EU wil 2,1 miljard euro investeren in supercomputers voor generatieve AI

De Europese Commissie wil 2,1 miljard euro investeren in supercomputers binnen het EuroHPC-project. Die supercomputers moeten onder meer beschikbaar komen voor start-ups. Zo wil de Commissie de ontwikkeling van generatieve AI in Europa versnellen.

Europa heeft een gezond start-up- en innovatie-ecosysteem nodig om de voordelen van generatieve kunstmatige intelligentie te benutten en de risico's te beheersen, schrijft de Europese Commissie. Daarom heeft de Commissie een actieplan opgesteld, om dat ecosysteem te versterken. Zo spreekt de Commissie over AI-fabrieken, Europese publieke supercomputers die gericht zijn op het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie. Die AI-fabrieken moeten ook experts op het vlak van supercomputers en AI bevatten. Dataspecialisten, onderzoekers, start-ups en anderen moeten deze AI-fabrieken kunnen gebruiken.

De AI-supercomputers worden onderdeel van het EuroHPC JU-supercomputerproject, waarin de EU van 2018 tot 2027 8 miljard euro investeert. Binnen EuroHPC JU moeten gespecialiseerde AI-supercomputers komen, waarvoor de investering van 2,1 miljard euro beschikbaar wordt gesteld. Gebruik van deze supercomputers is alleen toegestaan voor organisaties die er 'ethische en verantwoorde AI-modellen en -systemen' mee gaan maken. Met deze supercomputers kunnen organisaties sneller AI-modellen trainen: enkele weken in plaats van zes tot negen maanden, aldus de EC. Dit trainen zou bovendien tientallen miljoenen euro's goedkoper zijn dan wanneer gebruik wordt gemaakt van commerciële clouddiensten, stelt de Commissie.

Naast de AI-fabrieken wil de Commissie extra investeren in Common European Data Spaces. Deze bevatten data over bijvoorbeeld gezondheid, media, mobiliteit, toerisme en landbouw. De Commissie wil deze Data Spaces uitbreiden zodat er meer kwalitatieve data beschikbaar komt voor het trainen van AI-modellen.

De Commissie stelt verder honderd miljoen euro beschikbaar om te investeren in start-ups en scale-ups. De EC hoopt dat door te investeren in deze organisaties, andere overheden en investeerders ook willen investeren in deze organisaties. Zo moet er uiteindelijk 1 miljard euro aan investeringen vrijkomen, stelt de Commissie.

Door Hayte Hugo

Redacteur

24-01-2024 • 20:55

60 Linkedin Whatsapp

Submitter: wildhagen

Lees meer

Reacties (60)

60
57
36
2
0
10
Wijzig sortering
Misschien een domme vraag, maar waar is generatieve AI voor nodig in de EU? Is het nodig voor de creatieve sectoren? Of wordt het ook voor praktische en noodzakelijke toepassingen gebruikt?

Voor de creatieve sectoren vraag ik namelijk me af of ze dan dat geld niet beter in kunst- en cultuursubsidies kunnen stoppen. Immers verdienen de meeste kunstenaars en schrijvers en dergelijke niet veel. Generatieve AI conccureert ook hierbij, en dan zijn er alleen hobbyisten over.

Hoewel ik een zekere stimulans aan die sectoren belangrijk vindt lijkt het me beter dat het produceren van kunst/cultuur door mensen wordt gestimuleerd. Dat verdeeld het geld beter, en betrekt meer mensen. Daarnaast zijn er andere manieren om de economie te stimuleren, denk aan digitale infrastructuur waar iedereen voordeel van heeft. Veel mensen in de EU zouden met sneller en goedkoper internet meer dingen kunnen als onderwijs volgen, kunst bedrijven of andere nuttige dingen.
Even zonder een berg bronnen aan te halen: generatieve AI wordt op dit moment als opstapje dan wel onderdeel gezien voor een paar nieuwe ontwikkelingen. Eén daarvan is de artificial general intelligence waarvan sommige verwachten dat het functioneren daarvan (versimpeld gezegd) generative AI architectuur en bijbehorende data daar een kanshebber voor kan zijn. Daarnaast kan je met generative AI ook nuttige wetenschappelijke taken uitvoeren. Zelf kom ik uit een technische medische sector dus ken ik hier wat voorbeelden van. Het ontdekken van nieuwe eiwitten kan versimpeld worden middels GI, maar ook het ontdekken van nieuwe stabiele materialen, of het voorspellen van de oplosbaarheid van bepaalde eiwitten. Met name op de laatste voorbeelden kan je al wel wat papers vinden. Ook zijn er experimenten om generatieve AI in te zetten voor het vertalen van complexe medische teksten en jargon in begrijpelijke informatie voor patiënten.
Voor dat laatste heb je geen a.i. nodig maar advocaten. Begrijpelijk maken van teksten is het probleem niet, de juridische dekking wel.
Klopt dat de juridische component een gigantisch struikelblok is (zo ook binnen ons instituut). Dit mag zeker niet onderschat worden. Echter is dit niet uniek voor GI.

In hoeverre een radiologische tool die fout maakt in het detecteren (diagnose stellen) van een tumor anders dan een fout die gemaakt wordt met een vertaling door GI? De radiologische tools worden al breed ingezet, GI nog niet. Daar zijn we bij ons op dit moment aan het verkennen wat hiervan de juridische implicaties zijn.
Misschien een domme vraag, maar waar is generatieve AI voor nodig in de EU?

Die ontwikkelingen in AI komen er sowieso in sneltempo aan, die technologie valt niet meer af te stoppen. Is het niet binnen Europa dan wel in de VS of elders waar er minder regels gelden.

Dan heb je nu als EU twee keuzes, ofwel ga je erin mee en investeer je in eigen infrastructuur en ben je mee met de technologische ontwikkelingen ofwel sta je te kijken vanaf de zijlijn maar dan ben je achteraf wel aangewezen op die andere partij om mee te zijn in de nieuwste ontwikkelingen en kost het je uiteindelijk heel wat meer geld.
Je gaat er wel van uit dat de investering van de EU helpt. Ik ben bang dat de modellen dan ethisch verantwoord moeten zijn, en dat een diverse comissie uit minstens 4 landen dat vast moet stellen, dat in elk project er minstens één universiteit mee moet doen, dat een aanvraag pas na een jaar beantwoord wordt, etc....

Beetje pessimistisch, maar ik heb eens een presentatie over "accus stimuleren inde EU" moeten zien. Vreselijk. Na twee jaar hadden ze besloten en met alle lidstaten gerevideerd dat accus lagere prijzen en hogere energiedichtheid nodig hadden (en ook de getallen van x kWh/euro en y kWh/kg). Twee jaar!!! Ik kan dat in twee minuten extrapoleren uit een paar grafiekjes!!

De volgende stap was dan het besluiten welke strategie nodig zou zijn om deze doelen te bereiken, en of een stimulans überhaupt nodig is.
Mijn god....
Hier een leuk interview met Sam Altman en Satya Nadella, waarin ze de mogelijkheden van AI bediscussiëren:
https://www.economist.com...h-superhuman-intelligence

In dit interview hoor je dat ondanks dat ze grote mogelijkheden zien in industrie, gezondheidszorg en onderwijs, ze eigenlijk ook zelf nog niet alles overzien. Hoe dan ook, iedereen verwacht dat het grote economische consequenties heeft (arbeidsproductiviteit, wetenschap, etc.). Ik denk dat de EU met dit initiatief probeert die voordelen ook binnen de EU te brengen.

Nog een leuke link over de doorbraak van deze techniek in 2018, waaraan je kunt zien dat het eigenlijk nog heel jong is: https://youtu.be/xU_rLZqlca4
Ik vermoed dat het een opstapje is naar algemene AI waar we uiteindelijk naar toe zullen moeten.

Nu verhuizen we een hoop banen naar 'lage lonen landen', maar zodra daar de welvaart toeneemt, dan blijven daar steeds minder van over en zullen we naar 'geen loon' AI/automatisering moeten kijken om de welvaart (voor iedereen dan dus) in stand te kunnen houden.
"Generative" Is een buzzword.

En met Miljarden (Belastinggeld) naar "buzzwords" smijten is normaal tegenwoordig.

AI is al 4 jaar "Generatief" Technieken werden al toegepast tijdens de specialisatie big data op t Saxion in Enschede.
Misschien een domme vraag, maar waar is generatieve AI voor nodig in de EU? Is het nodig voor de creatieve sectoren? Of wordt het ook voor praktische en noodzakelijke toepassingen gebruikt?
Generatieve AI is de nieuwe industriële revolutie. Het is belangrijk dat Europa deze trein niet mist.
Generatieve AI is nodig voor het vervangen van middle en upper management, politici, etc. Of een mens nu woord-salade genereert of een computer, maakt niets uit :).
Ben benieuwd of je in de toekomst je systeem ook tegen betaling kan uitlenen voor AI, net zoals gezamenlijk minen voorheen kon. Dan kan je als het salderen wegvalt nog wat met je stroom.
Er zijn vast al bedrijven die daarop inspelen. De vraag is alleen of je voor die paar cent een onbekend bedrijf toegang wil geven tot je systeem.
In principe kan dat gewoon in een gesloten omgeving draaien, protein folding kan je ook vanaf je eigen computer doen om mee te helpen met wetenschappelijk onderzoek en het is ook niet alsof je daar verder je computer mee in gevaar brengt.
Kan in principe, maar blijft een risico. Zeker als je geen goede virtuele omgeving ervoor opzet, en laten we eerlijk zijn, wie doet dat? Protein folding is ook gewoon een executable, het veilige is alleen omdat je het vertrouwd, niet omdat het in theorie niks kan met je systeem.
Dit soort processen, b.v. in Boinc, draaien vaak onder een aparte gebruiker met beperkte rechten.
Denk het niet . De complexiteit van de administratie alleen al maken zo’n oplossing veel duurder dan zelf een supercomputer aanschaffen.
Lijkt goed idee maar AI trainen vergt vooral veel memory. Unified memory, geconnecteerde GPU’s die hun ram en uitkomsten delen zodat andere GPU’s weer verder kunnen.

Nvidia heeft daar een heel ecosysteem rond gebouwd voor AI centers. Je kan dat niet zomaar opsplitsen in kleine deeltjes zoals dat bij bitcoin gaat. Het kan maar gaat gigantisch traag.

Naast geld heeft de EU nood aan eigen chipproductie en software. Nvidia vraagt tot 50K per AI GPU. Dat is dan een sterk aangepaste RTX 3090 maar dan met meer geheugen en drivers die een AI focus hebben. De vraag is groter dan het aanbod wat de prijs enkel opdrijft.

Het zijn vooral Amerikaanse bedrijven die grote bestellingen kunnen plaatsen. Al de rest moet wachten. Dus naast geld is er ook nood aan een enorme high-tech productiecapaciteit.

Het is erg vergelijkbaar met batterijen. Met enkel geld om AI chips te komen lopen we nog steeds achter alles aan.
Ik begrijp dit echt niet dat de EU voor AI geld beschikbaar gaat stellen want ik vind niet dat dit een taak van de EU is. De EU hoort alleen toezicht te houden op AI maar niet dan het op deze manier ook nog eens te gaan stimuleren. Bedenk b.v. dat mede door AI genoeg banen verloren gaan en ze beter die mensen met dat geld kunnen helpen.

En tja supercomputers zullen ook weer de nodige energie verbruiken terwijl we anderzijds op allerlei manieren bezig zijn met energie besparing. Wij als consumenten betalen ons ondertussen blauw aan energierekeningen dus dat ze daar maar eerst eens wat aan gaan doen. Stel dat geld beschikbaar voor subsidie voor b.v. isolatie, zonnepanelen of andere vormen van energiebesparing.
Die banen gaan toch hoe dan ook verloren.

De vraag is of er dan Amerikanen achter die AI zitten of Europeanen (of andere mensen) als AI 40% van de banen zou doen verdwijnen, laat ons dan inzetten op het creëeren van andere banen.

De EU moet onze werkgelegenheid, economie en welvaart ook beschermen, dan is zo’n sector stimuleren beter dan niets doen.

[Reactie gewijzigd door klonic op 25 januari 2024 23:58]

als AI 40% van de banen zou doen verdwijnen, laat ons dan inzetten op het creëeren van andere banen.
Eerst dus 2,1 miljard investeren waardoor banen verdwijnen om vervolgens dan weer te gaan investeren in het creeeren van nieuwe banen, tja, die kan ik niet helemaal volgen.
[...]

Eerst dus 2,1 miljard investeren waardoor banen verdwijnen om vervolgens dan weer te gaan investeren in het creeeren van nieuwe banen, tja, die kan ik niet helemaal volgen.
Hoeft ook niet. Niet alles hoeft begrijpelijk te zijn voor een Roel1966 of een Praetoriani, tenzij wij ons er voor inzetten om de data te lezen en begrijpen die heeft geleid tot de beslissing en een summier Tweakers-artikel.

De wereld is complex en soms moet je gewoon iets van vertrouwen hebben in de kennis die zich inzet om dergelijke stimuleringsfonden op te zetten, zonder te oordelen op basis van een samenvatting van amper 250 woorden.
Het zijn twee verschillende problemen .
Het eerste gaat over onafhankelijkheid, je wilt gewoon als eu dat je zelf expertise en kennis in huis hebt ipv afhankelijk te zijn van derden.

Daarnaast heb je een losstaand problem dat door een technische ontwikkeling er veranderingen gaan plaatsvinden op de arbeidsmarkt. Waar je iets mee moet.
Nu zie je dat de meeste bruikbare ai tools uit de VS komen en loop je straks dus het risico dat je zowel de banen kwijt bent maar ook afhankelijkheid bent van een ander machtsblok.
Het eerste gaat over onafhankelijkheid, je wilt gewoon als eu dat je zelf expertise en kennis in huis hebt ipv afhankelijk te zijn van derden.
Je kan je dan afvragen in hoeverre AI belangrijk is en als EU is er niemand die de EU verplicht om AI in te gaan zetten.
Daarnaast heb je een losstaand problem dat door een technische ontwikkeling er veranderingen gaan plaatsvinden op de arbeidsmarkt. Waar je iets mee moet.
Het is een keuze, zet je AI in of niet, en dan denk ik aan b.v. administratieve taken. Waarom AI gebruiken binnen een helpdesk om maar eens een voorbeeld te noemen.
Tot nu geld in de geschiedenis dat voor iedere technische ontwikkeling die voor meer productiviteit zorgt dat degene die ervoor kiezen om er niet aan mee te doen er uiteindelijk ook niet meer zijn. Dat is gewoon een natuur wet. Heel soms kunnen hele kleine groepen zich isoleren en daarmee uitstel van executie regelen.

Dus wanneer de hele wereld productiever wordt in allerlei zaken doordat ai de productiviteit verhoogt dan moet je dus gewoon mee.

Je ziet bijvoorbeeld dat ai in record tempo gebruikt wordt in de oorlog in Oekraïne waarmee het dus een essentieel onderdeel wordt van de nationale en internationale veiligheid.

Dus meedoen aan de ai wedloop wort gewoon een kwestie van overleven.

Het enige wat onze leiders kunnen doen is het process begeleiden maar de trein rijd nu en hoe langer de conflicten tussen verschillende machtsblokken doorlopen hoe belangrijker het wordt .

Wat ik bedoel met begeleiden is grote groepen voor bereiden op het beëindigen van hun huidige baan. En de ergste zaken vermijden door slimme regel geving.
Nee die banen verdwijnen hoe dan ook. Als de partij A geen AI ontwikkeld die die banen weg neemt dan doet partij B dat wel. Je kan dan als een moraal ridders zeggen dat je er niet aan mee gaat doen, maar dan wordt je overlopen door de VS.

Met andere woorden, of je verkoopt je ziel en verdient er nog wat aan, of je ziel wordt gewoon gejat.

Dan denk ik dat je hem beter kan verkopen.
Mensen hadden hun energierekening gewoon kunnen betalen als ze zelf eens verstandig waren en gingen isoleren. Ben die houding echt zo zat, zelf doet de bevolking amper wat en dan achteraf gaan zeiken als blijkt dat ze zelf nooit hebben geïnvesteerd in hun huishouding. Nee, want de heilige terugverdientijd was dan niet aantrekkelijk genoeg. Dampopen isoleren? Veel te duur! Liever maak je een plastic zak van je huis of doe je gewoon niets. Dan verzint een politicus vanzelf wel weer een prijsplafond zodat je lekker kan blijven zitten bij je leverancier die je 3 euro de kuub vraagt.
40% van de woningen zijn huurhuizen.
Mensen hadden hun energierekening gewoon kunnen betalen als ze zelf eens verstandig waren en gingen isoleren.
Ik heb het idee dat je geen eigen huis hebt of misschien een goed inkomen want anders had je denk ik dit niet geschreven. Zeker als je in een ouder huis woont dan zal je behoorlijk moeten gaan investeren en niet iedereen heeft daar het geld voor. En dan niet te vergeten alle mensen die in een huurhuis wonen en daar dus totaal geen invloed op hebben.
yeah, nog meer klimaatsverandering. Ik zou de subsidie voorwaarden voor het draaien koppelen aan duurzame energie, maar wie ben ik...
Duurzame energie voor een datacentrum is een beetje wassen neus. Google en microsoft schermen daar ook vaak mee.
Zolang er in het land waar het staat nog grijze stroom gebruikt wordt, verbruiken ze alleen maar energie die anders naar de verduurzaming van de huishoudens zou gaan.
Zo heb je altijd gelijk :) We hebben die datacenter nodig net zoals we huishoudens nodig hebben. Deze site draait in een datacenter.

Als dat datacenter van tweakers stroom koopt van groene energie dan is dat zo :) als jij thuis een groen contract afsluit is dat ook zo :) hangt van uw contract af natuurlijk.

Wat zou beter zijn? Datacenters op gascentrales zodat we meer groene stroom hebben voor huiselijke warmtepompen?

Er is gewoon meer nood aan co2 arme stroom. Dat is het grote probleem dat we moeten oplossen. Voor vervoer, verwarming, industrie en ga maar verder.
Wat zou beter zijn? Datacenters op gascentrales zodat we meer groene stroom hebben voor huiselijke warmtepompen?
Geen van 2en is beter. Daarom is het ook nutteloos om te eisen dat het datacentrum op groene stroom draait, effectief gezien maakt het niks uit. Enige redelijke eis zou zijn dat het dak verplicht vol wordt gelegd met zonnepanelen om in ieder geval iets aan groene stroom toe te voegen.
Laten we eerlijk zijn? Alsof AI het verschil maakt? We hebben onze wereld zo ingeregeld dat we bijna allemaal alleen maar kunnen overleven door geld te verdienen. En hoe doen we dat? Door mensen te laten consumeren, of dat nu (technische)diensten zijn of fysieke producten dat maakt niet uit. Uiteindelijk gaan we hier aan onderdoor. Zeker als de globale bevolking zo hard blijft groeien. Als je echt iets aan het klimaat wil doen, dan moeten we iets aan dat model veranderen en ervoor zorgen dat de bevolking krimpt in plaats van groeit. Maar dat wil niemand want dan zal er een economische crisis volgen.
Dat is denk ik toch waarom er zo veel ingezet wordt op AI?

AI is de drager van de verandering van het (kapitalistische) systeem.
Wanneer AI goed genoeg is om administratieve taken uit te voeren heb je geen kantoor personeel meer nodig. Dit zou betekenen dat mensen niet meer hoeven te werken.
Als je dit combineert met de robotisering van handenarbeid, dan heeft het uitvoerend personeel ook geen werk meer.

De grote vraag is of onze maatschappij goed overweg kan gaan met zo'n verandering.
Iemand die niet begrijpt dat je datacenters kan voorzien van groene energie
Dan moet je eerst meer groene energie moeten produceren. Doe je dat niet, dan ga je alleen maar meer energie gebruiken waardoor er minder over blijft voor andere gebruikers. Hierdoor zullen zelfs de prijzen voor (groene) energie (iets?) gaan stijgen.
Moeten we dan nu alle technologische vooruitgang stopzetten?
Het kan echt geen kwaad stil te staan bij de milieu impact van AI. Je hebt een keuze ( ben er overigens voor)

[Reactie gewijzigd door divvid op 24 januari 2024 21:41]

Lijkt me een prima plan, en hopelijk zorgt het voor meer onafhankelijkheid van de EU van de VS en andere landen, zodat we als EU ook minder druk of invloed van die kant hebben.

En natuurlijk ook positief om dit soort kennis en werkgelegenheid, in eigen huis te houden.
Wanneer je niet voldoende kunt of wilt investeren misschien het gewoon niet doen.
En sectoren kiezen waar je met lage budgetten wel een deuk in pakje boter slaat.
Is een betere bestemming van eu geld dan dit.

Voor alle duidelijkheid gezien de enorme achterstand en handicap die de eu heeft bij deze investeringen moet we er dus wat mij betreft een veelvoud geïnvesteerd worden.

En slimme regelgeving bijv alle instituten die overheids geld ontvangen of steun verplichte hun data beschikbaar te stellen voor ai training zodat daar in een keer een enorme data hoeveelheid beschikbaar is.
De commissie stelt honderden miljoenen BELASTINGGELD beschikbaar. Ik denk dat dit wel wat duidelijker en explicieter vermeld mag worden in dit soort artikelen. De EC heeft namelijk geen enkele cent. Ze herverdelen alleen belastinggeld.
Is dat niet een beetje geïmpliceerd? Elke politieke instelling werkt toch met belastingen. Als er een artikel zou zijn over 'minister X investeert in project Y', dan hoeft dit toch ook niet extra vermeld worden?
Wel grappig dat EU zat te klagen over Bitcoins en mining. Maar zelf lekker mee doet aan AI energie consumptie. Geef liever geld uit aan subsidies zodat deze grote spelers duurzamer daarmee omgaan en daar in innoveren.
Wat betreft Bitcoin en mining is de EU al heel veel verloren. Heel veel cryptobedrikven zijn vertrokken.

Met energieintense industie gebeurd dat nu ook maar dan op een heel laag tempo.
gevalletje druppel op gloeiende plaat.... dit is een enorm bbelangrijke ontwikkeling, als we hier niet goed op inzetten raken we op geopolitiek niveau weer verder achter... 2.1 Miljard is peanuts...
Yep 2.1 miljard is gewoon een bizar laag bedrag. Het leuke is dat als je bestuurders spreekt ze vaak geen idee hebben welke budgetten er geïnvesteerd worden door zowel private partijen dan wel overheden in dit soort technieken.

Dit heeft wat mij betreft als grootste nadeel dat ze daardoor ook de bevolking totaal niet kunnen uitleggen hoe het speelveld eruit ziet wat aan het ontstaan is .

Met alle gevolgen van dien.
Ik hoop dat hier dan wel wat tegenover staat in de vorm van aandelen of extra belastingheffing of zo als het met deze bedrijven die hier gebruik van gaan maken goed gaat. Zelf zou ik zeggen trek wat meer geld uit en ontwikkel het zelf, met eigen mensen. Zo houdt je de controle en zeggenschap. Hoef je ook niet achteraf te reguleren wat alles behalve soepel gaat.
Sorry voor deze belachelijk lage bedragen kun je net hopen dat een groepje onderzoekers zich vestigen in jou regio.

De VS (overheid plus big tech) stoppen zo’n 100 miljard per jaar in ai gerelateerde investeringen. Vooral enorm veel in infrastructuur en chip ontwikkeling.
China doet volgens de laatste schattingen ongeveer hetzelfde .

Die hebben allemaal al met miljarden in early stage ai geïnvesteerd.
De eu staat feitelijk achteraan en zou dus bizarre bedragen moeten weg geven om überhaupt mee te doen in de race.
Dit bedrag is (gelukkig) slechts onderdeel van het totaal pakket aan investeringen die gedaan worden. Dergelijke bedragen zetten geen zoden aan de dijk, zelfs als je alles wat geïnvesteerd wordt bij elkaar optelt. Vandaar ook mijn suggestie om meer te investeren.

Aangezien de bedragen relatief (met bijvoorbeeld China of Amerika) laag zijn zullen de algemene voordelen die uit deze investeringen waarschijnlijk beperkt zijn, zeker als je de voordelen die mogelijk uit deze investeringen aan de markt gunt.

Ik pleit ook niet voor een race, maar ik zie meer in samenwerking en wet en regelgeving die garandeert dat de voordelen van de investeringen de maatschappij in vloeien en niet een beperkt groepje aandeelhouders die het financieel veelal al voor de wind gaat.
Sorry wanneer je alle capex optelt van iedere hosting provider in de eu dan haal je nog niet eens Google in laat staan Amazon , microsoft , meta. Laat staan wat de Amerikaanse overheids diensten ook nog doen. Hetzelfde geld voor de Chinese cloud en infrastructuur investeringen .
Wie zegt dat daar sprake van moet zijn dan? Het kan ook gewoon een kwestie van mee doen zijn. Xe ESA is bijvoorbeeld ook geen organisatie die héél erg voorop loopt, maar dat betekent niet dat ze geen zinnige bijdragen kunnen leveren aan de wetenschap betreffende ruimtevaart.
Het is makkelijk uitgeven als je het geld 'gratis' krijgt van een ander. Ik vind het een slecht idee. AI is een, in wezen, gevaarlijke ontwikkeling die zijn weerga niet kent. Hier gaan nog een hoop (niet dodelijke) slachtoffers bij vallen als AI gemeengoed wordt bij de burgerij.

AI alleen vrijgeven onder zeer strikte omstandigheden of afgebakend gebruik, volledige toegang geven is stap 2 richting verloedering (volledig internetgerbuik was stap 1)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee