister van Klimaat, Milieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal, Zakia Khattabi zei: "Met de goedkeuring van mijn wetgevingsproject deze donderdag in de plenaire vergadering, biedt het Parlement een rechtsgrondslag voor de resolutie die het op 24 maart 2022 unaniem heeft aangenomen. Het was dringend en noodzakelijk om deze bedreigde en bedreigde diersoorten te beschermen!"




Een ijsbeer voor bij de open haard
Parlementslid Kris Verduyckt (Vooruit, Vlaamse Socialisten), initiatiefnemer van het wetsvoorstel om de invoer van jachttrofeeën te verbieden, zei: "Ons land verbiedt eindelijk de invoer van jachttrofeeën van bedreigde dieren. De bescherming van deze soorten is onverenigbaar met de invoer van trofeejacht. Ik ben blij dat mijn wetsvoorstel nu is verankerd in onze wetgeving en ik hoop dat het als inspiratiebron zal dienen voor veel andere landen."


Na jarenlang voor deze zaak te hebben gepleit en nauw samen te hebben gewerkt met Belgische parlementsleden om parlementaire steun te verwerven, juicht HSI/Europe de goedkeuring van deze cruciale wetgeving toe, die een succesvol resultaat brengt in een ingewikkeld wetgevingsproces. De liefdadigheidsinstelling voor dierenbescherming werkt al meer dan twee jaar samen met parlementsleden om een invoerverbod veilig te stellen, wat aanvankelijk resulteerde in een unaniem gesteunde parlementaire resolutie in 2022 die een wetsvoorstel werd dat in juli 2023 werd goedgekeurd door de ministerraad van de federale regering.


"Het Belgische parlement heeft vandaag geschiedenis geschreven voor dieren en illustreert zijn voortdurende en principiële standpunt tegen het zinloos doden van bedreigde dieren in het wild", aldus Ruud Tombrock, uitvoerend directeur van HSI/Europe. "Met deze beslissing positioneert België zich als koploper in de bescherming van de biodiversiteit en bedreigde diersoorten. Wij zijn van mening dat andere Europese landen ook bereid zijn dit voorbeeld te volgen en een krachtig standpunt in te nemen tegen de trofeejacht door de invoer van dergelijke souvenirs te verbieden. Het is nu tijd voor een EU-breed verbod op de invoer van jachttrofeeën van bedreigde en beschermde diersoorten, in overeenstemming met de standpunten van burgers in de lidstaten van de Europese Unie die zich er net zo sterk voor maken dat dieren en de biodiversiteit voorzichtig zijn en worden beschermd, en dat de versnippering van de interne markt van de EU wordt voorkomen."


Het verbod in België is een positief signaal ter ondersteuning van de goedkeuring van een soortgelijk verbod in buurland Frankrijk, waar een wetsvoorstel van de Assemblee om de invoer van jachttrofeeën van beschermde soorten te verbieden, momenteel in parlementaire zitting is. Dat verbod werd voorgesteld door ecoloog parlementslid Sandra Regol met de steun van Renaissance-parlementslid Corinne Vignon, voorzitter van de studiegroep van de Assemblee over de toestand en het welzijn van dieren.

Alvorens de aangenomen Belgische wetgeving ten uitvoer te leggen, moet deze door de koning worden goedgekeurd en afgekondigd. De tekst zal dan worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, dat in werking treedt op de dag die in de tekst is vermeld, of, indien niet gespecificeerd, 10 dagen na publicatie.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten