DIERGAARDE BLIJDORP

Blijdorp vangt weer twee bijzondere aangespoelde zeeschildpadden op

De zeeschildpad spoelde donderdagochtend aan.
De zeeschildpad spoelde donderdagochtend aan. © Ecomare / Xander de Gruil
Diergaarde Blijdorp heeft er twee bijzondere nieuwe gasten bij. Op het strand van Texel is woensdag een dikkopschildpad aangespoeld, die donderdagochtend naar de opvang van de dierentuin verhuisde. Het diertje wordt vermoedelijk vernoemd naar de plek waar hij is gevonden, Texel. Donderdag spoelde er nog een dikkopschildpad aan.
De tropische schildpad die woensdag aanspoelde is nog jong en dus vrij klein. Hij weegt 1,3 kilo en zijn schild is 20 centimeter lang. Het dier werd na het aanspoelen op advies van Blijdorp koel gehouden onder in zeewater gedrenkte lappen. Met opwarmen is gewacht tot hij in Blijdorp was, omdat dat heel voorzichtig moet gebeuren.
De schildpad die donderdag aanspoelde weegt 1,1 kilo. Een woordvoerder van natuurmuseum Ecomare zei tegen Editie NL dat ze 'goede hoop' hebben hem vrijdag naar Blijdorp te kunnen brengen.

Meer dikkopschildpadden in Nederland

Er spoelen de afgelopen tijd opmerkelijk veel dikkopschildpadden aan. De teller staat voor het afgelopen jaar al op acht. Voorheen kwam het maar eens per paar jaar voor. Hoe dat komt, weet Ecomare niet.
Van de acht zijn zeven nog in leven. Op Tweede Kerstdag spoelde in het Zeeuwse Zouteland een een schildpartsoort aan die bijna is uitgestorven. Het diertje kreeg de naam Bløf. Een paar dagen later bezweek hij aan een longontsteking.

Uitzonderlijk

Volgens Ecomare is het heel uitzonderlijk dat deze diersoort op onze kust belandt. De Noordzee behoort niet tot zijn normale verspreidingsgebied. Hij komt vaker voor in de Middellandse Zee en de kust voor Marokko. De dieren raken onderkoeld, maar kunnen het wel overleven.
Als alles goed gaat, worden alle dikkopschildpadden zodra ze zijn aangesterkt weer uitgezet in de natuur. Diergaarde Blijdorp is de enige opvang in Nederland waar ze zeeschildpadden ontvangen en uitzetten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl