Direct naar artikelinhoud

Door meer regen op de Noordpool gaan de rendieren dood

Door regen smelten de ijskappen op de Noordpool sneller dan gedacht.

Wie denkt aan de Noordpool, denkt aan ijs en sneeuw. Maar dat beeld gaat veranderen. Het gaat steeds vaker regenen op de Noordpool, met alle gevolgen van dien.

Op dit moment is 70 tot 100 procent van de neerslag die in het Noordpoolgebied valt sneeuw. Aan het einde van deze eeuw is dat nog maar 40 procent, zegt Richard Bintanja, klimaatonderzoeker bij het KNMI en de Rijksuniversiteit Groningen. “Je zou het niet verwachten bij een temperatuur van – 30 graden, maar rond 2100 zal het vaker regenen op dan sneeuwen op de Noordpool.”

Bintanja en zijn collega Olivier Andry ontdekten twee jaar geleden al dat er de komende tijd meer neerslag zal vallen in het Noordpoolgebied. “We dachten eerst dat het vaker zou gaan sneeuwen”, zegt Bintanja. De twee onderzoekers maakten 37 klimaatmodellen om de neerslag precies in kaart te kunnen brengen. Toen ze nog eens goed naar hun computerscherm keken, zagen ze dat de neerslagtoename helemaal bestaat uit regen.

Aarde warmt sneller op

Regen op de Noordpool, is dat erg? Volgens Bintanja wel. “Door de regen smelten de ijskappen sneller. Vergelijk dit maar met regen die op een besneeuwde ondergrond valt. De sneeuw smelt opeens veel harder. Dit gebeurt dus ook op de Noordpool. De zeespiegel stijgt daardoor nog sneller dan we eerst dachten.” Als de permafrost, de permanent besneeuwde ondergrond van de Noordpool, afsmelt, ontstaat er nog een ander probleem. “In permafrost zit veel van het broeikasgas methaan. Als de permafrost smelt, komt al dat methaan vrij, waardoor de aarde verder opwarmt.”

De regen heeft zijn eerste slachtoffers al gemaakt

De regen heeft zijn eerste slachtoffers al gemaakt. Rendieren eten vooral mos, dat onder de sneeuw ligt. Zij schrapen de sneeuw weg met hun hoeven, waarna zij een hap mos nemen. In januari was het hartje winter. Er was geen licht, het was ontzettend koud. Toen het begon te regenen, bevroor de ondergrond en konden de rendieren niet bij het mos komen. “Duizenden rendieren zijn overleden”, zegt Bintanja.

Bintanja kan nog niet precies zeggen hoe veel regen er de komende tijd in het Noordpoolgebied gaat vallen. “We gaan dit zeker verder onderzoeken”, zegt hij. “In ieder geval staat vast dat de regen gaat zorgen voor verdere opwarming van de aarde.”