Diverse bedrijven hebben de afgelopen jaren gewerkt aan de ontwikkeling van kweekvlees. Daarbij wordt het vlees in een laboratorium gekweekt op basis van enkele dierlijke cellen. Deze cellen worden gevoed om er vlees uit te laten groeien.
Deze methode wordt gezien als een duurzamere manier om vlees te produceren dan via de veeteelt. Zo zorgt het kweken van vlees voor minder uitstoot van broeikasgassen.
De verkoop van dit type vlees is nog niet toegestaan. Wel kunnen bedrijven die zich hierin specialiseren een aanvraag doen voor een proeverij. Het Nederlandse bedrijf Meatable heeft inmiddels zo'n aanvraag gedaan en hoopt binnen afzienbare tijd goedkeuring te krijgen.
De aanvragen worden beoordeeld door een nieuwe, onafhankelijke commissie, die bestaat uit een arts, een microbioloog, een toxicoloog en een ethicus. Nederland is het eerste land in Europa dat zulke proeverijen mogelijk maakt.
Italië besloot vorig jaar juist kweekvlees te verbieden. Volgens de Italiaanse regering kan het problemen geven voor de volksgezondheid en kan het de Italiaanse landbouwsector schaden.