Hun cv-ketel, koelkast en televisie kunnen ze weggooien: 243 huishoudens in Oude Pekela getroffen door stroompiek van 400 volt krijgen mogelijk alleen dagwaarde vergoed

Met 12 medewerkers heeft Enexis de schade aan het stroomnet in Oude Pekela weten te herstellen.

Met 12 medewerkers heeft Enexis de schade aan het stroomnet in Oude Pekela weten te herstellen. Foto: Huisman Media

Een groot aantal inwoners van Oude Pekela lijkt financieel de dupe te worden van een stroomstoring die veroorzaakt is door het stelen van koper uit een transformatorhuis van netbeheerder Enexis.

Door het stelen van koper ontbrak ‘aarde’, waardoor in de nacht van donderdag op vrijdag een spanningspiek van 400 volt ontstond, daar waar 220 volt normaal is. Veel elektrische apparatuur is kapotgegaan. Variërend van televisies, laptops en lampen tot elektrische bedden, wasmachines, koelkasten, cv-ketels en warmtepompen.

Mogelijk alleen dagwaarde apparatuur vergoed

Enexis-woordvoerder Franscé Verdeuzeldonk denkt dat alleen de dagwaarde van de apparatuur wordt vergoed. ,,Dit is echt klote voor de gedupeerden. Ik hoop dat ze de dief vinden die dit heeft veroorzaakt.” Het wrange is dat het koper dat is gestolen een waarde heeft van slechts enkele tientjes. De schade voor de gedupeerden lijkt met elkaar in de tonnen te lopen.

Vorig jaar mei werden huishoudens in Meeden getroffen door een stroompiek. ,,Daar is toen aan 160 gedupeerden gemiddeld 5000 euro per huishouden uitgekeerd. Het ging om een totaalbedrag van 8 ton”, weet de Enexis-woordvoerder.

Omstreeks half drie ‘s nachts moet de diefstal aan het transformatorhuisje aan de Burgemeester Huisingalaan in Oude Pekela zijn gepleegd, want op dat tijdstip ging het alarm af bij Enexis. ,,Een ploeg van ons is er direct op afgegaan. Bij aankomst zijn geen sporen van braak aangetroffen”, zegt Verdeuzeldonk.

243 huishoudens getroffen door stroomstoring

De dader moet vrijwel zeker over een sleutel van het transformatorhuisje hebben beschikt. ,,Dat laten we maar aan de politie over. Er is aangifte gedaan en het onderzoek loopt.”

243 huishoudens zijn door de stroomstoring getroffen. Of ze ook allemaal schade hebben, is nog onduidelijk. Dat moet Enexis nog in kaart brengen.

Naast Enexis was vrijdag ook een ploeg van woningcorporatie Acantus in de weer om zeker vijftig cv-ketels te repareren, dan wel te vervangen. ,,Een monsterklus”, aldus een woordvoerder.