zaterdag 27 januari 2024

Waar bemoei jij je eigenlijk mee, poes?

Tijdens het WEF had Koningin Máxima een dezer dagen gesprekken met regeringsvertegenwoordigers van diverse landen, de private sector en internationale ontwikkelingsorganisaties over de ontwikkeling van digitale financiële diensten. Ze deed dat als pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor Inclusive Finance for Development.

De belangrijkste thema’s van het bezoek waren het belang van deze diensten en digitale inclusie om met name mensen in achterstandsposities betere kansen te geven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan lage inkomensgroepen, kleine ondernemingen en ouderen in ontwikkelingslanden.

Afrika wordt al langere tijd gebruikt als proeftuin voor verschillende digitale ID-projecten.

Ze vertelde in Davos dat digitale ID-systemen nuttig zouden zijn om als een vaccinpaspoort te fungeren. 'Het is ook goed voor schoolinschrijving; het is ook goed voor de gezondheid - wie daadwerkelijk een vaccinatie heeft gekregen of niet; of om subsidies van de overheid te krijgen.'

Ze roept dit al vijf jaar. In 2020 in het kader van ‘Inclusive Digital ID for a Resilient Recovery from COVID-19’ van programma Identification for Development (ID4) van de Wereld Bank Groep.

Identiteitsbewijzen zijn van belang om mensen toegang te kunnen geven tot officiële financiële diensten. Volgens de Wereldbank kunnen wereldwijd circa een miljard mensen hun identiteit niet bewijzen omdat zij geen geldig paspoort of identiteitsbewijs hebben. Miljoenen anderen hebben wel een identiteitsbewijs, maar deze kan niet op geldigheid gecontroleerd worden.

Maar vooral antivaxxers gingen naar aanleiding van haar uitspraken bij de WEF compleet uit hun dak. Zij deelden slechts een kort fragment wat ging over de voordelen van een digitaal ID voor vaccinaties. Waarna ook onze nationale buttkicker Jan Dijkgraaf zich op Maxima stortte.

'Dat digitale ID wordt het toegangsbewijs voor gevaccineerden? What’s next? Dat het gekoppeld wordt aan de boodschappen die je doet? Aan een CO2-rantsoen? Je complete medisch dossier? Dat je DNA erop staat? Een irisscan? Je vingerafdrukken? Waar bemoei jij je eigenlijk mee, poes?'

Doe je huiswerk eens, Dijkgraaf. Er zijn filmpjes en sites waar de context wel goed wordt uitgelegd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten