Trump: “Wanneer de VS aangevallen worden, zouden de NAVO-partners niet helpen”

(Vertaling: E.J. Bron)

De NAVO zal niet te hulp komen wanneer de VS aangevallen worden, waarschuwde de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in een toespraak tijdens zijn verkiezingscampagne. De VS zouden voor het bondgenootschap meer betalen dan ervan te profiteren.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump gelooft niet dat de leden van het militaire bondgenootschap zich aan hun verplichtingen zullen houden. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Las Vegas, Nevada, had Trump opnieuw kritiek op het westerse militaire blok:

We betalen voor de NAVO, maar we hebben er niet zo veel aan”, verklaarde hij.

“En weet u – en dat zeg ik niet graag over de NAVO – als wij ooit haar hulp nodig zouden hebben, bijvoorbeeld wanneer we aangevallen zouden worden, geloof ik niet dat ze er zouden zijn”, zei Trump. “Ik ken die mensen”, voegde hij er aan toe.

Volgens artikel 5 van de NAVO-charta moet een gewapende aanval op een lidstaat beschouwd worden als een aanval op alle lidstaten.

De verklaring volgt op een langjarige serie bezwaren, die Trump tijdens en na zijn presidentschap over het door de VS aangevoerde bondgenootschap heeft geuit. Met zijn bewering dat de NAVO “verouderd” zou zijn, zorgde hij in 2017 in Brussel voor veel ophef. Later gag hij herhaaldelijk af op Duitsland en andere bondgenoten, omdat zij niet genoeg aan defensie zouden uitgeven.

Op gelijksoortige wijze bekritiseerde Trump de huidige president Joe Biden ervoor dat hij aan de Oekraïne tijdens har conflict met Rusland militaire hulp zou leveren. “We hebben geen munitie voor onszelf, maar we geven heel veel weg”, zei hij vorig jaar. Trump beloofde bovendien de gevechten tussen Moskou en Kiev binnen “24 uur” te beëindigen en de vrede in de regio te herstellen, mocht hij herkozen worden.

Volgens de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zou Trump´s belofte echter onrealistisch zijn. Op de vraag van NBC News in november of hij zou geloven dat Trump de Oekraïne zou blijven ondersteunen, antwoordde Zelensky: “Echt waar, ik weet het niet.”

Trump blijft de top-kandidaat voor de nominatie als presidentskandidaat van de Republikeinse Partij als haar tegenhanger tegen Biden. Deze maand haalde hij bij de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire probleemloos de eerste plaats. Daarna moest de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, zijn kandidatuur opgeven. Nu blijft alleen nog de voormalige Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, als Trump´s enige Republikeinse concurrente over.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op Trump: “Wanneer de VS aangevallen worden, zouden de NAVO-partners niet helpen”

  1. Henk der Niederländer zegt:

    Vandaag in Sofia.
    BULGARIA PROTESTERS RALLY FOR MILITARY NEUTRALITY IN RUSSIA-UKRAINE CONFLICT

    https://www.bitchute.com/video/UiwTBike7Y4Q/

    Geliked door 3 people

  2. Henk der Niederländer zegt:

    Overigens waren er verleden jaar protesten ter ondersteuning van Oekraine,georganiseerd door de regering en uiteraard breed uitgemetenn in de Bulgaarse media.
    De protesten om neutraal te blijven worden door de media verzwegen, maar Ik weet dat er wekelijks in Sofia protesten zijn voor de neutraliteit van Bulgarije.
    Ook hier hebben ze wel begrepen dat ze zich niet voor het karretje van de Nato en Amerika moeten laten spannen.

    Geliked door 2 people

  3. bobzelf zegt:

    MET WAT ZOUDEN WE DAN DE USA KUNNEN HELPEN ???

    MET ”DE GEVREESDE KRUIWAGENS MET HOOIVORKEN “”

    IK VRAAG DIT EVEN VOOR EEN VRIEND

    OOM WHAHAHAHAHAHAH

    Geliked door 1 persoon

  4. Niek zegt:

    Dat is een goed begin om de Navo te ontmantelen als oorlogsmachine en laat Europa het ff zelf uitzoeken met zijn grote smoel wat militair niets gedaan krijgt dan sancties, lachwekkend. Een bij elkaar geroepen puinzooi en tandeloze tijger, zelfs op tiktok zeggen ze, pukkit!

    Geliked door 2 people

  5. Saeftinghe zegt:

    Ik denk dat Trump het goed ziet.
    Trump is een heel andere president dan vele van zijn voorgangers.
    Één vande zeer weinige die geen oorlog gemaakt heeft.
    En hij stopt de immigratie van lieden die niets kunnen bijdragen aan de USA.
    Deden wij dat ook maar in NL

    Eigenlijk is hij geen politicus maar een zakenman die weet hoe een grote firma of staat te besturen.

    Ook met Putin kan hij goed communiceren, het ging destijds alles in redelijk goede harmonie.

    Geliked door 2 people

  6. bobzelf zegt:

    LAAT DIT ”LEKKERE DING ” HET DAN NOG MAAR EN KEER VERTELLEN …

    https://www.facebook.com/reel/1736461833431920

    HOOP OP DE BRICS. WANT HIER MET DE USA GAAT ALLES VERKKERD

    IK DENK IK ROEP HET NOG MAAR EFFE

    BOBZELF

    Geliked door 1 persoon

  7. Harry zegt:

    Goed gezien , Trump !
    Het zijn hier een zootje laffe labbekakken !
    Ze zijn nog te beroerd om hun eigen land te verdedigen !
    Dus ; stop maar met die navo waanzin !
    Al die tijd hebben die profiteurs geprobeerd om de navo voor hún kosten op te laten draaien ! Maar zélf meebetalen , hó maar .
    Smerige profiteurs en psychopaten zijn het !
    Verwende rotzakken en misbruikers !
    Geef ze een duidelijk signaal , dat ze er alléén voor staan !

    Like

  8. droevige mof zegt:

    Hi Donald, jouw lui bliezen onze gaspijpleiding uit Rusland op en verkochten ons vervolgens jullie gas tegen het tienvoudige van de prijs en hebben nu zelfs aangekondigd dat ze niet meer zullen leveren. Waarom zouden we zulke schurken helpen? Germany first. Deutschland zuerst. Je kent dit gezeigte, het is van jou, het klinkt goed in alle talen en voor alle landen.

    Geliked door 1 persoon

  9. Ravian zegt:

    “Volgens artikel 5 van de NAVO-charta moet een gewapende aanval op een lidstaat beschouwd worden als een aanval op alle lidstaten.”

    Das correct, maar daar zitten wel een paar ‘mitsen en maren’ aan.
    Zo vervalt deze verplichting tot bijstand bijvoorbeeld bij een uitgelokte aanval.
    En welke potentiële aanval op de VS gaat niet door de VS uitgelokt wezen?
    Simpel voorbeeld is dat wanneer Rusland NU de VS zou aanvallen dit zeer duidelijk een door de VS uitgelokte aanval zou wezen.
    Dat de andere NAVO leden vervolgens net kunnen doen alsof dit geen uitgelokte aanval was, en de VS bijstaan, is natuurlijk weer heel wat anders.

    Een ander voorbeeld is een land als Letland, dat Rusland onder meer middels het discrimineren van etnische Russen gewoon aan het uitdagen is.
    Als dat misloopt, en de Russen vallen Letland binnen, dan hebben de diverse NAVO landen twee opties; OF ze beginnen de derde wereldoorlog, en kiezen daarmee voor hun eigen nucleaire vernietiging, OF ze concluderen gewoon terecht dat Letland de oorlog met Rusland uitgelokt heeft. In welk geval een klein irritant pokkenlandje aan de Oostzee, dat eigenlijk gewoon bij Rusland hoort, een wel verdient pak slaag krijgt, en een miljard Westerse burgers niet in nucleair vuur verdampt worden.

    Dat artikel 5 garandeert dus feitelijk helemaal niets, het kan als excuus gebruikt worden om aan een oorlog mee te gaan doen, maar het kan net zo goed genegeerd worden als dat meedoen aan zo’n oorlog niet opportuun is…

    Geliked door 5 people

    • delamontagne zegt:

      Eerste zin 3e alinea, dat uitlokken door Letland.
      Dat zal door de EU/NATO- landen tot ’t uiterste worden ontkend.
      Het is zoiets als het totaal niet vermelden in de PC-media wat er aan vooraf is gegaan aan ’t binnenvallen van Rusland in Oost-Ukraïne.

      Geliked door 1 persoon

      • Ravian zegt:

        Appels en peren…

        In het geval van Oekraïne konden ze Rusland gewoon tot de agressor benoemen zonder dat daar “artikel 5” consequenties aan zaten.
        En in het geval van Oekraïne viel er ook nogal wat te winnen, zowel financieel als strategisch.

        In het geval van Letland zitten er aan het Rusland de agressor noemen echter WEL “artikel 5” consequenties.
        En in het geval van Letland valt er bedroevend weinig te winnen.

        Waar dan vervolgens nog bij komt dat de NAVO superioriteit illusie inmiddels wel zo’n beetje totaal verdampt is.
        Waar het Westen er in Februarie 2022 nog van overtuigd was dat ze “de Russen” wel eens eventjes van een flink pak slaag zouden gaan voorzien is inmiddels ook bij de grootste idioten in dat kamp wel ingedaald dat een militaire overwinning tegen “de Russen” toch minstens verre van zeker is.

        Letland zou dus na het uitlokken van een oorlog met de Russische Federatie wel eens van een koude kermis thuis kunnen komen, en persoonlijk schat ik die kans dat ze in zo’n geval van een koude kermis thuis gaan komen zelfs heel erg hoog in.

        Like

  10. Republikein zegt:

    Door wie wordt de VS aangevallen?
    Ik denk door buitenaardsen o.i.d., whisful thinking.
    https://pics.craiyon.com/2023-11-16/TUTtCtB_SPWTH-hNbuwGHg.webp

    Like

  11. ronjaspers zegt:

    De V.S wordt al jaren van binnenuit aangevallen,door extreem links (democraten) in opdracht van de “deepstate” Er bestaat een 16 jarig plan om de V.S. van binnenuit te slopen,voor de installatie van de NWO 1 wereldregering. Die neppresident obama (barry soetoro) heeft de eerste 8 jaar sloopwerk gedaan.De bedoeling was dat hitlery clinton zou winnen om de andere 8 jaar sloopwerk van de V.S. zou doen.Maar toen won trump,daarom wordt hij zo gehaat,hij werkte niet mee aan het plan om de V.S. van binnenuit te slopen.

    Like

  12. Groene Leeuw zegt:

    Zo is het ook

    Like

  13. Groene Leeuw zegt:

    De NAVO-landen zullen de VS keihard laten vallen

    Like

Plaats een reactie